Jul 19, 2007

Lower the Flags

the flags are still
no wind blows
it's the heart of man that's in tumult

Светът лежи в зло, пише в Новия Завет. И преди да ми кажете, че доброто и злото са относителни, снощи са влезли в апартамента на родителите ми, докато са спели и са ги ограбили - пари в брой и банкови карти. Всички са живи и здрави, но децата бяха разстроени и Рада ми се обади, че я е страх. Ето гневна тирада, а.к.а рант, защото днес сутринта видях ферари и замъци в Бояна и съм изкушена от завист и ненавист, а това не бива да е така.

Блед отпечатък от божествената доброта и справедливост има в душата на всеки човек, включително и в онези, които си изкарват хляба от нещастието на другите, тяхната глупост, непредпазливост и лош късмет. Но преди да се каже добрата новина, трябва да се каже лошата и тя е: това е един паднал свят, в бунт срещу Бога, място на бушуваща гражданска война. Бунтът е в сърцето на всеки от нас, а понеже всички сме свързани, диагнозата е - грехопадение.

Прочетох разни обръщения към полицаи в интернет, но аз за разнообразие ще се обърна към престъпника:

Знаеш ли, не е нужно да си богат. Както се казва, богат е не който има много, а който има нужда от малко. Няма нужда да караш скъпа кола и да имаш палат в Бояна, нито да чукаш девойка, инвестирала хиляди във външния си вид. Няма нужда да си купуваш диплома и да казваш "имам собствен бизнес". Всичко това не е нищо, в сравнение с онова, за което си сътворен.

Страшно ме е яд на теб. През последната година това е шестият или седмият обир, който се случва в близкото ми обкръжение от роднини и приятели. Ти вероятно не си кокошкарят, който номинално е нарушил заповедта "Не кради". Но спокойно може да си негов шеф, мениджър или отговорник човешки ресурси. Може да имаш заложна къща, което си е легален и доходен бизнес. Може да имаш безработен приятел, за чиито доходи подозираш, че не идват по честен път. Не казвай, това не ме засяга, защото всичко е свързано с всичко и така наречената "организирана престъпност" е другата страна на окрупняването в бизнеса; ако си добър на високо мениджърско ниво, ти ще си добър престъпен бос. И ще караш хубава кола, а децата ти ще ходят в хубаво училище и докато пораснат, вече ще си изпрал парите и ще лобираш за удобно законодателство.

Животът не е само пари, човече. По-важно е да не те е срам да кажеш на децата си какво работиш, а вечер да заспиваш с (относително) чиста съвест. Няма по-важно нещо от душата ти, защото тя е по-дълготрайна от галактически куп, по-красива от свръхнова и по-комплексна от електронен облак. Християнските автори наричат Сатана "бащата на лъжите", а лъжата владее нашия свят и ние ставаме все по-лесни за убеждаване. Отърси се от лъжата. Погледни света и себе си. Мръсотията и безредието са навсякъде, но изход има - само трябва да сложиш повечко прах и да пуснеш центрофугата.

Пък иначе само смятах да пусна това.