Nov 17, 2007

Number 23 In Action

23-те двойки хромозоми. Ние и останалите, ние и прародителите, ние и децата.

Компанията 23andme.com предлага на обикновения човек да анализира генома му - нужна е само малко слюнка и 999 долара. Анализът покрива предразположения към по-разпространени заболявания, предпочитания и вкусове, дори вездесъщия интелект - всичко, което сте искали да знаете, но не сте смеели да питате.

Подобни бази данни тип "открийте вашето родословно дърво" се създават и другаде. Тук едни исландци, печално известни с честотата на генетичните си заболявания, също предлагат да декодират генома ни. Авторката на статия по темата в "Ню Йорк Таймс" се тюхка дали генът или възпитанието влияят повече на дъщеря й и споменава, че естествено хранените бебета са по-умни. Че как иначе:)

Разбира се, винаги съществува опцията да се оттеглиш в манастир - хем здравословен начин на живот, водещ до дълголетие, хем параноята, че Google ти чете ДНК-то кротува, хем няма да го предадеш на поколенията (ДНК-то, не гугъл).

Видяно при Ffox.

8 comments:

firefox said...

:) в интерес на истината, маркнах го донякъде с мисъл за теб :) (друг сериозен процент беше "светската хроника" - все пак гугъл-половинката на Сергей Брин е основателка. другата мис-гугъл също е биоложка, бтв.)

малко ме дразни това, че четенето на генома става мейнстрийм значително преди редактирането му (което, разбира се, е естествено) и се получава малко като с врачките и хороскопита - "О! О! Сканирайте и мен! Какво пише?"

достатъчно лично е, за да интересува всеки и достатъчно неясно в същото време, за да значи практически нещо. :)

дори не се прави преди раждането, че да има някакво място за волеви действия (колкото и да е съмнителна етиката им).

както и да е. чакаме напредък по линия на редакция на генома след като е проявен в индивида - програмирани ретровируси и тн :)

като Бендър: Let's face it - comedy is a dead art form! Now tragedy - that's funny! :D

hazel said...

Аз също се сетих за хороскопите, докато четях статията в "Таймс". Звездите говорят;)
Гледах видеото с двете мадами, те изтъкнаха аргумента, че това, разбираш ли, се прави за да се помогне на осиновените хора да "познаят себе си", в смисъла на генетични предразположения към болести и така нататък, което не-осиновеният човек може да разбере просто като погледне смъртния акт на бабите и дядовците си. Пък и дипломите им:)

Всъщност на мен ми е интересна както обикновено играта между предопределение и свободна воля. Хубаво, да речем имаш предразположение към артрит? Какво правиш, спираш да пишеш на клавиатура?´How tragic:)

firefox said...

точно така - да имаш потенциал и да имаш предопределение всъщност са две напълно различни неща!

и това което мен ме притеснява донякъде, не е техонологията - тя си е винаги ок, притеснява ме неподготвеността на хората за производните й. проблемът не е, че можем нещо повече, а какво следва всъщност от това.

в повечето коменатри, които прочетох, предразположеността към нещо се възприемаше едва ли не като императив - да се занимаваш с него!
това, разбира се, не е нелогично. всеки, който е играл ММО с раси и съответстващи им traits е наясно с това.

при хората обаче, струва ми се нещата са малко по-сложни. да вземем 2 примера:
1) имаме човек с много таланти. примерно някой който има потенциал в рисуването и виз. изкуства, математическо мислене, атлетична физика и да кажем някакъв литературен талант. възможностите за такъв човек са доста и различните избори подсилват или погасяват както изявените му, така и второстепенните му таланти, като взаимодействието е достатъчно сложно (и чувствително), че да го обявим за хаотично. Резултатът - "предопределението" на такъв човек е напълно неясно.

2) вторият случай пък е друга крайност - имаме горния човек да кажем, който е избрал да се развива по посока на математиката и литературата, загърбвайки изкуството. и имаме друг човек, на когото му липсва подходящия заложен талант, но за разлика от другия, не му липсва желание. втория човек дава мило и драго да се научи, влага нужното усилие и постоянство и воала - след 10 години таланта на първия човек вече не е фактор и умението му в рисуването е несравнимо по-малко от това, на не предварително облагодетелствания от съдбата, който обаче си е избрал призванието и го е следвал. Изводът от тук - "предопределеното", отново не значи нищо.

Синтезът от двата примера, може би трябва да е, че вероятност не значи факт и съответно трябва да гледаме на нещата като потенциал, а не като предопределение. Нещо, за което обаче като че ли не сме готови. (Прекалено изкушаващо е желанието да се надзърта в бъдещето, нищо че пак няма истинска база за това. Примерът с астрологията е достатъчен, за да се види, че това никога не ни е спирало)

Както и да е. И тази "мъдрост" ще дойде с времето или ще бъде заменена от по-добра :)

Anonymous said...

Мани ги тея потенциали и таланти, дай нещо много по-просто. Да речем, че един човек е генетично предразположен към алкохолизъм. Това поне е доста по-вероятно да се кодира от един или няколко гена (даже са открили някакъв такъв ген), отколкото интелигентността или талантът. И какво правим? Не допускаме човека до отговорна работа, понеже може да се пропие от стреса?
Въобще си мисля, че в "Гатака" хубава беше не само Ума Търман, но и идеята, независимо доколко е оригинална.

Боян

Wynche said...

Тя и астрологията на едно малко по-задълбочено ниво се занимава всъщност с потенциал, а не с предопределение. Но да се работи с това мъгляво понятие и да се постигне широк размах в продажбите е невъзможно, затова масово се представя като предопределение - по-лесно се възприема от масовия вкус и повече отговаря на нуждите на потребителя.

hazel said...

Сега-засега тази информация е само за лично ползване (тихо там с гугъл-връзката;) и знанието, че имаш алкохолишки ген би трябвало да те накара да внимаваш с алкохола. От друга страна е перфектно оправдание;) Също като зодията, впрочем.

Аз продължавам да твърдя, че зодиите са приемливо пособие за разграничаване на типовете хора, произволно като всяко друго.(Келтите май имаха дървесен хороскоп, кой квото го радва.) Изглежда мисленето на хората работи с разграничаване на типажи, сравнение между тях, прилики, разлики; вижте произволен психологически тест, дори от сериозните. Същото се прехвърля на генетично ниво - макар че ми е трудно да повярвам, че са идентифицирали гена на вярното пеене;) Който, както правилно отбелязва ffox, не е генът на любовта към музиката.

Всичко това няма нищо общо с "този месец козирозите ги чака финансов успех" и "ти ще станеш велик пианист". Взаимодействието "личност" - "съдба", ако приемем че има такова, би трябвало да много по-сложно дори от генетичния код.

Wynche said...

Разбира се - не забравяй да включиш в уравнението и кармата! ;)

hazel said...

@ W.:P Я слушай Wintersun - Sleeping Stars по темата:))
http://youtube.com/watch?v=0_CYNuF-lwg