Nov 12, 2007

Finnish Еducation and Stuff

Всъщност това бе един расистки пост като се замисля, но почувствах облекчение от факта, че дори и образователна система като финската, доста различна от нашата впрочем, среща трудности с интеграцията на ромите. Явно повредата не е само в нашия телевизор.

Четох някъде за инфлацията на образователните степени - по-високата диплома означава все по-малко. Примерно касиерите в банка някога са били със средно образование, сега съм сигурна, че са с висше; за позициите, изискващи бакалавърска степен преди, сега се иска магистърска и така нататък. Но връзката между успех и образование не винаги е пряка - много велики умове на човечеството не са били образовани в класическия смисъл на думата. Образованието е било прерогатив на богатите, благородните и много умните, които, както и сега, са били малцинство. Който не е учил, е работил - тежка, мръсна, амортизираща физическа работа - и в този смисъл се е казвало "учи, за да не работиш". От 20 век насам обаче образованието е масово - включително за цветнокожи и жени;), а също така задължително. Днес четох за реформите в българското образование и се сетих за педагогическата теория на Френе, която залага на творческото у децата, екипната работа, експериментирането и изработването на краен продукт - например вестник - все добре звучащи работи. Във Финландия тази теория е възприета като образователна политика на национално ниво и Virtual Finland смело заявява в раздела си за образование и научни изследвания, че финската система вероятно е най-добрата в света.

Няколко впечатляващи момента от тази статия.

1. Първи клас е от 7 години като при нас. Предучилищна има, но не е задължителна. За субсидираните общински детски градини, дългите майчинства, поделени между майката и бащата, социалниите придобивки при раждане на дете и прочие социалистически отживелици няма да говоря.
2. Началното образование продължава до 6 клас - с един основен учител по повечето предмети, следващите три години предметите се преподават от различни учители. Край на задължителното образование - в 9 клас, на 16.
3. Оттук почва профилирането - или в тригодишна гимназия, където курсът на обучение завършва с матура, повтарям, матура, която е един от факторите за приемане във ВУЗ; ИЛИ в професионално-занаятчийско училище - по нашенски, техникум.
4. ВУЗ-овете също са два вида - университети и политехники. Вторите обикновено са местни институции, чиято роля е да осигуряват кадри за различни местни производства. Ето графика за любителите на графики.
5. Образованието е безплатно и субсидирано. Бюджетът на Министерството на образованието е 6,6 млрд. евро, за следващата година - 6.8. Нека им е зле.
6. На всички ученици до завършване на средно образование се осигурява безплатен обяд. Ахаха.
7. Здравеопазването на децата в училищна възраст е задължение на училищния лекар, който е джипи, но има и public health nurse, зъболекар (безплатен) и специалист по зъбна хигиена (каквото и да е това, но едва ли е учил колкото зъболекаря). А, и психолог - те имат същите проблеми със здравето на децата като цял свят - затлъстяване, високо кръвно, гръбначни изкривявания, но имат и повишена склонност към самоубийства. Фински метъл, какво да се прави...
8. От тази таблица се вижда, че съотношението на учениците, явили се на матура, и тези, завършили професионално училище е горе-долу същото през 1990 г. и през 2005 г. Броят на останалите с основно образование е по-малък от общо завършилите средно, но по-голям от завършилите гимназия и техникум поотделно. Броят на завършилите университет се е удвоил, а броят на завършилите политехника е нараснал с 50%. С две думи - висшето образование е важно, но не ЧАК толкова важно в страната на Нокия, с един от най-високите стандарти в Европа. Измислени са варианти за професионална реализация и без университетска диплома обаче.
9. Обучение през целия живот - има много опции за преквалификация, продължаване на образованието в зряла възраст и прочие. Да не забравя - Финландия е двуезична държава и всеки образован човек задължително знае фински и шведски. Шведите между другото са едва 6% от петмилионното население, ама друго си е да си... присъствал там няколко века:D
10. Накрая - статия за обикновено начално училище в Хелзинки, което следва принципите на Френе - децата са активни участници в учебния процес, занимават се с разнообразни извънкласни дейности, включително помагат в кухнята. Наистина, там изобщо не биха разбрали съвета "учи, за да не работиш".


4 comments:

Anonymous said...

Двама висшисти чакат на опашка пред бюрото по труда и единият се хвали:

- Навремето нашите ми казваха "Учи сине, да не работиш!". Ето - аз учих и сега не работя.

Та финландците с тази тяхна образователна система и този виц трудно биха го схванали. Бедните. :)

hazel said...

@ владо
На финландците им се кефя за много неща, та не съм особено обективна, но видях една таблица с 23% висшисти и 40% с основно образование, което ми се струва много добре.
Качествено средно образование, даващо професия, осигуряваща приличен стандарт, разнообразна работа, възможности за adult education, ако на 30+ ти хрумне да учиш отново - какво повече му трябва на човек?
А те ми тръгнали да се самоубиват...;)

Anonymous said...

Гледайки по колко могат да си позволят да пият хората отвъд източната им граница, сигурно се замислят прекалено много за мизерията, в която живеят всъщност. Та оттам и самоубийствата :)

Иначе се замислих както ще стане ако тук се изсипят 6.28 млрд евро, колко неща ще се променят и дали към по-добро. Тъкмо почва да ми става тъжно и си казвам "стига сантименталности".
Иска ми се да се пробваме веднъж поне да си открием нашата топла вода, а не винаги справка с чуждия опит да правим. Както с киселото мляко - както и да го копират, само тук може да стане такова каквото е.
(Тук нещата отидоха съвсем beyond топика. Sorry.)

hazel said...

@ Всъщност и отсам източната им граница пият доста:)
А за самоубийствата - материалното задоволяване може би води към духовни търсения, а може би не. Въпрос на парадигма и пирамида:)
Иначе една от характеристиките на системата на Френе е деца на различна възраст в един клас. Те ти взаимоучителна система:))