Nov 30, 2007

Endless Cycle Of Violence

От осем години съм на свободна практика и никога досега не съм си правила реклама и маркетинг. Преди години си поръчах визитки само защото един... познат искаше да се упражнява в предпечат. Още си пазя файла и се чудя дали да не си направя нови визитки със същия дизайн - само ще сменя мейла и ще добавя осмица на телефонния си номер. Фамилията ми остана фамилията на екс-а, уж по професионални причини, но всъщност исках да имам същата фамилия като децата.

Спомних си за липсата на визитки днес, по време на сравнително успешния ми опит за networking, украсен с панталон с ръб, сако, червило и вдигната коса. Резултатът беше, че ме нарекоха "момиченце". То бива, то може, но това е прекалено. Как да си правиш маркетинг като след положени усилия да изглеждаш сериозно ти казват "момиченце"... Срещите с хора ме уморяват, наслушах се на приказки за "visibility", или както го превеждат колегите "видимост" (иначе ще е мъгла) и дрънканици как ако искаш да успееш, трябва да си навираш имиджа в очите на всички. Ако само за малко спреш, ще те забравят. Кретени.

При цялата конкуренция в моя бранш и при високите тарифи, които се старая да поддържам, почти винаги съм имала работа и то в повечето случаи ми е била интересна. Когато ме попитаха защо превеждам блога на Нийл, отговорих, че когато човек обича работата си, той е готов да я върши и без пари. Като се замисля, без пари е по-добре, отколкото срещу малко пари. Или, както е казал мъдрецът, "no sex is better than lousy sex".

7 comments:

Anonymous said...

"ако искаш да успееш, трябва да си навираш имиджа в очите на всички. Ако само за малко спреш, ще те забравят" - има доста вярно в това и мога да се обоснова. Според мен имаш късмет, че за теб не важи.

Боян

hazel said...

@ Боян

Да съм казала, че не е вярно? Казах "кретени":) Можех да кажа "идиоти с проблеми с дългосрочната памет".

По въпроса за късмета, да, имам. На който му върви в едното, не му върви в другото и т.н.:)

Bla said...

Имиджът matters.

Wynche said...

Да се network-ва е отвратително, когато на човек не му идва отвътре. Не знам какво щях да правя, ако работата ми зависеше от моите (изцяло липсващи) умения в тая дейност.
Съчувствам ти, че се налага да го правиш.
От друга страна, панталони с ръб и вдигната коса имат предимството да показват на човек, че е хубав. Което е добре, защото ако за известно време спреш да си показваш колко си хубав, ще забравиш :)

hazel said...

@ Bla

Image matters all right. So does competency.

На мероприятието, което наблюдавах, се спомена това-онова и за компетентността, която е различно качество от видимостта. Да кажем, че с минимум видимост постигам сходен резултат с хора с максимум видимост. Това говори добре за компетентността ми, вероятно:) Аз рантвам срещу прекалено голямото значение, което се придава на едното, което естествено не винаги е за сметка на другото.

@W. Аз умея да network-вам, просто ми отнема нерви и усилия, които предпочитам да отделя за повишаване на компетентността си:)

k.minov said...

FFF

hazel said...

@ k.
Word!:)