Oct 8, 2007

Stardust (movie)

В случай, че някой не е разбрал, аз фентъзи не чета и никога не съм чела:) Това Толкин, Пратчет и Геймън не се брои. Даже и фентъзи филми се старая да не гледам, обаче филмовата приказка "Звезден прах" е радост за очите. Някои от най-любимите ми моменти от книгата ги няма във филма (двата понеделника, целувката по сбръчканата буза, дворцовите покои със срутен покрив), но аз му прощавам, защото компенсира с други хубавини. Наистина, понякога е чудесно, че книги се екранизират. Ето още няколко нахвърляни мисли в стил "открийте десетте разлики".

Филмът е много по-смешен, но с различен вид хумор - по-загладен и по-опитомен. Липсва тъгата - в книгата Тристан имаше и английска майка, а сватбата не беше предизвестена. Алтернативният край всъщност ми хареса - вуду фтв, stars shine, само не разбрах защо вавилонските свещи трябва да са черна магия. Пфайфър и Де Ниро бяха визуално съвършени, но като истински неразбирач, аз се зазяпах по Септимус, който си ми беше любим персонаж и в книгата, но във филма беше и ултимативно красив! И мой тип на всичко отгоре;) Примус не биваше да е такъв некадърник, но пък така се вписа перфектно в дружинката на братята си (братята! братята! *скандира*). Майката-самодива в книгата ми се стори дори по-вълшебна от звездата, но във филма беше плоска и излишна. (Искам и аз да изглеждам все така хубава като стане синът ми на 18, ако може. Съгласна съм да слугувам на вещица дотогава. Опа, това не се брои за продаване на душата на дявола, нали?).

Като цяло филмът е приказен! :) Препоръчвам да се гледа, после да се чете книгата. Аз толкова се зарибих по Геймън, че зачетох отново Сандман. Nuff said.

5 comments:

Anonymous said...

Благодаря за ревюто, вече и аз ще отида да го гледам този филм и да се кротна :)
Може ли да запитам учтиво и смирено как/откъде точно четеш Сандман? Защото отдавна ми се иска да си го намеря целия, но явно не постоянствам достатъчно :)

hazel said...

@ туиз, гледай го. и не мисли за книгата през това време;)

ъм, това със сандман е сага и при мен. имах го на диск, който не беше мой, сега е някъде у нас, но не знам точно къде;) на харда си бях копирала само част от книгите и съответно само тях бях чела. сега го намерих от ikew, той e постнал един линк в детския форум (forums.wsphere.com) в раздел литература, тема за комикси.
успех!:)

Anonymous said...

туиз, може да пробваш и от тук:

http://thepiratebay.org/tor/3261537/

Но го чаках може би две седмици, докато се свали..

hazel said...

@ stranger
Това е същият линк, аз го свалих за два дена.
вижте, вече има прецедент за глоба на самотна майка за незаконен контент на харда, обаче аз ще рискувам и ще го сийдна:)
айде, туизъл:)

Anonymous said...

Йееее, чудесни сте :) Благодаря ви много, започвам да дърпам. А прецедента още не е прецедент, тепърва ще се обжалва, имаме още време :)