Oct 15, 2007

Top 10 Environmental Technologies

Аз съм антифен на масовките, но подкрепих екшъна за околната среда. Нямам приходи от блога, но може да се дарява на инициативата на Горичка за засаждане на дървета.

Днес отидох пеша до супермаркета, вместо с колата. За културата на минимализма в пазаруването ще пиша друг път, сега искам да кажа следното:

  • Слез от колата. Ходи пеша - здравословно и приятно, при 9/10 от метеорологичните условия.
  • Ако отиваш далеч - ползвай градския транспорт. Той е бавен, претъпкан, вмирисан, неотоплен (или задушен) и социализираш с хора от долните класи. Няма значение! Ползвай градския транспорт - поне веднъж в седмицата, примерно в петък.
  • Чети книга на спирката, ако не в автобуса. Второто невинаги е възможно, зависи откъде се качваш.
  • Не пътувай гратис. Много отдавна не е куул.
  • Ако все пак ходенето на работа с кола е неизбежно - заради уюта на личното пространство, любимата музика, климатика - качи някой колега. В Сиатъл например има специална лента вляво за водачи, които возят пътник. Една кола се паркира по-лесно от две. Проста аритметика.
  • Поискай от кандидат-кмета и кандидат-общинския съветник да пътуват с градския транспорт. Това го измислих още на предните местни избори - всеки общински съветник, а най-добре всеки служител в местната администрация, задължително да пътува един път седмично до работа с градския транспорт. Как се документира ли - със снимка;) Като въведат модерните билети с дата и час на тях, още по-лесно. Така хем колите ще намалеят, хем управляващите ще си припомнят как се пътува в градски транспорт и ще имат интерес да е по-редовен и по-малко гнусен.
По-малко коли - по-добър живот. Да не вадя статистики за умрелите хора на пътя.

Ето ги и топ 10 нови екологични технологии: Източник - Live Science.

10. Хартията е отживелица (това си е фантастика засега, но звучи добре);
9. Заравяне на мръсните газове (класически случай на 'if you don't look, it's not there');
8. Растения и микроби почистват след нас (растения попиват арсеник с корените си!);
7.Градини на покривите (поне едно от чудесата на света да си направим сами);
6. Впрягане на енергията на океанските вълни и приливите и отливите (и това е почти фантастика);
5. Преобразуване на топлинната енергия на океаните (използване на разликата между по-топлите горни слоеве и по-студените долни слоеве - засега неефективно);
4. Слънчеви идеи (аха, къща с колектори на покрива и други младежки мечти);
3. Водородната икономика (още фантастика, много станаха);
2. Премахване на солта от морската вода (за все по-очевидния недостиг на питейна вода в някои региони);
1. Произвеждане на петрол от всичко (термодеполимеризация пише тук, има картинка на пуйка).

Има най-различни топ 10, фаворит ми е 10 начина да унищожим Земята. :D

3 comments:

Anonymous said...

Тъкмо гледах по дИсковЕри как в Абу Даби хората пият само обезсолена вода. Яко изпарители, яко дестилат, яко милиони галони нефт, използвани за нужната в случая топлина.
Обаче могат да си го позволят хората, имат си черно злато.

alvin

hazel said...

А пък аз се сетих за една много хубава книга, където за пръв път четох описание на такава дестилация. Лошото е, че не помня как се казваше - действието се развиваше в Азербайджан, на някаква нефтена платформа близо до Баку.
Много бях впечатлена от процеса и по тоз повод запомних коя е столицата на тази съветска република, докато другите десетина ги бърках (помнех Москва, Киев и Ереван):)

Anonymous said...

Самият процес е адски елементарен до момента, в който започне да ти пука откъд аджеба ще намериш енергия за цялото това нагряване :)

алвин