Jan 28, 2008

Through Different Eyes

perhaps God gave the answers
to those with nothing to say

Хубаво е да си почиваш, особено след две седмици непрекъсната работа по осем часа на ден, придружена от лек грип за мен, неидентифицирано заболяване за Мишо (за пръв път тази зима, но не успя да иде на рождения ден на любимото момиченце и плака горко), разгонване на Миша и липса на плуване за Рада. Обясних й, че разгонването на котките се получава като искат да си имат бебета, а тя каза, че в такъв случай и аз съм била разгонена, защото съм искала още едно бебе. Хъм. Друго си е да ти наследят рационалното мислене и чувството за хумор:D

Така. На 15 септември миналата година казах на тати да заведе Рада на очен лекар, защото пише със забоден в тетрадката нос, но, ако може, да поеме целия ангажимент вместо мен. Този месец ангажиментът благополучно се изпълни, разшириха й зениците и от утре е с очила за късогледство. Проблемът е, че според мен тя няма нужда от очила за късогледство, защото й откриха диоптър -0.25 и -0.50 съответно, което като че ли е минимално късогледство. Очила при такъв диоптър според мен биха били оправдани, ако имаше астигматизъм, но тя няма. Няма оплаквания от главоболие, няма оплаквания, че не вижда на дъската, има кофти стойка, докато пише, предполагам, дължаща се на старанието й да пише красиво.

Не знам за училище, но вкъщи непрекъснато крещя "носа", докато я наблюдавам от съседната стая. Тя се усеща, подскача и почва да пише в нормална поза. Ще се научи, опитът с дресировката е показал, че след милионния път повтаряне на наставление от типа на "обуй си пантофите, по плочките е студено", индивидите от човешки вид в нашия ареал се научават да ходят по пантофи и сами се подсещат като ги изгубят из къщи.

Въпросът - има ли смисъл Рада да носи очила с цел "предотвратяване на повишаването на диоптъра, което често се наблюдава в пубертета", както е казал лекарят. Казал да се премести на по-преден чин. Ами то ако си на по-преден чин, за какво са ти очила? Казал също да носи очила докато чете и пише?! Но тя вижда наблизо, нали късогледството е неспособност да виждаш надалеч? Може ли просто да е искал да прибере парите? Простете параноята, но има АГ специалисти, които правят секцио на напълно здрави жени, бременни в 8 месец, за да им запазят фигурата, така че откъде да знам какви офталмолози има?!

Като студентка ми бяха изписали очила с по-висок диоптър, отколкото трябваше, и от тях чувствах напрежение, боляха ме очите и съответно не ги носех, макар че всички ми казваха, че ще свикна. Според онзи отречения доктор носенето на очила почти винаги вдига диоптъра. Моят диоптър си стои горе-долу същия от първия път, когато ми го определиха, максимално да се е вдигнал с половин, а аз очила нося за кино, телевизия и шофиране. Питането ми е към хората с очила - колко точно трябва да не вижда човек, за да има полза от носенето на очила?

Иначе Рада е умерено ентусиазирана от това, че ще изглежда чаровна и умна с очила, защото и аз така изглеждам.

8 comments:

Anonymous said...

е, де

разбирам, че "като знам какви инженери завършват, страх ме е да отида на лекар", ама все пак...

- носенето на очила е полезно дори и при минимален диоптер (0,25) -- по този начин ако не до ограничение, то поне до намаляване на скоростта на задълбочаване на късогледството/далекогледството се стига
- аргумента "гледам наблизо/надалеч" не важи - човек непрекъснато променя фокусното разстояние на това в което се цели -- за това съществуват примерно и бифокалните очила
- за период от около 2 г. човешкия мозък може да се адаптира и да коригира астигматизма, един вид, софтуерно (само за информация - явно не е твоя случай)
- дългострочното носене на очила понякога поправя дипотрите
- "навикването" с определен диоптер може да е, хм, неправилно само ако той е по-голям отколкото е необходимо -- (примерно, 0,25 пък седиш с 0,50 защото там картината била по- фокусирана по време на прегледа -- в дългосрочен план свикваш с тази патерица)
- при такъв малък диоптер лещи не препоръчвам (ако беше твърде голям (15-20) бих препоръчал вътрешни лещи)
- "чаровна и умна" :) си е проблем по който съвет немога да дам -- правилното, хм, "позициониране" на очилата е.. хуманитарен проблем
- бих препоръчал свърх-леки очила от "полимери-май" с опционални филтри и свръх-леки нечупливи рамки. верига "еврооптик" или нещо такова предлагат добър service (и.. интригуваща :) цена)

--фоо

hazel said...

@ foo
ах, благодаря. изненада ме с толкова компетентност, дано не те засегнах на офталмолог:)

все пак: има ли зависимост между ранното слагане на очила и дигането на диоптър в по-късна възраст? а има ли хора, които винаги си стоят на един и същ диоптър и в този смисъл оставят офталмолозите без пациенти, освен ако не си счупят очилата при домашна разпра, разбира се?:) с две думи - не гарантирам ли на детето си качване на диоптър, принуждавайки го да носи очила, от които то няма perceived need в момента?

и тук възниква "хуманитарният" проблем, че АЗ съм отказала навремето да нося очила, а сега трябва да карам детето. малко ми е терсене да почваме отсега с дитирамбите за външния вид. рада: мамо, ти може да си хубава с очилата, но аз съм грозна!:(

благодаря за препоръката за място също:)

Anonymous said...

ъх, цитираното по горе е от личен (22 годишен) опит на носене на очила -- несъм лекар. съответно и моите писания тук имат общо-клюкарски характер -- "това не е инвестиционен съвет" един вид. преди употреба се консултирайте с лекар :)

иначе -- най-вероятно диоптрите ще се увеличат дори и с носене на очила. обаче:
- процеса ще е контролиран (редовни прегледи, следене на състоянието)
- процеса ще е най-вероятно забавен (не като funny)
- стойностите до които ще се стигне в крайна сметка най-вероятно ще са по-ниски от случая-без-очила
- в рамките на самия процес детето няма да е ощетено
- проактивно влиание в/у процеса
- усещането за нужда е лъжливо :)

- от друга страна, след като неможе да си пусне брада, може да носи очила за да е различна ;-)

- от трета страна, под "интригуваща цена" имах предвид "цена-отговаряща-на-качеството"

br,
фоо

Crash Davis said...

Аз бях белязан с диагнозата миопия в пети клас но заради грозните очила, които нашите ми взеха реших, че няма да ги нося. Така от минус 0,5 в пети клас стигнах до минус 1.5 в десети. Тогава сложих нови, оказа се, че и астегматизъм имам. От осми клас започнах да ползвам компютър постоянно. В момента съм на около минус два диоптъра. Без тях е супер кофти. Особено когато играя футбол. Или когато влизам в стая със 120 души (залата на нашия клиентски съпорт е огромна) и трябва да открия някоя колежка. Понеже не им знам имената се получава тъпо - сканирам ред по ред с присвити очи. Веднъж дори се изнервих, че не откривам една от момите и се провикнах "Момичета, коя от от вас е Марго Фонтейн?" (понеже аз съм в другата стая и комуникирам с тях по месинджъра а там всите са с никове един от друг по-странни). Накратко - светът не е толкова blurred през очила.

Anonymous said...

Кофти отношение към лекарите.
Как ще реагираш, ако някой гледа пренебрежително филолозите? (между другото, огромната част от тях си го заслужават пренебрежителното отношение).

(това последното беше прилагане на практика на твоето отношение към лекарите).

за протокола, не съм лекар.

firefox said...

диоптър 0,25 е пренебрежимо малък, но 0,5 не е;

според мен са й изписали очила точно заради него и, естествено, защото няма как да й изпишат монокъл :)

най-доброто нещо е да я насърчиш, така че да ги носи.

струва си инвестицията и в "гъзарски" очила, защото както се сещаш насърчение от чужд човек ще се изтълкува по-добре

(рада вече трябва да е достатъчно голяма, че да знае за "на мама гарджетата са най-хубави")

не е драма де, не съм сигурна но май в нейната възраст тези неща може и да не се окажат за постоянно, а и да се окажат - не сме в 13 век, всичко ще бъде наред.

hazel said...

@ foo, smith, ffox

Мерси за включването - ще имаме нужда от насърчителна терапия.

hazel said...

@anonymous

Нямам кофти отношение към лекарите, смятам, че са печалбари. Това, приложено към един бизнесмен, е комплимент, защо към лекар да не е? Далеч съм от мисълта лекарите и учителите да са бедни и да карат на едното благородство, защото трябва да се грижат за образованието и здравеопазването, два стълба на всяко общество.

Факт е обаче, че се оперират в осмия месец здрави жени, често много платежоспособни и бързащи да се върнат на екрана. Факт е, че се продават на фармацевтични компании.
Факт е, че онзи ден педиатърката ми подшушна, че домашните церове срещу кашлица са по-добри от предлаганите на пазара скъпи сиропи.

Впрочем, ако ти не разбираш чувството ми за хумор, си простен(a), то не е много разбираемо.