Dec 6, 2007

Happy Independence Day, Suomi

Kun suomalainen mies juo, niin aitaa kaatuu, tanner ryskää

Горното ще рече "Когато финландецът пие, огради падат, земята се тресе". Всеки уважаващ себе си фински патриот снощи се е напил, за да отбележи националния празник на Финландия и 90-тата годишнина от обявяването на независимост. Между 1809 и 1917 г. страната е автономно херцогство в рамките на Царска Русия, а преди това е част от Шведското кралство.

Напоследък не уча много сериозно фински и за съжаление познатите ми финландци не могат да се включат в проектопрограмата ми за подобряване на финския геном, но пък не съм се забавлявала така, откак бях в четвърти клас и си пишех с руско момиченце от Краснодар:) Хелзинки има само половин милион жители и според едно проучване Финландия е най-добрата страна за живеене в света.

Рада написа трогателно писмо на Дядо Коледа (Joulupukki) и сега ме юрка да купувам плик и да го пращам на следния адрес:

Joulupukin Pääposti, Joulupukin Pajakylä, 96930 Napapiiri
Suomi

Да живее българо-финската дружба!

П.П. Santa намери това, упоменато в писмото, но имаме трудности с намирането на пъзел със 105 парчета на костенурките-нинджа, което е желанието на Миш.

7 comments:

Wynche said...

"Комплекта съдържа кораб, пирати и аксесоари" - нещо уникално смешно има в това изречение! :)

Колкото до "най-добрата страна за живеене" - тя задължително трябва да има хубав климат и вкусни местно произведени плодове и зеленчуци. Т.е., не може да бъде Финландия :)
Твърде са едностранчиви такива проучвания... Това например е взело предвид ниското замърсяване на въздуха и водата и ниската детска смъртност. Така им се е получило номер 2 да е Исландия - wtf?! - това кошмарно място!...
Може доста да се поспори кои фактори трябва да формират общата оценка за такива неща...

hazel said...

Ох, мани, аксесоари ще се търкалят из цялата къща, ама кво да се прави.:)
За най-добрата страна се шегувам - страна с най-висок връх 1000 метра не може да е такава.
Ми хайде да поспорим за факторите? Страна с един милион коли по улиците и тротоарите със сигурност не е добра за живеене. Данъците за коли във Финландия са убийствени, въпреки че - how ironic - тва е най-рядко населената страна в Европа и съответно колите им трябват повече, ако случайно им се прииска да общуват помежду си. Съвсем случайно така;)

Anonymous said...

Сега ви чета коментарите:
W.: "трябва да има хубав климат и вкусни местно произведени плодове и зеленчуци"
H.: "страна с най-висок връх 1000 метра не може да е такава", "Страна с един милион коли по улиците и тротоарите със сигурност не е добра за живеене"

Очевидно трябва да заминавате да живеете в Танзания.

Боян

hazel said...

@ Боян
Правилно! А сега някой ще ми каже ли къде има пъзел с костенурки-нинджи?

Wynche said...

Ами ето важните фактори за мене:
1. добър климат
2. качествена храна
3. цивилизованост (изразяваща се в наличие на денонощни магазини within walking distance)
4. относителна безопасност - включва ниска улична престъпност и добро здравеопазване

Например Испания и Италия предполагам, че са такива. България също е на челни позиции според мойте критерии, макар че издиша по разни други параграфи, но те са на по-заден план за мен (затова и живея тук).
Това с колите е валидно само за София. Ама тя ще се оправи!... И освен това е подробност. По въпроса с трафика (за мен той е най-големият минус на София), ако сега ще се нанасям да живея тук, бих си взела жилище в близост до работата и така задръстванията няма да ми пречат. И светът ще е много близо до идеален.

hazel said...

Айде и моите:
1. Красива и чиста природа.
2. Хубави хора. Добър геном;)
3. Минимален стрес. Знам, не може, 21 век сме...
4. Четвърта точка на W.

Anonymous said...

Миналата година бяхме на косъм да купим този пиратски кораб, но май не можахме да измислим дали да бъде за Рада или Михаил и в крайна сметка не го направихме.
За идеалната държава... не знам дали климатът или природата да бъде на първо място, и двете ми се виждат еднакво важни.

gimli