Dec 7, 2007

Всяко хлапе ли?

Я да рантна аз по повод онова видео с американката, дето мисли, че Европа е държава. Няма да го линквам, всички го знаете, дори финландчето ми го прати възмутено. Патриотично, по европейски възмутено така;)

Значи, третокласничето в САЩ знае къде се намират столиците на държави в други континенти, така ли? А знаете ли на колко е американското третокласниче? На седем, колкото българското първокласниче, понеже те тръгват на училище на пет. И учат по цял ден, щото до трети клас трябва да стигнат до Будапеща. Да не говорим, че американците често наричат страната си "Америка". Тогава какъв е проблемът Европа също да е страна?:Р

Тъй. Като майка на второкласниче с глобус и безброй списания Дребосъчета, да кажа, че според мен е напълно излишно да учиш столиците на чуждите държави и да смяташ, че знанието им е признак на обща култура. Винаги съм била антифен на общата култура в този смисъл, защото географията ми беше един от най-любимите предмети като дете, но никога не можех да запомня точно тази информация, просто паметта ми не работи така. Но това не ми пречеше да чета книги за морски пътешествия, като особено любима ми беше тази за Захар Загадкин, ау-у, няма я на български. Така ни се пада, русначетата ще са с по-голяма обща култура от българчетата. Те винаги са били и без това;) Сигурно си мислите, че знаете столицата на Танзания? И аз така си мислех. Не е Дар-ес-Салаам, това е най-големият град.

Аре ходете да цъкате на това флашче - бас държа, че в един момент ще видите репликата "Това е планетата Земя.":D

5 comments:

Anonymous said...

Много съм съгласен. Само че девойката се държеше тъпо, не просто не знаеше, затова е смешно - даже в един момент се запитах "тая какво е пушила".
Когато видях игричката на някакъв форум, стигнах до 11 ниво и реших, че не си заслужава да се ядосвам от дребната карта. А че бях цъкнал някои неща над 5000 мили встрани от положението им - то се разбира от само себе си.
А покрай историята с Унгария известно време се опитвах да се сетя столицата на Бангладеш - държава с население над 110 милиона. След два-три дни ми хрумна "Дакра" - обаче нещо не ми звучеше. Оказа се, че е Дака.

От друга страна, въпросът е каква информация е нужна на човек (хайде да не са знания). В крайна сметка пак опираме до дилемата "специализация - обща култура". Аз поне още не съм намерил кой знае какво решение. Може би нещо смесено европейско-американско. Да се тъпчат насила главите на децата в училище, а в университета да се дава свобода да се избира път на развитие, който обаче да е много силно практически насочен ("практически" в общ смисъл). Не знам, наистина.

Боян

hazel said...

@ Боян

Ами да, затова е толкова важно да имаш глобална концепция за образованието - то или служи за подготовка за живота, или е животът.
:)
Така или иначе отдавна знанията са станали толкова много, че "общообразователното" училище не върши никаква работа. Но това е друга тема;) По темата - искам в Танзания!

Anonymous said...

Срещу 2000-2500 евро - нямаш проблем с екскурзийка до Танзания.

Anonymous said...

А пък за това с многото знания и липсата на смисъл от общообразователно училище не съм съгласен. Обаче няма да се аргументирам сега.

Боян

hazel said...

@ anon
Да, при това без да включва каране на ски на Килиманджаро, нали;)
@ Боян
Не спори:)