Jul 5, 2006

Колко струвам?

(или мъже на килограм)

Горният въпрос бе зададен от сина ми, стъпил върху кантар. После се обърна към мене и каза: "Стъпи и ти, да видим колко струваш."

Колко струва един мъж? Много ясно, че колкото тежи. А колко тежи на мястото си един мъж, се определя от много фактори, само няколко от които ще бъдат разгледани тук.

Нали знаете как пазарува типичната жена? Тя обикаля безброй магазини, мери, опипва, сравнява цени, обсъжда с приятелки, спори с продавачки. Нищо не й се вижда достатъчно качествено, чуди се какво й подхожда, спекулира с какво да сготви зеленчуците. Чуждото мнение се изслушва, само за да бъде оборено и в крайна сметка решението се взема импулсивно, купува се повече, отколкото е необходимо и, разбира се... само най-доброто.

В първобитно-общинния строй ситуацията е доста еднозначна - избира се най-добрия ловец и войн. Най-добрият ловец се познава по размера на... убитото животно, а най-добрият войн - по броя на победените врагове. С други думи, дали играчът ще е versus Environment или versus Players, не е толкова важно, стига да е герой. Ролята на героизма на мъжа като афродизиак за жената е факт. И тук не става дума само за осигуряване на ресурси за жената и потомството под формата на храна и безопасност, а и за нивото на тестостерона, който отличава силния и агресивен самец като потенциален източник на качествен генетичен материал... достатъчно често. А и колкото е по-силен и смел, толкова е по-голяма очакваната продължителност на живота му и съответно по-дълъг срокът на подкрепа от негова страна.

Изборът на партньор е любима тема и в приказното творчество като тук героизмът придобива повече измерения. За да спечели ръката на принцесата (и половината царство), храбрият кандидат трябва да се пребори с множество опасности и да надвие многобройна конкуренция. Поставените задачи, освен стандартното убиване на чудовище, което изисква сила и ловкост, са обикновено свързани с намиране на предмет (или самата принцеса), с отиване до далечно място и решаване на някаква загадка. По време на това пътуване мъжът преминава през ритуал на инициация, научава нови неща за себе си и света и преодолява непредвидени препятствия. Вторият тип куестове демонстрира, че освен съвършени мускули, младежът има и нещо в главата. Иначе казано, идеалният мъж трябва да знае къде се намира в живота и какво прави с него, тоест да притежава достатъчно ценен житейски опит, за да бъде достоен съпруг на принцесата и владетел на половин царство. Тази година половин, догодина цяло.

Потенциалът за развитие у мъжа е основен фактор за оценяване. Жената не гледа само моментното състояние, а и в перспектива. Тук не мога да не спомена една от любимите ми американски поучителни истории.

Президентът на някаква преуспяла компания (the ultimate successful male, you know) и жена му спират да заредят на бензиностанция. Жената се заприказва с бензинаджията и след като си тръгват, мъжът я пита откъде го познава.
"Това е гаджето ми от гимназията", обяснява тя.
И тука великият бизнесмен казва една реплика, която не бива да казва, ама пусто мъжко его.
"Виждаш ли, ако се беше оженила за него, сега щеше да си съпруга на прост бензинаджия".
След което жена му го оглежда с онзи поглед на женско превъзходство, който съм сигурна, че е познат на читателите и от двата пола, и казва:
"Ако се бях оженила за него, сега ТОЙ щеше да е президент на компания, а ти - прост бензинаджия."

Не бих се съгласила непременно с поуката, че зад всеки велик мъж стои по една велика жена. Според мен повечето велики мъже или са твърде заети с великите си дела, за да се вслушват в мъдрите съвети на жените си, или пък са полигамни и съветите са взаимноизключващи се. Тук привеждам анекдота във връзка с това, което жените избират, а то е - потенциално величие. Може би младежът язди магаренцето си с осанка, подхождаща на ездач на породист жребец. Може нещо в начина, по който съселяните му го слушат да говори за реколтата, да напомня преклонението на свитата на могъщ повелител. Може едно взето решение в междучасието да покаже, че от невзрачния зубрач ще излезе велик политически лидер. Жените усещат тези неща. И ги искат, защото наистина "power is the best aphrodisiac" (приписвано на Хенри Кисинджър).

В заключение, какви качества на съвременния рицар на бял кон могат да го закарат директно в wish list-a на съвременната жена? Тоест, освен атлетичната фигура, дебелата пачка кредитни карти и лъскавата кола;) Ами трябва да е победител. Победителят прибира всичко, както се казваше в една песен на АББА. Победителят знае какво иска, излъчва увереност и може да върши чудеса от храброст. Или поне има потенциал за това.

Гореказаното не се отнася лично до мен. За бащата на третото ми дете е достатъчно да е мил, забавен и секси. Останалите необходими компоненти за перфектното генетично комбо ги имам аз:)

2 comments:

Anonymous said...

RAWCKING! AHAHAHAHA.

W moderniq swqt broi li se za geroi ako si qk gamer? :P

A s tezi iziskwaniq... mislq che shte uspeesh da naprawish 7-8 deca ;-)

hazel said...

:D ма разбира се, че се брои:D
Мне, ти не разбираш колко са високи изискванията всъщност:Р
It's called subtlety;)