May 29, 2008

Omnivores Galore

give us today our daily bread

Никога в живота си не съм била на диета, нямам целулит и стрии, а много хора твърдят, че съм слаба и стройна, въпреки двете деца. Добро начало за списък с храни, а?:)

Мария ме предизвика за пет любими ястия. Ще мина по допирателната и ще възхваля минимализма в кухнята.

1. Пиле със зеле. Ама наистина. Може и с прясно, и с кисело зеле, без лук в моята рецепта. При киселото зеле се добавя черен пипер и дафинов лист, от друго няма нужда. Във варианта с прясно зеле се добавя доматено пюре, смлени домати или друго доматено производно.

Тук едно неплатено рекламно съобщение. Пилешкото е адски вредна храна напоследък. У нас консумираме един път в месеца - купувам възможно най-кльощавото цяло пиле от Хит и го готвя същия ден на две манджи - половината на пилешка супа, другата половина на пиле с картофи, ориз, зеле, или домати. Пилешките бутчета особено са пълни с хормони и антибиотици и нямат правилната форма за пилешки крак. От пилешкото се дебелее, а първият мензис на момичетата идва на 10 години. Не казвам да не ядете, просто не си мислете, че е полезно - освен ако нямате баба на село, която отглежда пилета. В такъв случай можете да сравните вкуса на пилето оттам с това от магазина и разговорът приключва.

2. Шопска салата. Какво да кажа... Мога да ям това цяло лято без ми омръзне и го правя. Не мога да не завия от мъка към луната за любимия ми зеленчук - доматите. Първо, купувам най-рано през май. Не може да ядеш домати през февруари и да очакваш, че имат някакъв вкус. Вуйчо ми все още отглежда домати в двора си и тази пролет почти се изкуших да си взема два стръка разсад и да ги гледам на терасата. Не съм забравила вкуса на доматите - нищо общо няма. Истинският хубав домат няма нужда дори от сол!

3. Свинско с картофи на фурна. Аз ползвам един глинен грънец без капак (счупих го). Може с крехко или с по-шарено месо. Нарязва се на парченца, слага се в грънеца заедно с нарязан лук и се задушава в малко олио във фурната. Слагат се сол и червен пипер, добавят се картофите (кило) и се покрива с фолио, или с капак за по-сръчните от мен. След едно известно време се добавят 2 настъргани домата или там каквото ползвате. После чубрица - подправката, която един приятел си носи в САЩ всяка година и е обект на проверки по летищата по този повод.

4. Карфиолена мусака. Никога не бях яла карфиол като дете, знаех, че се слага в омразните ми туршии. Един път в някакъв ресторант се престраших да опитам и оттогава е любимо ядене. Eто лесна рецепта: Вари се цял, после накъсвам на розички и слагам в намаслена тава. Има вариант с или без кайма. Ще кажа с каймата, за да ви напомня да не си купувате кайма, ако можете да го избегнете. В 9 от 10 случая моля месаря да ми смели избрано от мен парче свинско. Ако много държите на телешка кайма - добре, но и свинската става, зависи от месото. Каймата се задушава заедно с малко настърган лук в тиган като се разбърква. Слагам червен пипер и друга подправка, ако имам муза. После сипвам при карфиола в тавата и разбърквам. Запича се на силна фурна, после отгоре се слага заливка от кисело мляко и яйца (една кофичка, две яйца) и пак се запича. Отгоре се настъргва кашкавал (ако има) и пак във фурната. Вкусно е.

5. Тук трябва да сложа любимия ябълков сладкиш на Рада, който е много лесен за описание - всеки път е различен, защото иначе ми омръзва. :) Напишете "сладкиш с ябълки" в гугъл и комбинирайте. Всеки път обаче е голям хит и се изяжда за максимум един ден.

Така - Джен да извади престилката, защото иначе... нали знаеш;)
Яла съм вкусни неща при Ffox, искам пак:)
Трябвало и мъж - имам някакъв спомен, че Wolfy, aka Mountain King може да готви и като такъв попада в графата "идеален мъж".

И докато сме по темата:
- Резюмираната статия за всеядното животно.
- Нула газирани напитки в моето домакинство. Не че "натуралните" сокове са по-полезни, но със сигурност имат по-малко захар.
- ВСЕКИ ден плод. Понеже рядко ядем салати, наблягаме на плодовете. Всеки ден.
- Всяка седмица риба. Много се опростява въпроса "какво да сготвя" като знаеш, че един ден в седмицата ще е риба - разбира се, редувам видовете, за да не ми писне. Пека на фурна, последно готвих на супа и стана фантастична. Може би затова сме и умни, освен слаби;)
- Един път на две седмици junk food night - с бисквити, сладкиши, чипс, шоколадови бонбони. За съжаление junk food под формата на вафлички, бонбонки и прочие залива и ежедневието - винаги нося на Миш нещо за похапване след градина, че е гладен. Радва се много и на банан, или на парче суров карфиол, но... по-често е готово маслено кексче.
- Ядене често и по малко. Аз ям 4-5 пъти на ден.
- НЕ на колбасите. Много-много рядко шунка, свинска или пуешка.
- Хляб. Според мен диетите без хляб са опасни, да не говорим, че много често хората, отказващи хляба, върло налитат след това на пасти. Типов и "Добруджа". Децата, незнайно защо, ядат 99% от манджите без хляб, но си наваксват с филийки и сандвичи за закуска. Последно купувах ръжен и Рада каза "о-о прекрасен е, хляб за гладни гърла".

И да си пожелаем в следващите поне 30 години да не сме гладни. Амин.

7 comments:

Anonymous said...

Минимализмът е на мода сега :)
Викат му "бедняшка кухня" (cucina povera) и се смята за много шик ;)
Иначе чубрица има в САЩ, кажи на твоя познат да не се прави на терорист, а да търси summer savory на рафта с подправките в един среден супер. :D Но да внимава да не му пробутат друг вид savory, по-добре да е в запечатано стандартно шишенце, а не насипно.

Jen said...

О, тя наистина го направи!

Ооох… Добре, аз направо тук, защото сцените на моя кухненски талант най-често са супермаркетът/ някое заведение:

Heavenly Hash. Не знам колко е важно да видиш Неапол, но определено е много важно да опиташ най-хубавия шоколадов сладолед във Вселената. Един от най-милите ми спомени от САЩ. За съжаление тук все още го няма. Рекордът ми е 2 кг. За една вечер. Щатът Ню Йорк вероятно още помни нашите сладоледено-бирени партита. Дълго обмислях като се прибирах към България как точно да си пренеса 2-3 кутии.

Като говорим за значими бг-събития отвъд океана се сещам за още едно по темата - мляко с ориз и канела. Станало по известно като rice-pudding. Още от дете ми е сред най-обичаните десерти. Мога да се справя с колосални количества.

Ваниловото кремче на Д-р Йоткер, което се случва вкъщи почти всяка седмица. Време за приготвяне между 30 и 45 секунди, според скоростта, на която си пуснеш миксера. Време на консумация – долу-горе същото, особено ако разполагаш с двама, до трима, flat-mates.

След тези три ентрита се чувствам длъжна в своя защита да отбележа, че само веднъж в живота си, за кратко, съм превишавала 50 кг.

Зелена салата с риба тон. Става бързо, ужасно е вкусно и цяло лято ти е едно леко.

И накрая нещо по-събстеншъл – пастата с четири сирена на Джепето. Защо трябва да се тормозя ще се получи ли, няма ли, като там я правят толкова разкошна. Едно от най-хубавите неща за ядене из Софийските заведения.

hazel said...

@ razmisli

wow, колко съм фешън:) време е пак да сготвя качамак;)
Ще му кажа, ако не е открил вече - според него не била същата чубрица.

@ jen
Зелената салата с риба тон става още по-яка, ако добавиш царевица :) Иначе има сега едно кремче на същия доктор с бадеми м-м-м:) Непременно ще тествам тая паста в Джепето, аз съм фен на всякакви мазни, нездравословни, екзотични сирена:)

И ето го the moment of truth.
I'm addicted to Jimmy's, вече десетина дена ядем всеки ден различен сладолед и не мога да вляза в панталоните си от миналото лято. There, I said it.

Unknown said...

Това с хляба за гладни гърла не беше ли от "Братята с лъвски сърца"?

hazel said...

@ Denia
Не, от "Мили мой Мио":)

Unknown said...

Да, имаш право. Бъркам ги, защото и двете са ми много депресивни.

Anonymous said...

Това беше добро предизвикателство. Признавам. И ще гледам да се измъкна от Сатурновата дупка, за да отговоря подобаващо.