May 28, 2008

Finance for Dummies 4

I would buy anything that has 'enhanced' in it.

Информацията в днешно време управлява. Можем да прочетем за разни компании, че си увеличават капитала. Това звучи добре, нали? Капитал - хубава дума, увеличение - също.

Да видим. Капиталът, това са парите, с които едно дружество оперира на пазара. Простичкото икономическо уравнение е Активи= Пасиви + Акционерен капитал. Или,

Капитал = Активи - Пасиви

В случай, че все пак някой не знае - активите са хубавите неща в баланса, а пасивите - лошите. Дълговете ни. Капиталът на акционерните дружества се състои от акции, които са собственост на различни субекти, наречени акционери. Решенията за увеличаване на капитала се вземат от ОСА, или общо събрание на акционерите, където естествено, както в политиката, важи мнението на мажоритарния собственик на акциите.

И така, идваме до увеличението на капитала - на английски думата е raise. Освен "увеличавам" тя значи "събирам, набирам". Това, разбира се, може да означава, че си разширяваме дейността, но не само. Един от източниците за увеличаване на капитала е капиталовият пазар.

За да бъдат търгувани на борсата, компаниите трябва да са в добро финансово състояние за първоначално публично предлагане (IPO) и да отговарят на съответни стандарти. Освен това финансиране, се използва дългово финансиране (чрез издаване на облигации или чрез заеми) и дялово финансиране (чрез продажба на пакет от съществуващите акции). Кратък, но много информативен списък на предимствата и недостатъците на различните видове финансиране - тук, заедно с интервю за бъдещето на капиталовия пазар в България. Има и интересни неща като например:

Предимство на IPO - Набиране на капитал за изплащане на дългове.
Недостатък на IPO - Функционирането на компанията и фирмените операции стават публично достояние. :)

Котировките на Българската фондова борса от миналата есен насам имат низходящ тренд, което на прост език означава, че цените на акциите спадат. Тоест, капиталът на акционерните дружества намалява и трябва да бъде "увеличен".

Накрая едно лирическо отклонение за три инфраструктурни компании, листвани на борсата.

Оперативната печалба(EBITDA) най-бързо е нараснала при „Мостстрой” със 451%, следвано от „Холдинг Пътища” със 109.6% и „Трейс Груп Холд” с 42.6%. Подобна е и ситуацията при нетната печалба. Въпроса е дали трите инфраструктури компании ще успеят да поддържат високият ръст на приходите и рентабилността. Спирането и забавянето на европарите по програмите, финансиращи инфраструктурни проекти ще създадат трудности и на трите публични компании да поддържат високи растежи в приходите и печалбите.

Източник.

Така наречените "европари" са друг вид финансиране - безвъзмездно. Да живее капиталът.

6 comments:

Anonymous said...

http://lydblog.wordpress.com/2006/09/29/cenni-knija-investirane/

някога се опитах да обясня грубо принципа на емитирането на ценни книжа - от dummy за dummies :)

hazel said...

@ lyd
Линкът ти работи:) Прочетох го.

Хората действително са били движещата сила зад парите и все още е така, ако си достатъчно голям човек. За повечето по-дребни като нас обаче парите са се превърнали в агент, а ние сме миниатюрни пешки по дъската, в най-добрия случай. Класически случай на Мамон, завзел властта.

Иначе съм склонна да се съглася с коментатора в блога ти, че е по-почтено каузите и бизнесът да стоят разделени, па дори само на хартия. Едно е Майкрософт, друго е Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Евала на човека, впрочем, раздал е адски много пари на бедните, което за мен е плюс, когато и без това имаш много.

Иначе и във видеото, което бях постнала, се говори за sentiment при инвестирането. Човешкото се взема предвид, когато искаш да продаваш, когато искаш да пестиш - не толкова.

Jen said...

Много яко седи този пост след предния :). Само едно нещо да ти поправя – това, че при отрицателен тренд капиталът на компаниите намалява и трябва да се увеличи не е така. Намаляването на емисионната цена на акцията не означава, че дружеството се декапитализира. Освен това ниската борса не е особено подходящо време за пускане на нови емисии.

Като цяло рецесиите са напълно естествена част от процеса на борсовата търговия (пък и във всеки друг процес на земята, като се замисля) иначе напълно ще се наруши балансът и ще завършим с "големия взрив" :).

hazel said...

@ Jen
Йей, мерси за включването и за корекцията.
Забравила съм да сложа знак, че това за спада на цените на акциите е мое лаишко предположение:) Всъщност капиталът си се води по номинална стойност на акциите, мм?

Защо тогава компаниите непрекъснато пускат нови емисии сега, когато борсата е в рецесия? Ето ти и днес - Ломско пиво. http://pazari.dnevnik.bg/show/?storyid=502618
Имам още едно лаишко предположение - за debt to equity ratio.

Ще видиш ти като те линкна и в новата блог-игра за рецепти;)

Jen said...

Капиталът е по номинал на акциите, да. И всъщност е пасив.
А листващите компании изобщо не са много. Някои рискуват, или пък имат спешна нужда от финансиране. Но като цяло инвестиционното банкиране (дето се занимава с първични и вторични листвания) замря последните месеци. Страшно много IPO-та и увеличения на капитал чакат на стенд-бай по-добри времена.
Какво за debt ratio? Това е показател най-просто за степента, в която компанията разчита на външно финансиране. Debt ratio = total liabilities/shareholders equity.

Предлагам ти да включиш в играта с рецептите клауза в добрите чейн-летър-традиции. Например: "който не участва и не предаде на поне още двама души, ще надебелее с 15 кг." Хем ще придаде известен задължителен елемент, хем ще е доста концептуално. :))

hazel said...

@ Jen

Имах предвид, че за да получаваш допълнителни заеми, се гледа съотношението дълг/собствен капитал и се предполага да не е особено голямо (компанията да не е highly leveraged). Многото задължения означават и много лихвени плащания и съответно намалена печалба.

Увеличението на капитала - според мен - е мярка, която цели да доведе до повече възможности за дългово финансиране. Което потенциално е опасно за финансовото състояние на компанията, защото привлечените средства са много скъпи. Разрастването на дейността е по-добре да се финансира от печалбата, а не от допълнителни заеми.

Thus spake the dummy:)
Оох, дайте да си говорим за сладолед:)