Feb 28, 2008

The Problem of Feminism

ба, да се чувстваш мъж е оверратед :)
аз обичам да се чувствам като безформено парченце материя под огромно небе :)
Q

Повечето мъже имат нескрит проблем с феминизма - дланите им се потят, очите им кръвясват, в краката им се появява тремор.

Проблемът се предизвиква от желанието на жените да са "равни" - равноправни и равнопоставени - с мъжете. Всъщност жената просто иска да бъде третирана като човек, само че в съзнанието на хората човек = мъж. Дори лингвистично е така! И затова желанието на жената да е "човек" се възприема като желание да се прави на мъж, което е грях на греховете, зло на злините и падение на всички падения. Защото, съвсем очевидно, жената не е мъж.

С Кю наскоро си говорихме, че у всеки индивид има известен процент "човечност" и останалият процент до сто е съответно "мъжественост" или "женственост". Помня, че като бях в пубертета, исках да бъда възприемана като "човек" - и в повечето случаи така съм била възприемана. Явно процентът "човечност" в мен е сравнително по-висок от процента женственост. Повтарям, това е процентът "човечност", който не е равен на мъжественост.

Сега, би трябвало процентът женственост или мъжественост да е запазен за областта на интимните отношения - да, да, знам, че сферите на човешкото битие не са строго разграничени и преливат една в друга. Навремето бях много впечатлена от романа "Лявата ръка на мрака" от Легуин, от който става ясно, че ограничаването на човешката сексуалност в определено време също не решава проблемите на целокупното човечество. В разговора с Кю предложих като оптимално средно съотношение "човек/пол" 60 на 40 в полза на човека, като естествено трябва да варира според обстоятелствата.

И да, познавам жени, които са 95% жени и 5% човек. Лошо няма. Не са по-глупави от другите жени, но обикновено точно те не залитат по феминизма:)

19 comments:

Anonymous said...

Да, някъде 60 на 40 се явявам аз. Не страдам от особена дискриминация, т.е. явно се справям с изявата си като човек, не само като пфу, жена.

alvin said...

И кои са тези мъже, които се потят и си гризат стъпалата от нерви, когато чуят, че жените искат равенство? :)
И аз искам, честно! :)

Между другото, колко жени са имали възможността да бъдат равни, но са я зарязали заради нещо друго?

hazel said...

@ бу
Най-добре е всички страни от личността да са в баланс.
Ако беше толкова просто, нямаше да има феминизъм;)
@ alvin
Прочети пак поста, този път без тремор:)

Anonymous said...

Аз не знам как са ми процентите, обаче равнеството на жените изобщо не го разглеждам. В смисъл, че то толкова се подразбира, че няма какво да се говори.

Даже мисля, че тези жени, които най-много вдигат врява по въпроса, най-малко знаят как да го добият това равенство. Тук изниква резонния въпрос, защо то трябва да се добива. Моят отговор е, че тъй като егото ми твърди, че съм над средата, следователно всеки, който третирам като равен трябва да се е потрудил, за да мине и той/тя тази среда.

Тремора и кървясалите очи ми ги докарват оплаквания, натякванията и дори обвиненията от страна на феминистките. Последната дума за мен съвсем се е изродила и носи чисто негативно отношение, заради абсолютно неприкритата агресия, която се излъчва от тях към всеки мъж, респективно и към мен. А нещото, което най не понасям, е агресивно отношение.

Както аз не искам нищо от тях, така и желая те да не искат нищо от мен (точно както и с гейовете), пък било то под формата на прокламация и агитация. Do it on your own (да спазим стила на блога)

За финал ще кажа, че съм много щастлив, че не ми се налага да се разправям често на живо с такива същества, а само спорадично в нета.

А

hazel said...

@ Аmber

Да, нещо такова:)
Обаче, да уточня:
Първо, равенството се подразбира само като равноправие, не като равнопоставеност. Примерно, детето е болно, болнични взема кой? В идеалния случай 50:50 майката и бащата. В реалния - тц. Иначе и двамата имат равни права да се подписват тук и там заради детето.

Второ, само някои феминистки са крайни, както при всяка кауза - национализъм, екология, метъл. Ти визираш най-крайните агресивни феминистки, които смятат, че мъжете са идиоти и забременяват от донори, ако им се приискат деца.

Трето: според мен, за да си паснат двама души, трябва да имат приблизително равен процент "човечност". Съгласи се обаче, че допреди сто години женствеността на жената е бил основния фактор, по който е била избирана. Напоследък се е получил лек ефект на махалото, при който жената иска да бъде избирана (и често е) въз основа на това колко свестен човек е.

Последно, няма връзка с теб: заглавието на поста беше "Човек ли е жената", но реших да го сменя:)

Anonymous said...

Намерете разликата:
"феминистки, които смятат, че мъжете са идиоти и забременяват от донори, ако им се приискат деца"
и
"феминистки, които смятат, че мъжете са идиоти, и забременяват от донори, ако им се приискат деца".

Трябваха ми някакви секунди, за да схвана какво се опитва да ми каже първият вариант.

Боян

hazel said...

@ Боян
Мерси за корекцията.

lady Marian said...

Що имам чуството, че бъркате феминизъм с еманципация?

lady Marian said...

Споед граматическите правила в българския език запетайка пред еднократо "и" не се слага. Ако се получава двусмислие, начинът да се избегне е като се промени словореда.

(сори, не бях дочела до долу, като пуснах горния кометар, заради това пиша втори)

hazel said...

@ Mariana

Eманципацията е просто първи стадий от феминистичното движение.

http://en.wikipedia.org/wiki/Emancipation_of_women

Както в много други области, едното води до другото...

И понеже не ми се пише отделен пост и не ми се редактира този, ще го кажа тук, понеже е свързано с моята теза.
Френд към мен: Ти можеш и да не почваш да готвиш като се върнеш от работа.
Аз: Не мога!
Той: Можеш!
Аз: Готвенето не е женско занимание, а човешко! Свързано е с храносмилателната ми система, не с половата!
Той: (сменя темата)

И офф - абсолютно е прав Боян, има вметнато изречение, което трябва да се огради със запетаи, иначе се променя смислово изречението.
А забременяването на мъже от донори също е лееекинко по темата човек/жена;)

lady Marian said...

Прав е, че има двусмислие, но според мен това трябва да се коригира с промяна на словореда. На запетайката не й е мястото там, пред "и"-то.


А за феминизма и еманципацията се заядох по една много проста причина. Самата идея за "феминизъм" прави якото разделение мъже-жени. Етимологията на думата РАЗДЕЛЯ жените от мъжете. Смисълът няма да коментирам.

hazel said...

@ mariana

Да, права си, думата "феминизъм" дразни, нали с това започвам.
Но и другото дразни.
Например мъже, които очакват да им точиш баница на ръка, защото с готови кори, разбираш ли, не била същата...

lady Marian said...

Мен не ме дразнят мъжете, които искат да им се точи баница на ръка. Дразнят ме женте,които им се връзват и точат, вместо да им кажат "като ти харесва повече, наточи си". ;-)

Anonymous said...

Аз съм точил кори за баница + самата баница. Кво ми говорите наизуст.

А

hazel said...

@ Amber

Wow:) Мъж... опа, човек-мечта!:)
И аз, ама не ми беше кеф.

Anonymous said...

А на мен ми беше кеф, адски! И не мъж, "момчето-мъж", забрави ли :)

А

lady Marian said...

А така, няма значение какво правиш (т.е. "мъжко" или "женско"), важното е да ти е кеф ;-) Подозирам, че и на мен би ми било кеф да точа кори за баница. Ама някой път, когато всичко друго ми е наред, никой не ме припира и просто си търся някаква интересна занимавка ;-)

Anonymous said...

Не само А. разбира под феминистки радикални феминистки. Всъщност, това е по-добрият случай. Мъжете около мен са абсолютно сигурни, че феминистки = лесбийки или в най-добрия случай феминистки = курви. И това ужасно ме дразни, дори повече от приравняването на феминистките с радикалните такива.
Самата аз не съм съвсем наясно с феминизма, чела съм и съм съгласна с много неща, но до момента, в който се говори за равенство, а не доминация. Аз съм на принципа, че всички хора трябва да са равни - независимо от финансовото си състояние (в БГ по този признак е най-голямата дискриминация), пола (също го има в БГ), религията, националността и т.н.

hazel said...

@ Selene
Има и феминистки, които говорят за доминация. Част от тях са хомосексуални и забременяват от донори.
(никакви запетайки тук, ура;)
Иначе приказките за равноправие мен леко взеха да ме отегчават. Права си, че дискриминацията по финансово състояние е по-видима от тази по... пол и не виждам какво може да се направи, за да се промени това.