Feb 15, 2008

Johnny Got His Gun

now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see

"Джони грабна пушката" от Долтън Тръмбо е най-антивоенната книга на света. Не вярвам някой да я е чел и да не е пацифист - тя e чиста есенция на антивоенна пропаганда, облечена в ефектен изказ, на места силна до сълзи. Описва събития от Първата световна война, а излиза през 1939 година, малко преди избухването на Втората. Перото е по-могъщо от меча, ама друг път...

Преведена е на български през 1983 г., далеч преди Металика да изпеят Оne и да обезсмъртят книгата със средствата на популярната култура.




Клипът е с кадри от филма "Johnny Got His Gun" от 1971 г. В уикипедия прочетох, че "instead of enduring a long and arduous negotiation for rights to the film, Metallica decided to buy the movie outright, in order to use it in their video." Eфективно:)

Новината е, че тази година излиза римейк. Очевидно нуждата от антивоенно изкуство не е отмряла, а въпросът за евтаназията е по-актуален от когато и да било.

Son: What is democracy?
Father: That's something to do with young men killing each other.
Son: When it comes my turn, will you want me to go?
Father: For democracy, any man would give his only-begotten son.


Другата новина е, че на 25 юли може да ми наложи да се разходя до стадион и дори да водя две финландчета. А може и да не ми се наложи.

1 comment:

Anonymous said...

http://youtube.com/watch?v=mSCPbknyUWU

:)