Jan 8, 2008

Zatoichi

Ако гледате филми 1-2 пъти в месеца като мен, препоръчвам този. Ако гледате по-често, нямате никакво оправдание да не сте го гледали.

Сляп самурай се намесва в междуклановите вражди на японски мафиоти в селце, където кроткото копане на нивата и цепене на дърва се редуват с рекет, хазарт и, разбира се, десетки, ако не и стотици убийства. Отмъщението е замаскирано с танци на гейши, боят с мечове естествено също е танцови стъпки, а на финала се развихря неочаквано весел и динамичен танц с шарени костюми, рязко контрастиращ с почти безцветните интериори и пейзажи преди това.

Филмът е толкова красив, че се уплаших - винаги съм била против естетизирането на насилието. Но тук пръските кръв летят точно по моя начин, а неразгадаемите японски лица отново ме накараха да се запитам дали тези хора не са извънземни. Вярно, хуморът е почти разбираем, а трагичните елементи са в рамките на минималното, но като цяло мястото на човека във вселената при азиатците е доста различно. И вселената е различна. Пък и човекът.

Ще гледам и други филми на Китано, но кои и кога - не знам.

4 comments:

Anonymous said...

От известно време се каня да го гледам пак и все не стигам до там.. Преди 4-5 години, когато се появи на София Филм Фест, се забавлявах страшно с него. Такъв тънък майтап с Холивуд е страшно...удовлетворяващ :)
Да не говорим, че на голям екран красотата и визуалното възвействие са направо невероятни.

Иначе силно ти препоръчвам Dolls и Kikujiro.

hazel said...

@ Stranger
Благодаря за препоръката. До края на годината ще се помъча да ги гледам.

Tataf said...

А, аз препоръчвам Hana-bi истинският шедьовър на Такеши Китано. Фин, затрогващ и визуално изящен.

hazel said...

@ tataf
Благодаря. Видях го в профила ти до филми, които харесвам много, така че може би ще почна от него.