Jan 15, 2008

My Home Is My Fortress

Ще започна с българското - ArchZine e хубав сайт за дизайн и архитектура. Оттам намерих още няколко чудесни сайта като Freshome и Desiretoinspire. Вторият ми харесва особено, защото освен свръхмодерен дизайн има и по-обикновени неща, които човек би могъл да си сложи в дома и да му е приятно.

Обзавеждане се купува рядко и вероятно затова струва безумно скъпо. У нас почти няма среден клас мебели между марковите италиански и евтините и грозни български. Детска стая за близо 5000 лева - заповядай. Детето трябва да се отглежда в красота, нали.

Всъщност вкусът е нещо, което не може да се купи с пари, а нормалният живот включва нормални мебели. Затова най-често посещаваният от мен сайт за интериор е normalroom.com, където съвсем истински хора слагат снимки на истинските си домове. Понякога дори са разхвърляни и това ме кара да се чувствам, хм, ами нормална.

7 comments:

Anonymous said...

Носят се слухове, че до края на тази година IKEA ще стъпи у нас. За съжаление - през гръцкия си представител.
Срещал съм мнения на американци, че стоките на IKEA са масов боклук. Тъй като обаче не съм и стъпвал в магазин на IKEA, ми е трудно да преценя.
Между другото, чувал съм, че има хубави български мебели, произвеждани серийно - т. е. не по поръчка, - само дето съответният завод работи за износ, понеже е италиански примерно, и не ги продава у нас.

Боян

hazel said...

@ Боян

Предполагам, че има, да - по аналогия с дрехите:)

Иначе IKEA не е среден клас, а нисък:)

Anonymous said...

Много ми се иска да направя хубава стая на Емил. В момента неговата стая все още е с мебелите (гардероби и легла) с които заварихме апартамента (от някакви баби и дядовци живели там някога си) и е много неуютна. Иска ми се да му направя хубава ДЕТСКА стая,но не мога да ахаресам абсолютно нищо :-(

hazel said...

@ lady
Нищо под 5000 лева?:)

Аз пък много харесвам детската стая - мебелите са купувани 1994 г., бюрото е старото бюро на тати от 80-те, има и един кухнененски шкаф от продадания апартамент в Бургас. Еклектика на макс:)
Според мен докато децата са малки, скъпите мебели са непрактични, защото колкото и добре да са проектирани и реализирани, децата скачат, чупят, драскат, трошат и амортизират - не вярвам само моите деца да са такива?

В този смисъл детските стаи на Икеа са практични, но пък са ужасно грозни според мен. Най-добре е да може да се направи преход от детска към юношеска стая, което означава много умен дизайн.

Най-здраво и евтино излиза по поръчка.

Anonymous said...

Ами де да знам, просто ми се иска стаята да има уютен вид. В момента е адски.. неприветлива и неудобна - шкафовете не са пригодени за дехи, леглата са кофти, няма подходящи места за играчки, има едни шкафове горе на стената над леглата и всеки път като скача по леглата изтръпвам, че ще си разбие главата в тях.. такива ми ти работи.

Просто е гадна стаята и сега адски ме е яд на мен си, че преди години, като бях бременна и я освежавахме се подведох по акъла на свекар ми, който много държеше да се заазел видът, щото бил направен такъв от неговата майка. Ми супер, ама то е детска стая, а не на майка му музей, да не говорим, че той изобщо не живее в този апартамент. Ама бях млада булка тогава, нямах си на идея, че изобщо не трвябва да ме притеснява да си отварям устата :-/

Anonymous said...

Леле, таак се отплеснах да се оплаквам, че забравих най-важното. Не мисял да гледам цената, а практичността, удобството и уюта. Разбира с,е ако може за по-ниска цена, чудесно, ама ако не може...

Иначе поръчката е добра идея, но трябва да намеря къде. Примерно за кухнята си бях намерила перфектните хора и ми я направиха невероятно за невероятно малко пари. За съжаление правят само кухни :-(

hazel said...

@ lady
Е да, и аз бих искала да е уютно, практично и красиво. И ако може да не е разхвърляно, щото "чи" се задръства;)

Мен на Неосет ми харесваха навремето нещата, но просто не са ми по джоба.
http://www.neoset.bg/bg/products_home.php?cat=2&subcat=35