Jan 18, 2008

He Tried To Show Them Magic

Той, тя - няма значение. На фински и без това думата е една и съща.

Опитах се да снимам първото четене на сина ми, но не успях. По-точно снимах, но с прекъсване, както стана и на коледния концерт на Рада. В резултат пропуснах най-якия момент - Мишо скача с ръце във въздуха и вика:

- Успях да прочета "Португалия"!

Всъщност той първо прочете "Япония", после "Индия". Чете ги от една карта на света, на която по краищата са написани имената на държавите и трябва до всяка да се налепят националните флагове.





И Миша.




Признавам, че си мечтая за един бъдещ момент, в който цари тишина (е, може и тиха музика) и тримата си четем. Всеки хванал по една книга и битовизми от типа на "какво ще ядем" и "нямам чиста блуза" не ни интересуват.

Продължение, на следващия ден: "Нямам чиста блуза" съвсем скоро от хипербола ще се превърне реалност, защото днес пералнята ми окончателно сдаде багажа и утре между многото работа отивам да си купя нова. Надявам се да ми я докарат догоре... За монтажа евентуално ще извикам онзи putkimies (водопроводчик на фински), който наскоро ми оправи теча на ваната.

Една пералня и без това струва само с 30% повече от месечната ми сметка за парно.

4 comments:

Anonymous said...

Пералня не се разваля толкова лесно - в нея има грубо пет части и някой и друг уплътнител. А като имаме предвид каква мъка е местенето и нагласянето на пералните (монтажът е елементарен, стига човек да има подходящия гаечен ключ, а в някои случаи може и без ключ, само с голи ръце), според мен това е един от малкото уреди в днешно време, при които си заслужава да се помисли за ремонт.

Иначе съдя, че сте още в първия етап на развитие:
ИСТОРИЯТА НА ВСЯКА ВЕЛИКА ГАЛАКТИЧЕСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ТРИ РАЗЛИЧНИ И ЯСНО ОЧЕРТАНИ ПЕРИОДА: ОЦЕЛЯВАНЕ, ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ И ИЗТЪНЧЕНОСТ, ИЗВЕСТНИ СЪЩО И КАТО ПЕРИОДИТЕ НА "КАК", "ЗАЩО" И "КЪДЕ". НАПРИМЕР ПЪРВИЯТ ПЕРИОД БИ МОГЪЛ ДА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ВЪПРОСА "КАК ДА СЕ НАХРАНИМ?", ВТОРИЯТ С ВЪПРОСА "ЗАЩО СЕ ХРАНИМ?", А ТРЕТИЯТ С ВЪПРОСА "КЪДЕ ЩЕ ОБЯДВАМЕ?".

Боян

hazel said...

This is the life-long struggle for survival. There is nothing glorious about it. Nor is there hate, nor honour.

Когато през последните осем години пералнята се е разваляла пет пъти, със сумарна цена на ремонтите приблизително равна на нова пералня, време е да си купиш друга. Иначе и аз предпочитам да ремонтирам, вместо да купувам и да изхвърлям старото пред блока. Където ми каза да оставя пералнята човек, който се занимава с перални втора употреба:(

Купих си това

и чакам да ми го донесат днес, а утре ще се монтира.

Wynche said...

Нашта също се развали наскоро. Переше без да спира - някъв страшен ентусиазъм за работа я беше обзел. За справка, купена е месец май 2007, така че си е още в гаранция. Мислех, че съвременните електроуреди се произвеждат така, че поне в гаранционния срок да не се развалят.
Дойде техник (чакахме го 1 седмица, междувременно Деяновите дрешки се перяха при майка ми), оказа се че трябва да смени някаква платка, смени я и пералнята проработи.
Разбира се, дръпнатият чичко не ни остави без ствого мъмвене: не трябвало да слагам толкова много прах за пране - това ми било развалило пералнята.
WTF :)))

hazel said...

Моята стара пералня е купена 95 година, ползваше се абсолютно всеки божи ден от 99. Преди това ползвах 20 годишна древна полска пералня, която работеше безотказно, все пак това не е... ускорител на частици, деба, нито космическа совалка.

Може би трябва да напиша отделен пост-рант срещу твърде сложните уреди, които сега се произвеждат за да радват потребителя (и производителя сигурно де), без грам мисъл. Финландчето каза, че имали миялна машина, която може да се пуска от лаптоп, втФ? А дали да не пробвам да си направя кафе с новата пералня? Мисли дали чете?

Днес я тествах, върви. Взех си възможно най-базовия модел, по финансови и идеологически причини. 12-часов отложен старт? Wants and needs? Имам дедлайн, затова се пеня:)

Иначе по темата - не слагай омекотител и да, слагай по-малко прах. Нали сега го произвеждат 2 килограма със силата на 3...