Jan 7, 2008

Color Your World

See how the ways of the world keep lying to me
See how the weight of the world keeps lying on me

Днес взех на децата "Търсенето на Немо" за 12.95. 0<12.95<19.99. Даже новият "Шрек" струва 24.95. Един вид, помамих се от златната среда.

Нулата в горния абзац седи за цената на филма, ако е изтеглен от нета. Имах на харда си доста детски филми, по едно време ги записах на двд-та и ги загубих някъде из къщи, не знам точно къде. Преди гледаха повече филми на компютъра, все пак съм купила телевизор заради тях и съм им обяснила, че компютърът е първо за работа, после за развлечение. А и не ми се иска да се учат да живеят и да се развличат на аванта.

Затова купувам филмчета, макар че имаме вече двайсетина - половината са от епизодите на "Костенурките-нинджа" и скоро ще имаме проблем със съхраняването им, който ще се реши с купуването на секция. (Ето как консуматорството води до ОЩЕ консуматорство:Р) Предпочитам да ги вземам под наем и така правя повечето пъти, но децата толкова обичат да гледат любимите си филмчета отново и отново, че става особено не-рент-абилно.

Засега решението е минимализъм - да купувам един филм месечно. Самата аз гледам един-два филма на месец, но при системата "филмче през ден", децата гледат петнайсетина. Е, понякога пропускат, ако денят за филмче съвпадне с компютърния петък, или са при баща си. Струва ми се много, но децата с телевизия у дома сигурно гледат повече. Ние нямаме не само кабелна, но и никаква телевизия. Имам една вътрешна антена, с която при добро желание може да се хване с ултракофти образ някакъв канал, но това добро желание липсва. Наслушала съм се колко е откачено да нямам телевизия у дома, но аз съм пораснала достатъчно, за да мога да вземам сама решения. И да, моите решения се отразяват на децата - така се получава като имаш деца:)

Михаил, чието любимо занимание е да гледа филми, напоследък проявява интерес към книгите и дори се мъчи да срича с буквара на Рада. Но аз толкова малко чета последните години (примерно една книга на 2 месеца), и то предимно когато те спят, че той просто няма пример за подражание. Рада също чете, докато той е на градина или спи, а като са заедно си играят. Затова към новогодишните решения спада и това, да обръщам повече внимание на децата и да науча Михаил да чете. (Той впрочем е чукча-писател, написа на едно листче "Мишо Рада Мина Тати". Това са важните хора в живота му. "Мама" беше на обратната страна...).

Вчера цял ден четох последния "Хари Потър", снощи до 3 часа пак, сега пак отивам. А от днес трябваше да почна да работя... Ако ви интересува какво чета, вижте долу дясно Good reads, където книгите чат-пат ще се сменят.

9 comments:

Anonymous said...

κύδος за липсата на телевизя @home

hazel said...

@ foo
Ха, кudos била гръцка дума:)
Мерси, нямам особени заслуги, просто направихме разместване, за да сложим пианото, кабелът с кабелната телевизия вече не стигаше до телевизора и така...:)

Anonymous said...

Никой не е казал, че купените дискове трябва да седят в оригиналните си опаковки. Една обикновена чантичка за дискове срещу 5 или 10 лева върши същата работа.
Ето тази измишльотина ми направи впечатление като нелоша идея (всъщност не точно тази, а аналогичното нещо, което се продава в България, но чието име забравих). Като се добави един диск, за 250 долара се получава тихо и гъвкаво устройство, което възпроизвежда всичко. Сигурно си има кусури, разбира се - не на последно място цената. Всъщност излиза по-евтино да се записват дискове, които после да се възпроизвеждат на плейъра. Само че пък трябва някой да се занимава с това :)

Боян

hazel said...

@ Боян
Аз имам такава чантичка, в нея има 3 (три) диска с музика и 1-2 филма. Но кутийката на оригиналния диск се предполага да е част от цялостното преживяване на купуването на оригинал. Уж.Иначе аз имам един албум на любима група, който изобщо не съм го отворила, слушам си го на mp3.

Специално за филмите, аз като един крайно ограничен като количество потребител, бих искала да има платен даунлоуд за еднократно гледане. Ако филмът е такъв, че да искаш да го гледаш пак и пак и пак, купуваш си го. Или ако е важен за теб филм, дори да не го гледаш многократно, пак си го купуваш - ама много скъп тоя бокс на "Индиана Джоунс", тюх.

Иначе най-евтино е сваляш, гледаш, триеш, ако ти се догледа пак - пак сваляш.:) И най-малко място заема.

Anonymous said...

Не си наред, ноооо... сама го каза, голяма си, целия демидж си е твой и по децата :)

А

hazel said...

@ Amber
И демидж, и протекшън:)

Anonymous said...

Телевизия и ние нямаме и не гледаме, но Емил се научи да гледа някакви кабелни канали при бабите си. Виж, с компютъра не се справяме добре - само на него виси, но какво ли да прави, като и ние с баща му по цяла вечер това правим, то кой ли да му даде пример на детето...

Иначе филми рядко купувам, а дори когато са купени, той им чупи и къса опаковките и пак седят наредени в едни готини чекмеджета-класьори с каталог и всичко.

Честно да ти призная, направо ти се възхищавам как успяваш да обръщаш толкова внимание на децата си. Направо си моят идол и всеки път, като се усетя, че не си играя достатъчно с Емил се сещам за теб и веднага започвам да му измислям някакви забавления.

hazel said...

@ lady
ахаха, аз съм страшилището и гузната съвест за мамите:Р phear me!

майтапа настрана, остава ми време, защото съм freelancer. а аз съм freelancer, за да ми остава време за децата, освен че понякога обичам сутрин да спя от 9 до 13, примерно днес;) а внимание не им обръщам кой знае колко много, те си играят помежду си, аз трябва само да не преча. качеството на прекараното време е по-важно от количеството, според мен.

иначе и моите гледат телевизия при баба и дядо, ти какво си мислиш. само че един път в годината за един месец.

Anonymous said...

От няколко месеца и мен ме гонят мераци за фрилансърство, ама сложна работа, нямам идея как да почна...