Jun 21, 2007

Magic and Mayhem

In the streets on Halloween
There's something going on
No way to escape the power unknown

Магията може да те направи известен, каза Рада по повод любимата ни песен Fame. Каза още, че хората искат да са известни, защото известните са богати, аз се съгласих най-общо, но подчертах, че обратното не важи, може да си богат, без да си известен. Може ли всъщност?

Как да е, тя ми съобщи, че възнамерява да изучава книги за магии и да стане известна. Така става то, когато децата се оставят на самотек в богословско отношение - подозирам, че това се дължи на комиксите Witch, които не купувам, но и не забранявам, имаме плакатчета на стената в детската редом с иконите (ахам, eclectic runs in the family). Духовната природа на човека не търпи празно, но това е друга тема, тук ще напиша какво говорих на Рада за магията, за да не забравя после, че отиде последователността във възпитанието. И не, не е You shall not suffer a witch to live;)

Представи си електрическа печка-духалка. Натискаш едно копче и тя започва да топли. Магия, биха си помислили хората преди 100 години, а и за моята баба електричеството е било новост. Някога за да се топлят, хората отивали в гората, секли дърва, возили ги с каруцата у дома, там ги цепили, подреждали ги в бараката, след това ги слагали в печката/камината и ги запалвали - нелека задача, има си чалъм. След изгарянето на дървата печката трябва да се почисти от пепелта. Целият този труд сега е заменен с едно електрическо копче. Това искаме да постигнем като ползваме магия в други области на живота.

Но в света не можеш да получиш нещо за нищо и за електрическата печка също е хвърлен много труд. Хората са учили висше образование електроника и електротехника, правили са открития в лаборатории, после печката е била проектирана и изработена в завод, после е била пусната на пазара, рекламирана (тва го пропуснах де;), мениджърите на търговските вериги са я разпространили навсякъде, продавачката ти я продала и си я носиш в къщи. Всъщност, сумарно целият труд зад електрическата печка не е по-малко от този при печката с дърва, а ПОВЕЧЕ.

Със замахване на вълшебната пръчица, произнасяне на заклинание, или каквото там се прави (приложната магия никога не ми е била интересна, признавам), магьосникът получава резултат, за които привидно не е положен никакъв труд. Но ние знаем (какво значи "знаем" знаят хората от МАС), че съществува невидим свят, населен с разумни същества - ангели, демони... в зависимост от културната традиция. Именно тези същества извършват работата по магическия резултат. Вероятно тяхното време тече по различен начин от нашето, а и те имат повече способности. Като феите в "Джонатан Стрейндж и мистър Норел" - ох да, щях да пиша за нея, Алвин ми я прати специално, ама по-натам - сега съм заета... да се гърча:)

Та магьосникът е един черен експлоататор на фейски (тролски, джуджешки, демонски) труд, който получава слава без да плаща и представя shortcut през реалността, който дефакто не е никакъв shortcut. А Рада се потресе само от споменаването на думата "демони", трябва да разуча в кое филмче са най-страшните зли същества.

7 comments:

Anonymous said...

да се вярва в чудеса, магии, духове и тем подобни, според мен, е крайно непродуктивно, защото ако се използват (или вземат да се случват) хората стават god-like, което ultimately brings them down. виждаш ли къде е ябълката? :))
единственият господ който човек може да има е "Reason", "God as a clockmaker", etc.
Лично мнение, не претендирам да съм прав.

firefox said...

хех :) няма да стане уорлок от нея, щом се е "потресла" така от демоните. (нито UNIX админ, в този ред на мисли)

иначе, само за изчерпателност, не всяка магия е демонология - т.е. това с викането на (персонифицирани) свръхестествени сили е само подвид.

в "Наръчник по когнитивна магия", който ти показах онзи път, са изброени 3-те принципа на магията (и в не-помня-коя книга на Мирча Елиаде също, ама Наръчника е къде по-як!):
- принцип на подобието (като вуду - фигурката представлява човека, понеже е направена да прилича на него)
- неделима връзка на всички части с цялото (демек - кичур коса, нокът и т.н. артефакти ти служат за директно адресиране на собственика им при магия. то и тва го има във вуду)
- магическа сила на словото (вярването, че можеш да говориш на вселената и тя да изпълнява. древно програмистко схващане :)) )


всъщност, молитвата е особена форма на демонология, като се замислиш :)

Crash Davis said...

http://www.youtube.com/watch?v=5NfZBvRvkIg

Now, that's a piece of magic!!!

Crash Davis said...

Ops, wrong link.

Here it is:

http://www.youtube.com/watch?v=4Lb9h0J_ajA

hazel said...

@ smith
tnx! ти ме изненадА, очаквах попхит от 80-те:Р тва ми е любимо парче.
връщам с нещо още по-тематично:
http://www.youtube.com/watch?v=i3doCwZI7i8

@ ffox и А - follow the yellow brick road to MAS, pls.

firefox said...

що пък аз? казах 1 нещо и няма продължения?!
освен това не споря - Акуариус сам си е достатъчен :)

Anonymous said...

Идеята представена тук за магията е нещо като безплатния обяд - него го нямало, щото все някой трябва да плати. Е аз искам наистина безплатен обяд и човек когато иска винаги получава.
А относно духовността и запълването на празнините - човек винаги може да се образова - и да си намери занимание, по-продуктивно от правенето на магии или четенето за това как се правят магии. Това ми изглежда като четене на книга за това как се кара колело....