May 21, 2008

Finance for Dummies 3

Вестник "Таймс" съобщава днес, че цените на недвижимите имоти във Великобритания ще спаднат със 7% тази година и с 9% следващата. Предишната прогноза е била за 1% увеличение. Общата прогнозна сума на отпуснатите ипотечни кредити е спаднала от 340 млрд лири на 285 млрд. лири.

Разбира се, много важно е да си оптимист - нещата ще се влошат, преди да се подобрят, казват от Съвета на ипотечните посредници. Такива май си нямаме у нас, слава богу, mortgage broker e онази институция, която преследва безработни нискообразовани хора по улиците, за да ги убеди да теглят ипотечен кредит при чудесни условия, както се обяснява и в това видео, което се каня да постна от сто години, все някой може да не го е гледал.



В него англичаните се присмиват на американците, но вече не им е много смешно, съдейки по коментарите под статията в Таймс.

Buy on the rumour, sell on the news e як лаф. Don't try this at home.

6 comments:

Anonymous said...

Аз вече толкова месеца не мога да разбера едно нещо. Защо е такъв проблем, че цените на жилищата в онези страни падат? Разбирам, че е проблем неизплащането на дълговете и ипотеките. Но какво лошо има в падането на цените на жилищата? Да, на всички заемодатели, които са се оказали с жилище вместо върната ипотека и изведнъж не могат да продадат жилището на цена, с която да си покрият дадените пари, сигурно не им е приятно. На посредниците, които взимат процент от сделката, също. Както и на строителите.
А какъв е проблемът за обикновените хора, които нямат намерение да си продават жилището, тъй че движението на цената му изобщо не ги вълнува? Или за онези, които пък искат да си купят жилище?
Една дългичка статия върху близка тематика, която прочетох преди време и за която се сетих сега:
Warren Buffett on Market Fluctuations: Investors Gain When the Market Falls

В резюме Бъфет казва:
Only those who will be sellers of equities in the near future should be happy at seeing stocks rise. Prospective purchasers should much prefer sinking prices.

Макар че логиката му за случая, за който се отнася това писмо, малко не важи, в нашия случай си е съвсем приложима.

Вярно, има някакви икономически теории, според които харченето на пари е хубаво нещо. Обаче има и други, които не са на това мнение. А и простата логика показва, че парите не се появяват от нищото.

Така че защо е толкова страшно, че цените на недвижимите имоти не растат?

Боян

hazel said...

Защото там хората не си прекарват целия живот в жилището, което са си купили най-напред. Първо си купуват апартамент или къща за двама (или дори един), после с разширяване на семейството продават първата ипотека и си купуват втора, за по-голяма къща (и доходите им респективно са нараснали тогава), а евентуално децата като излетят от гнездото, си купуват пенсионерски дом пак за двама, за предпочитане във Флорида, където е най-раздутият балон.:)

Да не говорим, че специално в Щатите местенето от щат в щат за повишение и/или смяна на университета е най-нормалното нещо.

Още нещо - както се обяснява и във видеото, ипотеките се превръщат в "структурирани инвестиционни инструменти" (that dodgy debt), които се препродават и се третират като ценни книжа - да, знам, втф. Вика му се "секюритизация на ипотечни кредити" и както при всички ценни книжа, хубаво е да не се обезценяват двойно, съгласи се.

Като цяло идеята за фондовата борса е много радваща и като всяка радваща идея е безумно опорочена. Meet homo sapiens.

Anonymous said...

Не купувам големи неща, които да трябва да изплащам с години и които не се знае дали ще мога да продам - защото искам да съм свободна :) Хубаво е да има сносни жилища под наем на сносни цени, та човек да не си усложнява живота с купуване и продаване. Бих си купила жилище единствено ако съм сигурна, че точно на това място искам да живея безкрайно дълго, и ако съм сигурна, че доходите ми не зависят от физическото ми присъствие на определено място.

hazel said...

@ lyd
Разбирам те, но както казвам и на друго място - исках децата ми да имат дом, особено ако нещо се случи с мен,докато са малки.

Иначе имам такъв панически ужас от вземане пари назаем, че нямам нито кредитна карта, нито овърдрафт и нищо не съм купувала на изплащане. Вземала съм пари назаем само от много близки хора.

Anonymous said...

eh hazel,

to i prez socialisma trudno se e kupuvalo, da se bruknesh i da izvadish 15 000 lv za jilishte, kato zaplatata ti e 150 ili 250 lv.

Vajnoto e da ne si nadsko4ish vujmojnostite kato teglish kredit....to moje 4ovek samo s prevodi da si izplashta vnoskata, :)))
Ako e dobur i ima klienti, i se trudi.
Chocho

hazel said...

@ chocho
Баща ми също е теглил кредит, за да купи апартамента, завещан от баба ми. И го е изплатил за няколко години.
Брат ми си купиха апартамент през 2003 и теглиха кредит за 8 години.
Тия изгъзици с 30-годишен кредит са едно от нещата, довели до кредитната криза в САЩ.

Ти си икономист - не може да имаш увеличаваща се вноска (справка - лихвените нива в България) и увеличаващи се разходи за живот (справка храните и горивата). Тоест можеш, но не искаш:)