May 20, 2008

The End of the World

Неее!

Ще се лежи пред багера и ще се пошляпва в калта в стил Артър Дент, то се е видяло.

В читалището има пиано и солфеж, курсове по народни и латинотанци, курс по рисуване и книжарница. Освен това скоро го ремонтираха.

Днес в Младост 1 от 18:30 e протестът. Ето снимки на местата, където искат да строят.

Еdit

Отидохме, подписахме се на подписката, направихме снимки на плакатите и зелените площи. Те действително са доста зелени, а наблизо има полуразрушена детска градина с ограда с надписи "не преминавай, опасност от срутване". Ама за какво да строят детска градина, като може търговски център...

Има и снимки на Миша, Рада просто става все по-добър и по-добър фотограф, жалко, че е толкова скъпо хоби.

Edit 2

Предвидените строежи в междублоковите пространства ще унищожат зелени площи, градинки, детски площадки. Това е пряко нарушение на чл.9 и чл.62 от закона за устройство на територията (ЗУТ). Също така съществува наложен мораториум от СОС срещу уплътняването на междублоковите пространства, взето с решение N 117 по протокол N 60 от 13.10.2003г.

Дзверя се в устройствения план, виждам, че на мястото на читалището ще има кооперация, която ще е в ъгъла (пломбата) на два блока, както е нашият строеж на паркинга. Не съм специалист по архитектура и строителство, мамка му, но аз и счетоводител не съм, пък попълвам данъчна декларация...

Искам догодина по това време огромен брой строителни предприемачи да са фалирали и в затвора. Или поне само фалирали:)




13 comments:

Anonymous said...

Аз нещо не разбирам - градоустройствените планове се предоставят за обсъждане и за подаване на възражения. Вярно, стилът е малко "надпис на вратата "Внимание, леопард!", но все пак има такава процедура.
Някой гледал ли е тези планове и подал ли е възражения в законовия срок? Защото в противен случай протестите, макар и проява на гражданско съзнание, са позакъснели. И дори отнасяне на казуса до съд - стига изобщо да има инстанция извън общината, която да може да отмени тези планове - би било съпроводено с големи трудности точно заради това.

Боян

Anonymous said...

Боян, в случая аналогията с Артър Дент е много на място.

gimli

hazel said...

Възражения са подадени, пише на сайта. На 22 май (за Младост 2) и на 29 май (за Младост 3) в читалището в Младост 1 представители на общината ще изкажат становище относно тези възражения.

Естествено, много е голям шансът това становище да е "абе я..., ние сме си получили рушвета", но ние сме длъжни да опитаме. Днес учителката по пиано на Рада каза, че и тя ще ходи на 22.

Що се отнася до самата Рада, като й казах, че може да съборят читалището и да построят блок, тя възмутено каза, че ще легне пред багера. Баси, внимавайте какви книги четете, предават се по генетичен път;)

Anonymous said...

Само за сведение, в читалището, където работи майка ми (за щастие, още не много време), има поддръжници на идеята читалището да се събори, да се построи бизнес-център на негово място, а читалището да бъде обезщетено с помещения в новата сграда. Понеже земята си е на читалището, общината няма много думата. В интерес на истината сградата на читалището не е в особено добро състояние. Но пък ми е интересно какво точно ще представлява обезщетението за залата на читалището, където сега се провеждат уроците по танци и разни концерти.
Мисълта ми е, че специално за това читалище в "Младост", ако собствеността му е негова, не на общината, може просто в управителния съвет (добре де, настоятелството) да е надделяла съответната фракция.

Боян

hazel said...

@ Боян
Този пост съдържаше едно f*** you към силните на деня, с пролетарско безсилие и загуба на вяра в безкръвната революция. Автоцензурата ми попречи да го сложа.

Отде се взе тази частна собственост на читалищата? Не ми отговаряй, откъдето повечето частна собственост.

lady Marian said...

За да ви обнадеждя ще отбележа, че преди няколко години имаше план за застрояване на детската площадка пред нас. Даже бяха надошли багерите, но няколко будни гражданина не само организирха протест, подадоха съответните жалби и пуснаха подписка, но и се организираха на палатков лагер. Имаше две палатки, които си седяха денонощно, а хората си спяха в тях. Майките от квартала им носеха кафе и домашни банички и пр неща.
Не знам как точно се развиха нещата на законово ниво, но в един момент багерите изчезнаха и и до днес не е застроено там.

hazel said...

@ Мариана
Благодаря, чувствам се обнадеждена:)
Горките хора от Младост 1, застроили са вече много места от хубавия им зелен квартал...

Amaroo said...

Ох... като чета такива неща ми иде да емигрирам... Сигурно всеки новоосъзнал се гражданин на България има такъв период, в които изпитва почти физическа непоносимост към 'управляващите', сиреч побеснелите бизнес интереси. Глупавото в случая е, че никой не си дава сметка, че унищожавайки тревните площи и детските площадки - кварталът става все по-нереномиран и нелицеприятен... съответно все по-малко хора ще напират да се установят в него и после просто незнам как ще си продават пре-скъпите офиси и апартаменти... хората с пари ще започнат да си купуват къщи с дворове, по американски тертип, а някогашния суперпопулярен Младост еди кой си номер ще се превърне в бетонно гето! Егати кефа!

Anonymous said...

Признавам си, че не бях погледнал голямата снимка на читалището и съответно не бях видял, че сградата му е нова (е, на възрастта на блоковете).
Но все пак да видим какво пише в законите:
Закон за народните читалища, обн. ДВ бр. 89 от 22.10.1996, и след това разни изменения, като последното е в сила от 1.01.2007 г.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 3. (1) На народните читалища по
реда на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост безвъзмездно се отстъпва право на ползване върху сградите и другите недвижими имоти, предоставени им до влизане в сила на този закон от държавата и общинските органи за читалищни нужди.

А в "Наредба-закон за народните читалища", Обн., ДВ, бр. 142 от 22.06.1945 г., попр., бр. 152 от 2.07.1945 г., изм., бр. 59 от 12.07.1996 г., в сила от 1.07.1996 г., отм., бр. 89 от 22.10.1996 г. (забележете, че законът пратически не е променян от приемането до отмяната му) намираме

Чл. 29. Всяка община отпуска задължително и безплатно, по мотивирано искане на местното читалище, подходящето място за постройка на читалищна сграда с театрален салон и библиотека и съдействува за изграждането им. Читалищните сгради се строят по планове изработени по идейни скици, прегледани и предварително одобрени от Министерството на пропагандата и Министерството на благоустройството с оглед на
нуждите и средствата на читалището.

Тъй че специално за читалището имам сериозни подозрения, че виновни са читалищните дейци. Освен ако обшината не може да си поиска обратно правото за ползване (т. е. да прекрати договора).

Боян

hazel said...

@ Боян
Министерството на пропагандата?!
Веднага да се учреди. Едно зам-министърско кресло за мен, ако може.

Тоест, теоретично за да отнемат сградата на читалището, то трябва да представи мотивиран "отказ" от ползване, ако приемем, че има обратното на това "мотивирано искане". FFF:)

@ Amaroo
Дреме ми на мене за "престижността" на разни квартали без детски градини, училища и спортни съоръжения. Интересно къде ще ги построят тия къщи с дворове... то има къщи и къщи в САЩ. Последната дето я гледах, беше в нещо като индустриална зона и изглеждаше като грозна квадратна индустриална сграда.

Е, отвътре беше супер модерна и яка, но в нея живееха несемейни юпита и въпросът "къде да играят децата" не стоеше пред тях:)

Anonymous said...

По повод редакция 2. Аз пък не държа строителни предприемачи да са в затвора. Предпочитам служители на общината да бъдат наказани - осъдени, трудно, защото става дума по-скоро за служебни нарушения, отколкото за престъпления. Не е луд онзи, който изяжда зелника, а онзи, който му го дава.

Но ми се струва, че на всички ни е ясно, че нищо от това няма да се случи. И докато не се случи, Европа си остава просто едни букви върху географската карта, дума в енциклопедиите в статия "България" и място, до което можеш да пътуваш само с лична карта.

Боян

Anonymous said...

И забравих нещо важно. Нали няма нужда да напомням какво е "дружество с ограничена отговорност"? И как честа практика е за всяка нова сграда да се регистрира нова фирма?

hazel said...

@ Боян, знам за дружеството с ограничена отговорност :( Не знаех, че за всяка сграда се регистрира нова фирма, не.

Знам обаче, че тия дни ходя в Бизнес парка и там е фул с празни офиси, forgive the pun. Поне да си загубят 400% -вата възвращаемост!

Иначе за общинарите съм съгласна. И на тях да им отсекат главите;)