Mar 29, 2007

Milgram Experiment

There are no unrightable wrongs
Or unsingable songs...
There are no uncriminal crimes
There are no unrhymable rhymes
Ozzy Osbourne

Eкспериментът на психолога Стенли Милграм е проведен в началото на 60-те в университета Йейл. Целта му е да установи защо хората извършват зверства, подчинявайки се на заповеди, а поводът - процесът срещу нациста Адолф Айхман. Самият експеримент е обявен за неетичен - на участниците в него се казва, че ще се проверява дали наказанието на обучавани субекти повишава способността им за учене. Привидно ги разделят на двойки учител - ученик, като "ученикът" всъщност винаги е актьор. Процедурата е следната: при грешен отговор на "ученика", учителят натиска копче на таблото и му изпраща електрически ток с прогресивно нарастващ волтаж. Въпреки разнасящите се писъци иззад стената, 65% от участниците стигат до максималната - смъртоносна - доза ток. Когато Милграм пита студентите си какъв процент от участниците според тях ще стигнат до максимума, те отговарят 1,2% - малцинство със садистични отклонения. И си говорим за познаване на човешката природа...

Според Милграм, когато хората се възприемат като оръдие в ръцете на по-висшестоящ от тях (авторитет), те вече не се смятат отговорни за поведението си. Вината се прехвърля на лицето, издало заповедта. Участниците в експеримента са се поддали на манипулацията на експериментатора, който ги е насърчавал с градиращи заповедни изречения да не се отказват. Но не бива да се забравя, че всеки е имал право да се откаже на всеки етап от експеримента. Ето видео, за който има време. Наскоро имаше новина, че експериментът е повторен с виртуални "ученици" вместо актьори, което е пълно безумие, защото, нали, на кого му пука за някакви си пиксели там.

Психолозите говорят за въздействието на стресовите ситуации върху иначе съвсем обикновени и неагресивни хора, както и за това, че човек не може да знае как ще реагира, докато не му се случи. Подобен е ефектът и в затворническия експеримент в Станфорд, проведен от колегата на Милграм Филип Зимбардо през 1971 г. (Само да вметна като куриоз, че вчера като гледах страницата в Уикипедия за него, пишеше, че професор Зимбардо е бил и порноактьор, а днес тази информация вече я няма. Дано тази, хм, информация ни откаже от пристрастяването към Уикипедия;) Експериментът е известен, по него са правени документални филми, немски игрален филм, а в момента се снима и холивудски вариант. Споменава се и във връзка с изтезанията на иракски затворници от американски войници в Абу Грейб, към което събитие не ми се иска да слагам линк.

2 comments:

Anonymous said...

Интересно съвпадение - в момента книгата на Зимбардо, The Lucifer Effect, пътува към мен от американския Амазон. :) Ще ми я доставят чак след 25-ти май, гадовете. :(

hazel said...

@ daggerstab
Аз четох интервю с него по повод на тази книга. Не знам дали се води "сериозен" учен, все пак години наред капитализира популярност все върху този експеримент, както впрочем прави и Милграм. Но за психолога любител и двамата са перфектни:)
Може да разкажеш за книгата като пристигне и я прочетеш.