Mar 15, 2007

Ridiculously Eclectic

В тази статия се твърди, че музиката, която слуша човек, разкривала аспекти от характера му. Не може да бъде, казах удивено. И наистина, от 11 000 статии, публикувани в социологически и психологически научни издания, само седем били индексирани "музика". Цитираното изследване е на Rentfrow and Gosling, върху студенти (20-25 годишни), за които музикалните предпочитания са определящи при самоидентификацията им. Излиза, че музиката е важна тема за разговор и социализиране, както и за формиране на групи по интереси. O_O. Нищо не разбирам от психология и социология.

Коментарите към статията бяха по-интересни от самата статия. Един човек казва, че е сменял музикалните си предпочитания с годините, но имал същия характер и политически убеждения. (Ама и политическите убеждения ли се включват? Да, познахте, метълите са либерални). Друг се възмущава, че изследването е повърхностно, защото се използват само най-общи жанрови характеристики. Трети пък обяснява, че музиката не е благодатна тема за разговор и не можеш да завързваш нови приятелства на музикална основа, за разлика от спорта например. Мда. Само Левски! И приятелства от фитнес залите;)

Всичко това е свързано с потребността да слагаме етикети на себе си и околните (стереотипно мислене, anyone?). Всъщност хората, за които музиката е важна, често са интровертни и сложно устроени типове, артистични и интелигентни. Така и подозирах. ^_^
Което си е право, на дискотеки никога не съм обичала да ходя:) I dub the unforgiven.

My Music Personality

До-ре-ми тест.

No comments: