Jun 18, 2008

Ethan of Athos

Прочетох "Етан от Атос" на Л.М. Бюджолд - страхотeн роман от 1986 г., разказващ за тегобите на възпроизводството на планета, населена изцяло от хомосексуални мъже.

Първо да порицая превода на заглавието - Аthos e името на полуострова Атон, където гръцките монаси не допускат присъствие на женски животни, камо ли жени. Така се губи заигравката на писателката с непоносимостта към жените на планетата Атос и тяхната демонизация. Иначе главният герой е много симпатичен лекар, сюжетът е "обикновен човек попада в извънредни обстоятелства и се оказва герой", с елементи на шпионски трилър, озарен от светлия образ на адмирал Нейсмит, нищо, че той присъства само като блясък в очите на Ели Куин от наемническата армия на Дендариите. Особено ми допадна моментът с "отърваването" от труп на космическа станция, където всички входящи и изходящи ресурси са претеглени и описани до грам. :)

Както знаят феновете на Майлс Воркосиган, във вселената на Бюджолд бременността и раждането са автоматизирани. Дори нормално заченатият - не "ин витро" - ембрион, бива прехвърлен в "маточен репликатор" , където той дочаква термина на топло, меко и сигурно място, а после бива изваден на бял свят от компетентен специалист по възпроизводство. (Именно приключенията на бебето Майлс в маточния репликатор са определящи за физическите му проблеми през останалия му живот, за който не знае.) А Х хромозомата на Атос се взема от вносни яйцеклетъчни култури, които обаче с течение на годините се амортизират и трябва да се подновяват, но пратката от къща Барапутра се оказва негодна биологична тъкан, вместо скъпо платените яйцеклетки. И нашият доктор тръгва да ги спасява, в опасната и пълна със жени вселена;)

На Атос родителството е издигнато в култ и човек може да има дете само след като набере определено количество социален и морален кредит с обществено-полезен труд. Само родителите имат право да носят мустаци и брада, а един от най-добрите начини да увеличиш кредита си е да си семеен партньор на родител, тоест да помагаш в отглеждането на (чужди) деца. Одобрявам! И ето един дългичък цитат:

- Защо да не клонират толкова, колкото желаят, след като са създали технологията?
- О, разбира се, могат да създадат много бебета... макар че това ще изисква огромни ресурси, висококвалифицирани техници, както и оборудване и материали. Но не разбирате ли, че това е само началото. То е нищо в сравнение с онова, което е необходимо, за да се отгледа едно дете. На Атос отглеждането поглъща почти всички икономически ресурси на планетата. Храна, разбира се... жилища... образование, облекло, медицински грижи... това ангажира почти всичките ни усилия само за поддържане числеността на населението, да не говорим за нарастване. Никое правителство не може да си позволи да създаде такава специализирана непроизводителна армия.
Едната вежда на Ели Куин трепна.
- Странно. На други светове ежедневно се раждат хиляди и въпреки това те съвсем не са обеднели.
Етан, който се беше отклонил от темата, възкликна:
- Наистина ли? Не виждам как може да стане това. Трудовите разходи за отглеждане на едно дете до зряла възраст са астрономически. Във вашата сметка има нещо погрешно.
Очите й се свиха в израз на неочаквана иронична интуиция:
- Виждате ли, на другите светове трудовите разходи не са включени. Този труд се смята за доброволен.
Етан я погледна.
- Що за абсурден двоен стандарт? Атосците никога не биха се примирили с такъв скрит трудов данък! Дори социален морален кредит ли не получават родителите?
- Всъщност - гласът й бе някак особено сух - работата за отглеждане на децата се води женска. И предлагането обикновено надвишава търсенето...

Открих, че имам "Сетаганда" в оригинал и ще взема да си я препрочета.

А иначе, на 28 юни в София ще има гей-прайд парад под надслов "Аз и моето семейство".

5 comments:

Anonymous said...

Аз пък препрочитам "Законът на госпожа Паркинсън", която се намира в книга със заглавие "Законите на Паркинсън 2". И се изненадвам колко неща, написани вътре, съм попил, въпреки че съм забравил, че съм ги прочел там.
Точно на страницата, на която съм спрял вчера, има следните изречения:
"Родителите в миналото разпределяха своите задължения върху домашни прислужнички, гувернантки и учителки. При по-долните социални класи децата ставаха чираци на 7 години или пък започваха направо работа още на 5. Че родителите следва да бъдат лично отговорни за въдпитанието на децата - вече юноши и младежи, - е концепция на 20-и век. Един съвременник на викторианската епоха например отбелязал в дневника си, че баща му е разговарял с него само един път. Друг викторианец похвалил минаващата към него прислужница за спретнатите деца, а тя му отговорила, че те са неговите."

Боян

Anonymous said...

Не съм преписал правилно последното изречение - "...похвалил минаващата край него прислужница за спретнатите деца, които води, а тя му отговорила, че те са неговите". Не че не се разбираше, ама така все пак е малко по-добре.

Anonymous said...

Малка корекцийка в името на точността, на Атон има женски животни - котки и кокошки.

:)))

G.

hazel said...

@ Боян
Чудесен цитат! Искам и аз готвачка, чистачка, градинар и гувернантка. Ако може Мери Попинз:)
Иначе долавям ли лека завист към свободата на викторианския мъж от мръсни памперси:Р
Шегувам се.

@ G.
Помня, че имаше някакъв проблем с някакви овце. Някой да е чел "Екстази" на Ървин Уелш?:) Там имаше един лорд...

Anonymous said...

:) Ъхъ, "нормално";)

Не, само "Жюстин" на Сад;)

G.