Jun 12, 2008

Finance for Dummies 5

"За бога, братя, не купувайте"
Димитър Попов, министър-председател на България, 1991 г.

Или поне не купувайте на кредит. Според тази статия, брутната сума на кредитите от банкови и небанкови финансови инстутиции е 85% от БВП, или 50 млрд лева. (Предполагам общо към физически и юридически лица.) Във Великобритания само потребителската задлъжнялост надхвърля 100% от БВП. В тази статия на "Индипендънт" се описва състоянието на икономика, която от години "купува веднага, плаща после". Говори се за невъзможност да се изплащат дълговете, което буквално праща на улицата хора, чиито домове са иззети от банките.

В България основният лихвен процент засега расте, което води до повишаване на вноските по ипотечни и потребителски кредити и съответно намалява разполагаемия доход на домакинствата. Разполагаемият доход страда и от растящите цени на храните и горивата, за който не е чул, от 1 юли токът и парното се увеличават, а още преди това НСИ съобщи 15% инфлация на годишна база.

Увеличеното потребление според някои икономисти води до повишена инфлация. Немалка част от консуматорите потребяват на кредит - кредитна карта, овърдрафти, потребителски кредити, което обяснява видимо по-високия стандарт на хора с видимо ниски доходи. Без да вкарваме в уравнението прането на пари от наркотици и проституция;) искам да обърна внимание на рефинансирането - теглене на нов кредит за погасяване на вече съществуващ кредит. Не, не, и пак не.

Информативен текст за рефинансирането тук. Препоръчвам на всеки.

Съвсем между другото, попитах приятел инвестиционен банкер за съвет и той ме посъветва да инвестирам в храна. :) Не е смешно, знам.

4 comments:

Anonymous said...

При лихва по кредитите в лева около 10% направо се изкушавам да си взема кредит. Въпреки че всъщност няма какво да го правя. Просто така, да се чувствам веднъж и аз надхитрил системата :)

Боян

hazel said...

@ Боян
Иди на пътешествие. Според статистиката има около 6% българи, които теглят кредит с тази цел.
И аз бих изтеглила, за да ида до Серенгети.

Майтапа настрана, системата се проваля пред очите ни, живеем в интересни времена.

Anonymous said...

Нe знаех, че и в ГБ това е разпространено. Мислех, че е типично американски синдром, понеже съм се нагледала на всякакви истории тук.
Ако не може да инвестираш в храна, защо не инвестираш в земя - овощна градина примерно?

hazel said...

@ razmisli

Да, и той това каза - земеделска земя.
Мили хора, ако имате ниви от дядовците, не ги продавайте.
Аз имам само гори и ливади в Балкана, но пък там могат да се садят картофи, царевица и боб:)