Jun 6, 2008

Be Careful It's My Head Too


Лежа по гръб на матрака, облечена с къса блузка, и правя плахи опити за коремни преси. Избирам този ключов момент да обясня на Рада за анорексията. Тя ме изслушва внимателно, после ме потупва по голия корем и казва:
- Спокойно, на теб това няма да ти се случи.
:))
Ужасно е забавно да имаш деца. E, вероятността да имаш забавни деца нараства значително, ако ти си забавен човек;)

Майтапа настрана, прочетох, че в България има 200 000 жени и момичета с анорексия. Вярно, че 49% от статистиката е измислена, но и четири пъти по-малко да са, пак е страшно.
Искам да цитирам Случайна, която пише в коментар в блога си следната мъдра мисъл:

А иначе...за онези 53 килограма...човек има нужда от драми и момичетата, които твърде много четат "Космополитан" си намират драмите в стил "Космополитан". Но също е вярно, че модата се прави за слаби жени. Най-добре изглеждаш в дрехите, които се носят и продават, ако си свръх слаба. Преди, като ходех на аеробика, мого се впечатлявах в съблекалнята как една жена с перфектно тяло на богиня, изваяно с всякакви изивики и супер бюст, като си облече нормални спортни дрехи за ежедневието изглежда леко трътлеста и смотаничка. А девойчета, дето като са голички приличат на богомолки, като си сложат дрешките стават като за корица на списание. Естествено, всеки може да намери дрехи, които да му отиват и да го подчертават и така нататък, но не всеки има време, пари, пък и вкус. Хората си купуват това, което е по магазините и точка.
Абсолютно точно така е. Вижте няколко модела.

И ето видеото за деня - съжалявам, гадно е, но пък е само 40 секунди.



Иначе аз съм потресена колко обичайна тема за разговор са станали диетите. За хранителни режими разговаряме, както англичаните за времето. Господи, за отслабване вече може да се говори дори с мъже! Вчера казах на приятелка "колко си отслабнала" и в следващия момент се усетих, че това не е комплимент. Слабата жена не е здрава, колкото и добре да изглежда в дрехите си. Подкожната мазнина защитава важни детеродни органи, а красивият бюст е невъзможен при резки колебания в теглото. Повярвайте, 22 месеца кърмене не развалят гърдите така, както една нисковъглехидратна диета.

Забравих да кажа, че вкус се възпитава и повечето съвременни мъже са възпитани от Fashion channel да харесват ултраслаби жени, в този смисъл те подтикват жените (си) към отслабване. С което не искам да кажа, че разплутите сланини са нещо хубаво, но вижте пак видеото.

Отивам да тичам, а Рада да кара колело.

31 comments:

lady Marian said...

Стига бе, хранителен режим като цяло е хубаво нещо, стига да е добре балансиран, да не те принуждава да гладуваш и да е съобразен с нуждите на тялото ти. И да е съчетанс движение и спорт, разбира се :-)

hazel said...

@ mariana
Точно така! Затова има и таг "food lover", храненето е важно, понеже го правиш всеки ден, някакси. Но да ти сервират всеки месец ново откритие кое е "полезно", а всяко второ дете да е алергично към "полезните" неща - това не е нормално. Как едно дете не е алергично към кока-кола, мааму?

Иначе постът е основно породен от думите на Рада, че трябва да пазим диета и двете, че тя била леко пълничка, а аз - направо дебела!

Anonymous said...

В главата е, знам. Макар че ако сваля 10-12 кила (нямам кантар, за да кажа колко точно), ще се побирам в любимите си дрехи, предпочитам да не се оглеждам повторно в огледала, които не ме показват красива :) Поглеждаме се със Стоян и аз питам "Познаваш ли по-красиви от нас?". Той казва "Не." и готово :) А той се самоопределя като "Прилично дебел в разцвета на силите си" ;)

Hellen said...

От гледната точка, от която разбирам че те стяга чепикът и съм съгласна с тебе дори, си права. Не си права обаче "по принцип". Не е по-добре да си с наднормено тегло, отколкото да спазваш хранителен режим. Твоят хранителен режим, който описа преди няколко поста, сигурно е чудесен, но при мен води до запазване на наднормено тегло, от което не се чувствам добре, въпреки че смея да твърдя, съм човек, който се движи далеч повече от средното. Напоследък го намалих доста прилично с нисковъглехидратен режим (без да смятам за потребно да го обсъждам с всеки срещнат и по форуми), и се чувствам много добре. Това за мен е основният критерий.Не смятам да си отглеждам тлъстини по корема до безкрай, за да си пазя детеродните органи; гарантирано също така и анорексичка няма да стана. Мерило за мен е да се чувствам добре, т.е. всеки режим, от който не се чувствам гладна и мога пълноценно да работя и да се движа, е ок за мен. Въглехидратите очевидно в количествата, които ти смяташ за нормални, на мен са ми много и доказателство за това е наднорменто тегло. Модата и телевизора просто нямат място да ги намесваш в разговора.

И нещо относно "балансираността". Когато човек е с тегло над или под нормата, той изначално е разбалансиран. "Балансираното" хранене функцията му е за запазва стабилно едно нормално тегло. Хората, при които теглото е разбалансирано, очевидно за да го нормализират, трябва да се хранят "небалансирано" и едва след това да се насочат към запазването му. Ако искат и им е приятно разбира се.

hazel said...

@ frostie
Хубаво е, че си намерила баланс, но в храненето, както и навсякъде другаде, това изисква усилия. Естествено, хора имат различен метаболизъм и скоростта на изгаряне на енергията при мен е над средното. Като седя по 12 часа на ден пред компютър обаче и набивам сладко, дори _аз_ правя корем:)

В случая обаче става въпрос за 8 годишното дете, което се върти пред огледалото и казва, че трябвало да пази диета. И тук модата и телевизора имат значение, и още как. Имат значение и моите "неусетни" реплики пред огледалото "не мога да си вляза в панталона".

@ lyd
Аз също нямам кантар и никога не съм имала. Моят критерий е да се чувствам добре, но външният ни вид винаги се определя от другите, така че какво мисли евентуално партньорът ни е от огромно значение за това как се чувстваме. Какво мислят потенциалните мъже, които биха могли да ни станат партньори, също е важно, и още по-объркващо.
Една реплика от типа на "мразя дебели жени" (или не харесвам къдрави жени) е удар по самочувствието на всяка жена, дори аз, която принципно съм щастлива в кожата си:)

Стоян да почне да спортува нещо, па макар и мързеливо така...:)

Unknown said...

Знам че темата е сериозна, но не мога да се сдържа

http://snopes.com/photos/people/models.asp

hazel said...

@ Denia
Моят линк към модели съдържа някои от тези снимки, то дори не е смешно.
Бях попаднала на един сайт "как щяха да изглеждат разни звезди, ако бяха анорексици", но не можах да го намеря сега. Познавах една манекенка и тя разправяше, че по телевизията винаги изглеждаш по-дебела, отколкото всъщност си...

В моята книга с упражнения, която ползвах, когато бях на 16, пишеше, че ако между 16 и 18 имаш хубава фигура, ще имаш такава и на 30. Оказа се вярно (ама съм скромна). Но самовъзприемането като тяло и личност започва много преди това и затова аз ще говоря с дъщеря си сега и ще й покажа тия снимки (с риск да я травмирам, да). И няма да ходя на работа, за да мога да я водя на плуване.

Трябва да видите Миш как си показва "мускулите", демек бицепсите. Pathetic:)

Unknown said...

Знам, че не е смешно и не исках въобще да иронизирам или да отклонявам темата.
Просто съм си педант по природа и като видя някаква неточност, не мога да спя докато не я посоча :)

Anonymous said...

И аз да потвърдя факта, че модата е предназначена за изключително слаби жени!
Нали може да измрънкам, че освен това, съвременните производители на белъо изключват равенството между голям бюст и НЕнаднормено тегло. Който е 50-53 кг и търси чашка C или D знае за какво говоря - все едно сме тръгнали по следите на изчезналия кивот!:)

Btw - бягането е най-доброто нещо, което можеш да направиш за тялото си:) ( ако не страдаш от болки в ставите и нямаш сърдечни проблеми).

Аз не пуша от 2 месеца и от толкова бягам през ден. Ефекта е много по-голям, от ходенето на зала:)

Успех!

Gevura

hazel said...

@ gevura
След като няколко пъти съм подкъсявала панталони, които ми стават горе, (не аз де, мама), вече се убедих, че повредата не е в моя телевизор.
Само дето 14-годишните момичета няма така да си помислят.
Абе я вижте какво забавно четиво намерих:)

Много се радвам, че има и други бягащи, аз фитнес уреди много мразя просто, иначе ефектът от ходенето на фитнес е моментален...

Anonymous said...

Проблемът с анорексията не идва от продаващите се по магазините размери, нито от наложените от медиите образи на кльощави жени. Този проблем идва изцяло от ниската самооценка на подрастващите, които са готови да минат всякакви крайности, за да компенсират липсата на внимание. Понеже в пубертета тези чувства се появяват с разрушителна сила, затова и именно тийнейджърките са застрашени най-много. Всеки човек над тази възраст има много по-големи шансове да се вслуша в здравия си разум.
Затова и възпитанието на една бъдеща неанорексичка трябва да акцентира върху самооценката и сигурността в себе си.

Понеже бях спомената, искам да допълня, че има хора, според които съм "дебеланка" и не пропускат да ми го кажат директно в очите при всяка среща. Да, директно, не като намек.
Едната реплика е "Ау, каква дебеланка си станала", а другата няма да я цитирам, защото авторът и чете тук и ще вземе да се смути, ако види думите си през моите очи.
И двамата са възрастни хора, отдавна минали всякакви подвластия на последните модни течения, но напълно вманиачени в идеята за изключителна слабост и възможно най-нетолерантни към всеки излишен грам, бил той и в тялото на малко дете.
Първият е мъж и многократно ми е споменавал как се отвращава от дебели хора. Не само дебели жени, с които не може и да си помисли да има връзка, а дебели хора изобщо. Дори не би попитал дебел човек на улицата колко е часът. Естествено, няма нужда да споменавам, че този човек е много слаб и дребен и многократно е ставал обект на подигравки за това, които обаче винаги приема с усмивка, поне на пръв поглед.
Подобни крайности се стигат главно след удар по самооценката, който предизвиква чувство за несигурност.
Нормалните хора обаче, каквато и да е модата, винаги ще са в състояние да оценят един нормален външен вид. Мисълта ми е, че потенциалните анорексички не са подложени на натиск от някой друг, а единствено от самите себе си и в усилията си да отслабнат, виждат начин да се докажат.

hazel said...

@ gimli

Този твой човек има проблем. И знаеш ли какво? Ако той има дъщеря някой ден, защо си мисля, че нейната самооценка и тегло ще са едни много минимални величини? И причината няма да е само модата или нейното желание да направи впечатление, а това, че ние увековечаваме собствения си начин на мислене като повтаряме на (пред) децата си разни неща, без да осъзнаваме колко впечатлителни са те.

Затова аз мисля да помогна на Рада да има хубаво тяло, да яде здравословно, да се движи, па ако на фона на цялата тая красота има нещо и в главата, хич няма да е зле:)

Anonymous said...

Казах го, защото самооценката не се влияе от обективните фактори. Един човек може да е много интелигентен, талантлив и какво ли още не, но вътрешната му несигурност да го изяжда и той да си повтаря непрекъснато "за нищо не ставам".
Познавам момичета, които са много красиви, но имат нужда всеки непрекъснато да е лудо влюбен в тях, за да усетят кратък повей на самоувереност. То е като да наливаш вода в бездънен кладенец, защото истинската нужда е човек сам да се чувства уверен в себе си, а когато това не е така, може само да използва другите за огледало.
(Нямам предвид, че Рада има такива потенциални проблеми, просто коментирам темата по принцип)

Anonymous said...

http://carcino.gen.nz/images/image.phpi/298be91e/ibeatanorexia.jpg

------------

Да не забравяме, че и при мъжете го има, но в другата посока:

http://gal.darkervision.com/wp-content/uploads/2008/04/bodybuilding.jpg

Ако да ядеш 30 белтъка на ден не е хранително разстройство, здраве му кажи. И психичните им проблеми са съвсем същите, за които гимли вече каза.

М.

Hellen said...

Още нещо. Аз не мисля, че да се говори за хранителни режими в България е непременно лошо на фона на дейтвителността. А каква е тя можем да се сетим, като сравним броя на анорексичките в страната с броя на страдащите от затлъстяване.

"Данните на НСИ, както u изследванията на Cm. Баев и сътр. (1998-2002), Кр. Варталова и сътр. (2000), Ч. Мерджанов (1999-2004) демонстрират, че болестното свръх- тегло у нас продължава да нараства. Повече от половината от българското население понастоящем страда от свръхтегло или затлъстяване, като 56% от населението над 18-годишна възраст са с BMI>25 кг/м2. Според Cm. Баев и сътр (2002) 31% от населението над 18 години са с BMI > 27 кг/м2. По данни на Н. Данчев (2004) съотношението между затлъстелите жени и мъже е 3:2.
Основните екзогенни причини за тези факти са: неправилното хранене, обездвижването, повишеният психо-социален дистрес. Данните на НСИ сочат, че през втората половина на 20 век у нас е увеличена консумацията на: свинско месо - 7 пъти; захар - пет пъти; готварска сол - до три пъти над физиологичните норми; алкохол - четири пъти (от 2.1 мл до 8.4 мл абсолютен алкохол дневно на глава от населението). От 1960 до 1995 г консумацията на животински мазнини се е увеличила със 125%
Данните сочат голямата консумация на хляб (27.8 повече от необходимото) и на олио (около два и половина пъти над приетите норми."

Проверих на няколко места, на всички цитираните данни сочат, че над 50% от българското население страда от наднормено тегло.

Не можах да намеря данни колко са анорексичките, но мисля, че и без данни е близо до здравия разум, че проблемът далеч не е толкова значим.

hazel said...

@ frostie
Наднорменото тегло предполага "норма". Нормата в последните 20 години доста падна - мога да сравня с "идеалните мерки" от въпросната книжка с упражнения, излязла през 80-те. В "нормата" вече влизат много неща, които не бяха норма тогава - справка, бях писала за козметична хирургия, която някои хора сравниха с обезкосмяването на краката...

Да, само един процент от населението страда официално от анорексия, но аз не казвам, че е много разпространено и е най-огромният проблем в света? Само споделям какво каза моята дъщеря и защо не искам така да разсъждава. Споменавам също така, че разплутите сланини не са оферта, тоест постът ми е ЗА баланса, ПРОТИВ крайностите.

В световен мащаб, не само у нас дебелите хора се увеличават и примерно наскоро прочетох за бум на диабета, плюс останалите болести на дебелите. (Мордред, видях я и аз тази картинка;) Лично моето мнение е, че колкото повече време и мисъл отделяш на яденето, толкова по-малко време и мисъл ти остават за други (според мен) важни неща.

Anonymous said...

Аз мисля, че изобщо не е редно да се сравняват анорексията със затлъстяването, защото двете неща изобщо не са крайните състояния на един и същи прпблем. Става дума за два напълно, напълно различни проблема. Визуалните проявления са свързани, но причините, които ги предизвикват са тотално различни.
Така че да се намесва затлъстяването тук е абсолютно непричём.

Anonymous said...

"Нормата в последните 20 години доста падна..." - нормата под формата на Body Mass Index, каквото се цитира в посоченото по-горе изследване, надали се е променила. Променили са се очакванията на масовата публика - да сравним картинките в "Плейбой" от 50-те години и от 80-те. Или пък участничките в конкурсите за красота (все едно дали плажни или "Мис Вселена") от същите тези периоди.
"Лично моето мнение е, че колкото повече време и мисъл отделяш на яденето, толкова по-малко време и мисъл ти остават за други (според мен) важни неща." - тук не съм много съгласен. По-скоро е обратното. Ако не внимаваш какво ядеш, лесно можеш да стигнеш до наднормено тегло. Не става дума да се вманиачаваме, а просто да не забравяме, че повечето вкуснички неща са вкусни благодарение или на химикали, или на повече захар и сол, тъй че надали са най-полезната храна.

Все пак ми е интересно друго. След като от време на време някой надига глас за нереалните образи, представяни от медиите, и за проблемите сред младите, а и не само младите хора, които това предизвиква (понижено самочувствие и самооценка, депресия, дори въпросните хранителни разстройства), как става така, че въпреки това има толкова много хора с наднормено тегло?
Докато вчера се опитвах да открия къде пишеше, че част от снимките с излезлите от концлагер моделки са дело на Photoshop (не можах да го намеря, но за поне две съм сигурен - а и точно pravda.ru ли измисли като източник, изключително достоверен, няма що), попаднах на този интересен сайт: Jezebel - Celebrity, sex, fashion. Without airbrushing. И измежду многото любопитни статии (определено ви съветвам да разгледате обозначените с таг Photoshop of Horrors) стигнах и до тази: Teen Girls Shocked To Learn That Perfect Women Aren't So Perfect. Малко бях изненадан, че момичетата от своя страна бяха толкова изненадани от лъжата, каквато са снимките в медиите. Но повече ми направи впечатление друго - ами тези момичета са си дебели. Това е, не мога да нарека нормална подобна физика за 14-годишно момиче. Въпреки че нямам досег с деца от тази възрастова група у нас, не мисля, че положението е чак толкова по-различно.
Всичкото това е като илюстрация за въпроса ми - като нереалният образ в медиите е такъв проблем, защо повече хора не се опитват да го достигнат, а вместо това дебелеят?

А иначе по повод дрехите от същия сайт (да се гледат в този ред):
American Apparel Will Make You Look Like A Fat Hooker
Photoshop Will Make Us Look Like Thin Hookers

Боян

Anonymous said...

И едно кратко допълнение, за което се сетих току-що. Може би все пак не е зле да обясниш на дъщеря си, че с физически упражнения не се отслабва, поне при нормалните хора, които не са спортисти и не тренират всекидневно по няколко часа. И че смисълът и целта на физическата активност не е човек да отслабне, а да се чувства добре и във форма.

Боян

hazel said...

@ Боян
Имам обяснение защо толкова много хора са дебели - не, не мога да го подкрепя с научни факти, не ми е това работата.

1. защото пазят диети, вместо да се хранят нормално и балансирано и както казвам в предишен пост, от неядене на хляб минават на плюскане на пасти. Самият организъм, лишаван от много неща по време на диетата, при първа възможност почва да складира.
2. защото нямат пари да си купуват качествена храна и ядат боклуци, от които се дебелее.
3. защото не се движат достатъчно. от движение не знам дали се отслабва, но със сигурност не се дебелеe. аз лично напълнях след като си купих кола, но може би проблемът е само при мен...
4. защото са болни, имат проблем с метаболизма.
5. all of the above.

Anonymous said...

Аз ще добавя малко повече подробности по въпроса с наднорменото тегло.
Повечето тийнейджъри искат да отслабнат бързо. Те нямат търпение да полагат усилия месеци наред и да свалят по килограм на два месеца. Това е резултат, който не съответства на положените усилия и за тях не е оферта. Те искат да отслабнат от днес до другия вторник, защото тогава е купона у Пешо, на който ще си сложат новата ултракъса пола. Поради тази причина започват диета от рода на онази китайската, с която сваляш 8 кг за 10 дни, като пиеш много малко вода и много кафе и в резултат се обезводняваш - ето ги и свалените килограми.
Много диети (всъщност почти всички с "бърз" ефект) имат "йо-йо ефект". Сваляш малко за кратко време и после си го връщаш двойно. И така всеки път, докато съвсем си прецакаш организма.
Т.е. усилията на тези, които са мотивирани да отслабнат, са прецакани заради липсата на търпение - това е нещо, към което днешните деца няма как да се приучат, защото самият живот е прекалено динамичен и търпението не е нещо, което намира място в този начин на живот.
Друга причина за дебелеене е некачествената храна. Тук писах много подробно, но няма смисъл от толкова обяснения, само ще допълня хейзъл, че не става дума за нямане на пари, а за грешна представа кое е полезно и кое не. В бг-мама масово са убедени, че е ок да даваш чипс и кола на едногодишно дете и активиа на 6 месечно бебе.
Друга причина за дебелеене е стресът, който не ни липсва, определено.

Bla said...

От стрес по-често се слабее.

Anonymous said...

@gimli
Пропусна спорта ( или липсата му).
Не говоря за блъскането в зала и момците, които след всяко повторение се захващат за шивашкия метър, за да измерват "обиколките си", нали?..
Хората, които тренират и взимат насериозно физическото натоварване не злоупотребяват с храната. Не защото не трябва, а защото двете просто не вървят ръка за ръка.;)) Дали ще са народни танци, салса, БИ, джогинг или ритане в неделя, ами хайде вместо да ревем пред огледалата колко сме дебели, да използваме това време за малко натоварване. ;))

Друга интересна тема е разликата в отношението на социума към жените с наднормено тегло и мъжете с такова.
Обаче пак ще ме изкарат феминистка...:))

ПС Двама от хората, които обичам най-много на този свят са с наднормено тегло, така че моля, написаното по-горе да не се възприема като нападка или от сорта...
:)

Gevura

hazel said...

@ bla
Ами зависи от човека, някои от стрес преяждат, съответно дебелеят. Примерно като откажат цигарите;)
@ gevura
Виждала съм и шкембести чичковци да ритат в неделя:) (Изборът ми на прилагателно пред "чичковци" показва, че социумът, ака _аз_ няма много хубаво мнение за дебелите мъже:)

Иначе си права, едно от най-хубавите неща след физическа умора е, че не ти се яде особено.
Сред casual тренировките да сложим и туризма. Ако правиш няколкочасов преход всеки уикенд, просто няма как да имаш шкембе. (Този уикенд трябваше да съм на Витоша по план. Мъка, мъка...)

@ gimli
Това, което си написала за тийнейджърките, важи и за пораснали жени, виждала съм го с очите си. Гладуване, плодове, чайове, ала-бала. Отслабва се, няма спор. Влизаш в заветната рокля, дънки, или квото там. И какво? (Олеле, още едно изречение и ще ме избие на феминизъм:)

Моите наблюдения са, че има начин да се намали приема на храна и това да се отрази добре психически, но трябва специална нагласа. В повечето случаи спирането на въглехидратите те сдухва на макс.

Amaroo said...

Винаги съм се чудела какво е да имаш дебело дете и като човек, който лесно качва килограми, все се чудя дали бих го тормозила да отслабва и така да му увредя психиката за цял живот или бих си казала - ех, важното е да е здраво и щастливо. От друга страна обаче, в училище на никой не му дреме дали си здрав, още по-малко - щастлив. Децата са си гадове и едно дете с хипотетичен проблем с теглото веднага влиза в графата лузъри, в едно с очилатите и тези със щръкналите уши ( аз бях от последните). Следват доста години борба със собствената ти неспособност да излезеш от клишето, в което са те набутали, щото си леко различен и тн... и нещата доста, доста се проточват във времето. Еми да, в такъв случай бих помогнала на детето ми да отслабне и бих му спестила бъдещи мъки и тормози. Нещо, което майка ми не постигна, като цял живот ми повтаряше, че съм си "хубавка" и така :)))

Моите родители никога не са се грижили за себе си подобаващо и създадоха две прекрасни, тотално незаинтересувани от себе си същества :)

Това, което най-харесвам в подхода на Хейзъл, е че тя не просто дава решение на проблема, но и дава личен пример, което май за едно дете се оказва най-важното.

Hellen said...

@ gimli

Не е непричем, защото се поставя връзка между говоренето за хранителни режими и масовото внушение, водещо до психоза на тема слаба фигура. Аз утвърждавам, че говоренето за хранителни режими е много хубаво, понеже хранителните режими водят до баланса, за кйто всички тук се борим. Вярно е, че се изприказват и много глупости, когато една тема стане ултра популярна, но важното, кумулативният ефект, е, че хората започват да обръщат повече внимание на това с какво се хранят. На което - тук не съм съгласна с Хейзъл, е добре да се обръща внимание.

Ако прочетем пак данните, които цитирах в коментара по-горе, ще видим, ще става дума не само за чипсове и активии (третирането на активията като джънк фууд в коментара на Гимли повдига един много интересен въпрос за това кое прави една храна джънк фууд, но няма да се спрам на това сега), а за неужно голяма консумация на свинско месо, хляб и олио. Това според мен се дължи не само на ниски доходи, но и на специфична култура на хранене, която е добре да се промени. А това в момента може да стане само с повишаване на интереса към хранителните режими и хармоничното тяло. Ерго, не е лошо да се пропагандира слабото тяло. Това че някой изпада в крайности по този повод, си е негов/ на близките му проблем и е може заради такива изключения да се оставят нещата на самотек.

И един приер само да дам, за познати хора от едно средно малко населено място - т.е. точно тези, които са най-застрашени заради по-ниски доходи и традиционализъм в храненето (хляб, свинско и сладкиши) - резултатът от текущата истерия при тях е силно позитивен - не се знае какво ще направят с диетите и прочие разира се, но спряха да ядат мурички ей така от нямане какво да правят, което не е малко.

@ Hazel

Мен пък не ме сдухва.

hazel said...

@ amaroo
Пък на мен майка ми все ми разправяше, че хубостта е до време. За протокола, била е страшно красива като млада, за разлика от мен, и доста дебела и погрозняла на 35, когато се водеше този разговор (аз на 12), пак за разлика от мен:) По този повод мисля да си говоря с моето момиче за тялото много повече от нея, за да може да се чувства добре в кожата си, без да зависи на 100% от вниманието на мъжете. Известен процент ще има, но нека да не е сто...

@ frostie
Казвам "в повечето случаи", защото познавам доста такива хора. Радвам се, че при теб случаят не е такъв.
(Естествено, за всеки качествен сдух причината не е само една, но за това ще пиша друг път!:)

Anonymous said...

Amaroo: "...тя не просто дава решение на проблема, но и дава личен пример..." - абе аз не видях да пише, че се решава някакъв проблем, ама хайде. А пък цялата приказка се измести от недояждането към преяждането.
За да се върнем пак към недояждането, ето какво видях току-що на сайта на издателство "Колибри":
най-продавани заглавия
1. Как да отслабнем завинаги
2. Моята диета в 350 рецепти
3. Психоаналитикът
4. На юг от границата, на запад от слънцето
5. За любовта и сянката
6. Пътят на Мури
7. Долни истини. Седем години по-късно
8. Позор
9. Тортила Флет
10. Във вечната гора

Ето и нещо друго, което видях днес - нямам представа нито коя е тази Жюстин, нито коя е Снежана Онопко, но текстът е показателен, а снимките - двойно повече:
Книга "Этим утром я решила перестать есть" + фото Снежаны Онопко Но 180-те коментара отдолу няма да ги чета.

След като прочетох тукашните коментари обаче, една идея, която блуждаеше из главата ми известно време, придоби по-конкретно измерение. Затова официално обявявам пред нашата скромна компания, че до една година ще преведа на български книгата The Hacker's Diet:How to lose weight and hair through stress and poor nutrition. Откъс от краткото представяне от автора:
The Hacker's Diet, notwithstanding its silly subtitle, is a serious book about how to lose weight and permanently maintain whatever weight you desire. It treats dieting and weight control from an engineering and management standpoint, and provides the tools and an understanding of why they work and how to use them that permit the reader to gain control of their own weight.

Тъй като книгата е безплатна, ще бъде пусната някъде из Интернет, или при автора (по-добре), или при мен.

Боян

hazel said...

@ Боян
След "Гьодел, Ешер, Бах"... книга за отслабване?!
Cut the crap, get a life, тия три неща.

Anonymous said...

Ами нямам кой знае какво важно да кажа, освен да отбележа, че за съжаление това е още едно потвърждение, че колкото и да внушаваме на децата си разни неща, рекламата (и властващите стереотипи) за съжаление са много силни и влиятелни. И битката е епична и продължаваща. Да, самочувствието трябва да се гради на собствена оценка, но... и в пубертета ли може да се приложи толкова лесно тази проста максима? За тийейджърите дитетите може да са и доказане на себе си/волята си.

Чудя се обаче защо точно с теглото се е хванала да се отъждествява сегашната мания за красота. Заюо не с нещо друго. Откъде е тръгнало това - освен от факта, че някога е имало Туиги, разбира се, то за да има значение Туиги трябва да е имало значение това, което тя олицетворява. Но при разговори с мъже съм стигнала до извода, че когато говорят за женска красота те на първо място имат предвид тънкост на тялото и после всичко останало.

Unknown said...

Сърцето ми беше счупено, никога не вярвам, че отново ще се върна на моя бивш, докато д-р ЛОВЕ не върна моя бивш в рамките на 24 часа със силно любовно заклинание. Той е надежден за положителен резултат, свържете се с магьосника за любовна магия по имейл: {placeofsolution@yahoo.c om} или whatsapp на 1 443 281 3404