Apr 9, 2008

Unnatural Selection

Experience is simply the name we give our mistakes.
Oscar Wilde

Неправилните решения. Грешките. Да не казвам по-силна дума.

Човешкият опит е непълен без дългата или не толкова дълга поредица от издънки. Преди да се сетя за цитата от Уайлд, си припомних следното американско разказче, вероятно фигуриращо в книги по мениджмънт:

Възрастен мениджър се пенсионира след дългогодишен стаж в преуспяваща компания. На негово място идва млад амбициозен тип, който иска отговор на въпроса "Как успяхте?". Възрастният си разчиства бюрото и отговаря с две думи: "Right decisions."
"Как се вземат правилни решения?", продължава да пита младокът.
"Една дума - experience".
"А как се набира опит?"
"Две думи - wrong decisions."

Цикълът "грешки" - "опит" - "успех" в житейския път на повечето хора се повтаря неведнъж. Струва ми се обаче, че човек (и човечество) не се учи от грешките си. Вчера говорих с приятел, който заяви, че нямало грешки. Или че той нямал. Идеята е, че всеки избор имал повече от една страна, че последствията от постъпките не били черно-бели и в крайна сметка, никога не трябвало да се съжалява. Бул-шит. Отричането на християнското покаяние и изправление мисля стига до пълни логически абсурди.

Не твърдя, че трябва да си посипем главата с пепел след всяка извършена глупост, но да твърдиш, че щом нещо е станало, значи така е трябвало, освен че е елементарен фатализъм, е заравяне на същата глава в пясъка. Нямало грешни решения?! Ето няколко фрапантни примера, които ми хрумнаха на прима виста.

Пиеш две водки и се качваш на колата.
Чукаш непознат/а без презерватив.
Залагаш апартамента и проиграваш парите на ротативки.

Да, има вероятност последствията да не са фатални. Може да пипнеш само гъбички, вместо СПИН например. Може да удариш бронята, вместо да пратиш трима души при св. Петър. Може да спечелиш на ротативките. Животът е сложен. И пълен с грешки.

След грешката сме по-мъдри... ако оцелеем и ако признаем, че е било грешка. Има хора, които всеки път обещават, че това е последната изневяра. Няколко години след тежка катастрофа идва друга тежка катастрофа. Хазартът е шибано пристрастяване, документирано в научни списания. Нямало грешки, значи? Може.

Ще пиша пак за Италия:) Това беше спонтанен rant.

5 comments:

Стоян Христов said...

Поздрави от мен твоя приятел, който ти е обяснил, че няма грешки или поне че той не прави. (Защото съм сигурен, че не съм бил аз.;) Щом намерим трети такъв за секретар и ще си регистрираме "Партия на безгрешните".:)

hazel said...

@ цонко
Ахаха:) А сте се регистрирали, а сме ви забранили със Закон за защита на държавата:Р

Иначе сериозно - въпросът е в концепцията за поведение тип "anything goes", която очевидно е доста модерна. Неговата идея беше, че за момента "грешката е вярна" и едва след време може да се разбере дали си постъпил правилно. А това бъдеще може никога да не настъпи, така че е безпредметно да се говори за настоящото поведение като "грешно".

lady Marian said...

Абе първо тярвба да се дефинира "грешно", в това отношение ти е прав приятелят ;-)

Щото ако "грешно" е нещо, което има САМО отрицателни последици, верно няма грешни неща ;-) Ако "грешно" е нещо, което има повече отрицателни, отколкото положителни последици, то може да се поспори.
И накрая, ако като "грешен" определим избор, който има повече отрицателни последици отколкото някоя от всичките му алтернативи, които сме можели да изберем... то 90% от всичко, което някога сме направили е грешно ;-)

Но всъщност ти определяш като "грешно" действие, което противоречи на определен морал, правилно ли съм схванала? Заради това сте се разминали с пича, говорили сте за различни неща...

hazel said...

@ mariana

Дефиниция за грешно поисках _аз_, амам не ми се отвори парашутът.:)

Моето схващане е, че морал съществува. Според някои хора, морал не съществува, съществуват само те;) Мнението "грешки няма" е друг начин да се каже "морал няма", има само моя преценка за нещата.
Дори самият израз "отрицателни последствия" е нееднозначен при това положение.

Абе ходи да гледаш снимките от Италия по-добре:)

lady Marian said...

Ааа, не, морал ИМА. Само дето може да бъде различен за всеки, според както са ти промили (в добрият смисъл) канчето в ранна възраст ;-)

Реално "морал не съществува, съществуват само те" е напълно вярно, въпросът е какъв морал имат отпечатан в мозъка ;-)

Грешката(МУХАХАХАХА) на тези "някои хора" се състои в безпредметните им опити да се дистанцират от заложеният им морал, считайки че щом зависи от средата, то той е преодолим. Опитите да се наложи собствен (човек не може да функционира адекватно без никакъв) допълнително изграден такъв като цяло са похвални, но когато е структуриран по неадекватен начин, резултатите са плачевни.. както в случая, който описваш, струва ми се :-)

А снимките ще гледам като се прибера, нямам хуабв нет тук и много бавно стават :-(