Apr 25, 2008

Nothing More Nothing Less

Обичам центъра на София. Особено градинката пред Ректората, сега украсена с разнообразни снимки от България (или рисунки, много бързах и не видях), жълтите павета, Шишман, Графа, малките Пет кьошета, Кристал, Баба Яга, любимата ми ул. "Иван Асен". Какво съм правила на всички тези места ли? Ами обичам да се разхождам из София. А също така, обикалях офисите на НАП в търсене на данъчна декларация! Защото вчера си изчислих данъка и дължимите осигуровки (и лихви), заболя ме сърцето и реших, че няма да разпечатвам, а ще си взема готов формуляр все пак. Исках освен това да си купя козунаци от единствената фурна, която знам, че прави без стафиди (ние стафиди не ядем) и имах повод да сляза до центъра. Това гледам да го правя максимум един път в седмицата...

Първо отидох в централата на Аксаков, там ми казаха, че не раздават и да съм идела в териториалните дирекции. Запътих се към "Гурко", където ми беше кварталното данъчно едно време като живеех в центъра. Там ме препратиха към "6-ти септември", където ме посрещнаха със същите думи като служителката в "Младост" - аа, нямаме от тези, трябва да си свалите от интернет. Свършили ги били. Целокупният данъкоплатец масово има предимно доходи от чужбина, разбираш ли, и тези формуляри се харчат като топъл хляб..

В този момент жестокостта ми се сломи и вътрешно казах сбогом на освобождаването с прогресия. И без това данъчната декларация е направена с мисъл за колегите-счетоводители, които трябва да изкарат някой лев от попълване на Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2007 година. То само като видиш заглавието и ти става зле... Иначе голямо браво за таблиците на сайта с дължимите социални и здравни осигуровки плюс лихвите. Смятам и роня сълзи. Но това е цената на свободата и свободната професия!:) Преди внасях осигуровки с мисълта за баба ми, без изобщо да разчитам, че ще оцелея до пенсия, сега ще внасям с мисълта за майка ми, която след 40 години трудов стаж се пенсионира миналата година с 85 лева пенсия. Може да са станали 100 с индексирането.

Иначе имам две добри и две лоши новини. Едната лоша е, че в прекрасната фурна на "Иван Асен" козунаците без стафиди бяха свършили. Едната добра е, че Рада и Мишо получиха писмо от Дядо Коледа! Наистина. Беше адресирано поименно до тях, беше с марка от Napapiiri (Arctic Circle) и вътре пишеше на английски, но Рада ме пита дали пише "Mitä kuuluu", с което ме срази. Другата лоша новина е, че не мога да приложа снимка на писмото с Дядо Коледа на плика, защото акумулаторните батерии, които си купих за фотоапарата, нещо се сговниха. Аз ли криво ги зареждах, технологията ли криво ме разбра, не знам, но вече бях с нагласата, че повече няма да си купувам други батерии и... няма да си купувам:)

А най-добрата новина, която компенсира дори данъчно-акумулаторните ми и стафидени неволи, е че дойде на гости Приятел с Бормашина и ми проби седем дупки с дюбели и винтчета из къщата, на четири от които закачих картинки в рамки. Някои от тях са криви, защото закачалчицата не е точно по средата, но... съм щастлива. Голямо благодаря, Tho:)

7 comments:

Anonymous said...

Според мен номерът с изтеглянето на данъчните декларации от Интернет е доста хитър за НАП. Вместо да плаща за отпечатването им, оставя потребителите да си ги печатат сами. Предполагам, че все пак има отпечатани от обикновените декларации - хората с Интернет са малко. Но съм почти сигурен, че изобщо не са печатали от декларациите за хора с доходи от чужбина.
А това с акумулаторите е доста странно. Вярно, че китайските не са от най-качествените, ама пък от първия път да се скапят...
И за да те е яд, днес случайно срещнах съседката, която ми връчи платежното нареждане за превода, с който ми е внесла данъка върху доходите :)

Боян

hazel said...

@ Боян

Едва ли са печатали такива декларации, но... друго си е да гледаш bridge of sighs на репродукция от акварелче в кухнята:Р

Zi said...

Печатали са, лошо ги разпределят. Освен това, такива преуморени като мен, съсипват по 3 екз. докато попълнят читаво за 1 човек. За доходите от чужбина декларацията е 40 стр. и е неприемлив вариантът "от интернет". Също така не са я направили във вариант с бар код, което си е дискриминация отвсякъде. Ако не бяха огромните опашки и оставащите 2 дни, бих ти препоръчала да си я изтеглиш, попълниш, запишеш и занесеш като файл, те да ти я разпечатат:) Сега сериозно-изтегли си само страниците, в които ще пишеш, няма да са 40 все пак.

hazel said...

@ Зи

Да, така може.
Признай, че освобождаването с прогресия е тест за интелигентност!

nousha said...

Това - градинката пред Ректората, градинката до Художествената ли се води? Защото там трябва да има някаква изложба на православни църкви или нещо такова ориентирано, която трябваше да бъде открита един неделен ден, когато валеше много, а аз бързах да се върна от Боянската църква, за да не би все пак да я открият, а аз да пропусна да отразя новината.
Аз съм си у нас, боядисах яйца и пиша тоя тъп коментар, само за да ти пратя малко поздрави от Бургас - като слязох от колата и ме блъсна тоя мирис на море, а пък, знаеш, живеем зад Новата поща чак... та съм се разнежила нещо ;)

hazel said...

@ Nousha

Поздрави на Бургас!
Днес си взех Програмата и се оказа, че било изложба от снимки на български църкви и манастири.

Mobile Home Appraisal said...

Very crreative post