Mar 23, 2008

Midway Through Infinity

Не са били скрити от Тебе костите ми, когато съм бил създаван тайно,
образуван в дълбочината на утробата.
Твоите очи видяха зародиша ми;
в Твоите книги са записани всичките назначени за мене дни,
когато нито един от тях още не съществуваше.
Псалом 138

Днес католиците празнуват Възкресение Христово - повече от месец по-рано от православните. Не им разбирам календарните различия, нещо с луни и съботи е свързано. За всичко са виновни евреите:Р

Неприкосновеността и достойнството на човешкия живот присъстват в реториката на всеки уважаващ себе си политик от 21 век. В момента в британския парламент се гласува проектозакон за разрешаване на опитите върху хибридни ембриони между животно и човек, от които да се вземат стволови клетки за изследвания. Повечето католици са се обявили против и шотландският архиепископ кардинал О'Брайън включва темата във великденската си проповед.

Процедурата включва прехвърляне на човешка ДНК от обикновена клетка в животинска яйцеклетка, от която е отстранена "по-голямата част от генетичната информация". Не става дума за истински хибридни организми с човешка и животинска сперма и яйцеклетка. Хибридният организъм се нарича химера. Първите подобни експерименти се правят в Китай.

За протокола, стволови клетки могат да се получат и по други начини, освен от ембриони, примерно от пъпната връв на новородени бебета. Предполагам от ембриони е по-евтино.


2 comments:

Anonymous said...

А също и в майчиното мляко ги има стволовите клетки, това откриха неотдавна някакви австралийци. При този вариант наистина няма никакви морални въпросителни. Остава само да се доразработи.
http://www.sciencealert.com.au/news/20081102-16879.html

hazel said...

@ василена
Не знаех за това, благодаря за линка:)