Sep 13, 2007

Univira

You say
One love
One life
When it's one need
In the night


Научих думата от Quo Vadis, най-добрият художествен разказ за Римската империя. (Изчела съм почти всички исторически романи за Рим на български, така че ми повярвайте.) Унивира означава "жена на един мъж". В идеалния случай тя е примерна майка и съпруга, а ако остане вдовица, не се жени втори път. Римските стандарти за целомъдрие всъщност са доста високи, макар че който е чел (или гледал) Сатирикон, ще си помисли друго. Едва сега научих, че съществува богиня Pudicitiа, която си има ритуали и жрици - точно тези рядко срещани особи, унивирите.

Това всъщност не е пост за римския пантеон, а за моногамията, която е все по-uncool днес и тенденцията е към влошаване на имиджа й. Говорих си наскоро с човек, който не иска жена му да е моногамна, защото това означавало а. да е задръстена б. да е взискателна и ревнива към неговите забежки. Не искам да подценявам искреността на това мнение, вземам го като отправна точка да говоря за _идеята_ за моногамия, с ясното съзнание, че идеални хора няма, не и във всяко отношение. Това е като с точността - на всеки може да му се случи да закъснее с 5 или 10 минути, но идеалният вариант е да дойдеш точно навреме. Ако нещо стане и не можеш да дойдеш, елементарното възпитание изисква да се обадиш и да предупредиш. А хора, които редовно връзват тенекия и тръбят на всеослушание, че концепцията за точност е отживелица, не са читави. Аз поне с такива на срещи не ходя;)

Моят приятел твърдеше, че не познава унивири и не желае да познава, защото сигурно са тъпи. Друг приятел навремето каза, че всички жени, които е свалял, са били във връзка към онзи момент, защото ако една жена е сама, това е сигурен признак, че е ултра зле. (Благодаря, Хут, обичам да ти обърквам системите.) На това възразих със старото клише против занимаването с обвързани жени - ако е свястна, няма да ти върже, ако не е свястна - тогава за кво ти е. Изтъкнаха ми вероятността тя да е свястна, но в момента да е в неподходяща връзка, тоест вината за нейната евентуална изневяра да е изцяло в партньора й. Gl&HF, само това мога да кажа.

Доколкото изобщо можем да познаваме живота на другите, аз пък познавам много унивири. Рано са срещнали бъдещите си партньори, създали са семейство, още не се са развели, нямат извънбрачни връзки. Засега. Не ни остава нищо друго, освен да опрем до вездесъщата статистика, която впрочем аз смятам за изключително ненадеждна във всичко, касаещо въпроси към хора за миналото им. Статистически данни приемам само за въпроси от типа на "колко гигабайта ви е харда" и "имате ли климатик". Разбира се, и без статистика е ясно, че в наши дни полигамните жени са повече от моногамните, но това по никакъв начин не инвалидира идеала "една жена - един мъж". Вярно е, че изискванията и към двамата ще са по-високи в една моногамна връзка, но тъй като става дума за моногамна жена, помислете си колко як трябва да е един мъж, за да иска тя да е само с него:D

Един път си говорихме с Кю, как всички връзки все някога свършват, някои със смърт, други с развод или раздяла. В разни древни култури дори това не е вярно - убиват съпругата (и наложниците), когато мъжът умре пръв. Не казвам, че златната сватба е задължителна, за да е напълно успял човек. Знам, че повечето жени (пък и мъже) предпочитат да са с някого, отколкото сами и прекъсват връзка само ако на хоризонта има друг обект. Наясно съм с огромния процент хора, които са недоволни от партньора си, но поради ред причини не могат да се разделят с него и търсят щастие в паралелни връзки. Life is a bitch. Такъв е бил и в Древeн Рим, затова жрици на богинята на целомъдрието са се намирали трудно. Но никой не е посмявал да ги нарече "задръстени патки".


18 comments:

lady Marian said...

Темата е много интересна. Ако оставим настрана моментът със "задръстената патка" и погледнем малко по-обективно и научно към проблема, ще забележим нещо интригуващо.

В древния Рим жените са били или матрони (омъжени и верни на съпрузите си) или проститутки (необвързани, които си лягат с много и различни мъже по една или друга причина) Не броя в това число младите момичета, които още не са стигнали до някое от тези положения.
За една матрона изневярата е била непростим грях, наказуем със смърт. това, разбира се, не е случайно. според разбиранията на тогавашното общество, жената е съсъда, който износва и придава вид и форма на мъжкото семе. За самата жена се счита, че няма роля в зачеването, освен че предоставя на мъжа съд, в който да посее гениите си - духовете, носители на наследствеността си. Ако една мартона има сексуален контакт с друг мъж, то нейният никога повече не може да бъде сигурен, че тя ще износи именно неговите гении, а не нечий чужди. При най-малкото съмнение, че може наследствеността да е чужда, жената бива наказана със смърт.
Има даже една римска пиеса за матрона, която бива изнасилена преди да бъде докосната и оплодена от законния си съпруг. Тя забременява и подлежи на смъртно наказание. Самата тя доброволно се предлага за такова, защото знае законите и от малка й е набито в главата колко е лошо и ужасно да носиш чуждо семе. Историята завършва с хепиенд, според тогавашните разбирания - оказва се, че изнасилвачът й е собствения й съпруг и тя ражда неговото си дете и заживяват щастливо.
Показателно е.

Толкова за корените на моногамията и това до колко е практически нужна днес, при съвременните средства за контрацепция и контрол на раждаемостта. Вече проблемът с борбата с прекомерно насадените и трудно изкореними практически ненужни порядки, е съвсем друг въпрос. Дори за хора, които са наясно не само, че моногамията е морално остаряла, но и ЗАЩО точно е такава, е трудно да се справят с нея, ако от малки са научени, че това е "правилното". А някои до толкова са и свикнали, че даже не искат. В което няма нищо лошо и "задръстено", разбира се, стига това да не ги прави несъзнателно нещастни.

hazel said...

@ mariana
Донякъде си права за Рим, но и там е имало цикъл развод - брак, развод - брак.
"Roman divorce was as simple as marriage. Just as marriage was only a declaration of intent to live together, divorce was just a declaration of a couple’s intent not to live together. All that the law required was that they declare their wish to divorce before seven witnesses.

Because marriages could be ended so easily, divorce was common, particularly in the upper classes. When she divorced, a wife could expect to receive her dowry back in full and would then return to patria potestas – the protection of her father. If she had been independent before her wedding, she would regain her independence upon divorce."
Ако е имало изневяра (от страна на жената), й връщали половината зестра:Р
Муах, а законната възраст за женитба на момичетата е 12. Ко да си говорим, кака...

Иначе всичко, което го казваш, е вярно. А разделението "матрона" - "проститутка" го има в книгата, която чета в момента, и е един вид повод да мисля за това. "Пол и характер" на Ото Вайнингер, в случай, че ме домързи. Ако някой не знае какво е "реакционер", е те тва е:§

hazel said...

@mariana
не съм съгласна само с това:

"трудно изкореними практически ненужни порядки"

И днес е хубаво детето да знае кой е баща му. Чисто психологически така.

Anonymous said...

Практическата нужда се определя именно от физическата страна на въпроса, по мое мнение. Психологическата пък е пряко зависима именно от порядките, ако те са вкоренени, то и тя е на лице, малко затворен кръг се получава. Не ме разбирай погрешно, не се опитвам да осъдя или одобря една или друга порядка, само давам някакви базови постановки.

И полигамията не изключва това, детето да знае кой е баща му. Със съвременните методи комбинацията от двете е съвсем приложима. Е, вярно е, че нямаме нито технологията, нито мисленето на колонията Бета, например, но за мен те са пример за едно много добре балансирано в това отношение общество :-)

Сещай се - имаш технологията да раждаш или да не раждаш както и от когото прецениш, остава съзнанието да се отърси от НЕОБХОДИМОСТТА от моногамия и да я избере или не, според реалните си желания.

Всъщност по-горе съм допуснала грешка - аз осъждам и не харесвам всяка порядка, която ми НАЛАГА моногамия, без да ми дава реална физическа нужда от нея, а само някакви мъгляви "така е най-добре" обяснения. С което си запазвам правото да избера моногамията, в случай че имам опция и желание за това.

hazel said...

Въпросът за мен не е толкова биологично обусловен, колкото ти го изкарваш, но дори да е - надценяваш нивото на съвременната контрацепция и го мислиш за по-близо до колонията Бета, отколкото всъщност е:) Иначе с теб водим пак Онзи Разговор за nature vs nurture, за това доколко нагласата се определя от биологията ни и доколко от културните наслагвания. Аз в случая говоря за вторите и се опитвам да вкарам малко баланс в махалото, което в желанието си да се противопостави на "еснафския морал", е отишло в другата крайност. "Така е най-добре" наистина не е качествено обяснение защо да не преспиш със всичките си съученици до 12 клас. Има други обяснения, едно от които давам тук.

Anonymous said...

Вероятно ви е попадала статията Ten Politically Incorrect Truths About Human Nature. Точка 2 - Humans are naturally polygamous, понеже е по темата. Някои от другите точки предизвикват известно недоумение, но те са встрани от сегашните приказки. Любопитно ми е как е ставал преходът от полигамия към моногамия - обяснението в бележката не е издържано, според мен.

Боян

Hellen said...

@Мариана

Липсата на порядки също е порядък, който ще бъде "насаден" на тези, които са се родили след като се е утвръдил. Интересно ми е какво би направила тогава само и само да не се съобразиш с това, което ти се "налага" - може би тоталитарна партия? :Р

hazel said...

@ Боян
Ти случайно да имаш блог, където да линкваш подобни статии и аз да ги коментирам?
Изгубих час и половина от деня си да обсъждам с фокса първата точка (така де, аз обичам да обсъждам с фокса, не се оплаквам, но все пак).
Не, наистина, тва е жалко. Както казах и на нея, хората си плащат ипотеката с писане на глупости, какво се ядосвам аз.

А причината мъжете да харесват големи гърди ще я цитирам. Защото, разбираш ли, те увисват повече с напредването на възрастта. Да, правилно се изразих. И като видят жена с големи неувиснали гърди, това им показва, че тя е млада. А както всички почитатели на еволюционната психология знаем, младите са фертилни и затова атрактивни. ОМФГ. Хем искат фертилни жени, хем не им се разширяват зениците като видят бебе;)

@ gimli
Long time no see! За анкетата - аз не съм изненадана от резултатите засега.
Мога да направя алтернативна анкета към жените, да ги питам какви мислят те, че ще са резултатите от анкетата на мъжете;)
А между храненето и секса има връзка - винаги е имало:)

Anonymous said...

Дали имам блог - не. Нито пък сайт. Полето ми за изява са форумите ;)

Боян

Anonymous said...

Щях да пиша разни неща, но някои от коментарите ми припомниха думи, които съм чувала на друго място и ми стана много неприятно от спомена, та се отказах.

Все пак наистина не мога да разбера (не че си нямам предположения), защо като причина за нечия моногамия непремено се смята някаква външна такава - я наказание със смърт, я промиване на мозъка, че "така трябва", я "никой друг няма да ми върже".

Едно много добро обяснение защо да не преспиш с всичките си съученици до 12-ти клас е, че не са привлекателни.

И да добавя една гледна точка, която едва ли ще бъде споделена от някой друг, направо уникална по рода си. В желанието да преспиш с всичките си съученици до 12-ти клас се забелязват едни такива подбуди, които не биха ме накарали да си мисля, че човек, който изпитва подобно желание, e "осъзнато щастлив".
По-скоро има някакви проблеми със себе си и самооценката си, които не са моя работа.

И понеже в днешно време никой никого не заплашва със смърт, нито пък живеем в ориенталско общество, въпросът за моногамията и полигамията е по-скоро свързана с това дали познаваш себе си и дали знаеш какво искаш. (Ясно ми е, че въпросът "Какво искам" води класацията по трудност при жените).

Уточнявам, че серийната моногамия я числя към моногамията.

hazel said...

@ anоn
въпросът за моногамията и полигамията е по-скоро свързана с това дали познаваш себе си и дали знаеш какво искаш. (Ясно ми е, че въпросът "Какво искам" води класацията по трудност при жените).
my point exactly.
познаването на себе си в един свят с други хора много често произтича от влиянието им - родители, приятели, рок банди, корици на списания, древногръцки философи, руски писатели фантасти (примерно). някои искат щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат - това може да е чудесно мото на преспиването със всички съученици. терминът "осъзнато щастлив" ми се струва тавтология. девойчето от клипчето, което правеше свирка в междучасието, изглеждаше осъзнато щастливо, но пък коя съм аз, че да преценя...

сори.

проблеми със самооценката между 8 и 12 клас има почти всеки, затова посочих този период като примерен, както и защото съвпада с началото на фертилната възраст и евентуалното начало на моногамна връзка. някои преспиват с целия клас само и само да не ги обявят за задръстени, или поне по мое време имаше такива.

бтв ако имаше дъщеря, тия проблеми щяха да бъдат твоя работа:)

Anonymous said...

Ами аз ще имам дъщеря съвсем скоро (живот и здраве и само да не е преди понеделник) и тези неща със сигурност ще бъдат мой проблем :) поне в конкретния случай с нея.

Това, че всеки в пубертета има проблеми със самооценката не означава, че това автоматично освобождава всички от подобни проблеми :) Там имаше нещо за масовостта, нормалността и други алибали, но истината е, че проблемът си остава проблем, независимо дали го имат всички или само половината.
А за мен, да правиш секс с много и произволни хора, с единствената подбуда да не те мислят за задръстен, е не по-малко травмиращо и ограничаващо свободата ти от това да не можеш да правиш секс с много хора, защото обществото го изисква от теб и те заплашват някакви санкции.
Искам да кажа, че по този показател обществото не е "пораснало" и не е станало по-освободено от преди, просто е сменило една крайност с друга.

Относно осъзнатата щастливост, беше просто обратното на "несъзнателно нещастните", споменати в един коментар, дето ги принуждавали да са моногамни. Та обясних в горния абзац, че коя крайност сме застъпили няма значение, кофти чувството за главния герой си го има.

А знанието какво искаш определено не го свързам с влиянието на другите от рода на "родители, приятели, рок банди, корици на списания, древногръцки философи, руски писатели фантасти (примерно)."
Има един момент в живота, когато се озоваваш над тези неща и можеш да се вгледаш в самия себе си. Ценностите, които си придобил, разбира се, до голяма степен са резултат от горецитираното, но когато този момент е дошъл, можеш съвсем лесно да различиш къде свършват влиянията и къде си самият ти. И какво искаш.

gimli

hazel said...

@ gimli

И аз съм съгласна, че крайностите са вредни и го посочвам някъде по-горе. Вземам едно крайно мнение, напълно либерално и освободено - а именно, че мъжът не иска жената да е вярна, за разлика от хилядолетия преди това - и се чудя какво е станало, че да мисли, или поне да говори така. Нямам отговор... И напълно споделям кофтито чувство за главния герой.

ПП много е важно да не е преди другия понеделник!:)стискам палци, редя броеница (наужким) и тия три работи.

Anonymous said...

@Илина - Нищо против порядките нямам, само против нелогичните и неадекватни такива. Мисля, че това достатъчно ясно може да обоснове позицията ми по отношение на разговора във всичките му нишки тук.

Разбира се, че не пледирам за "спете със всичките си съученици в 12 клас" ;-) Пледирам - спете с онези си съученици в 12 клас, които пожелаете, АКО се харесвате взаимно, АКО ползвате предпазни средства, АКО сте достатъчно зрели и разумни за да го правите, защото ви харесва, а не просто от инатчийско "аз пък така ще си избия комплекса" и пр.... както се сещате, горните условия са много трудно достижими, съответно няма да спите с всичките си съученили в 12 клас. Но също така НЕ спете с тях АКО не ви привличат, АКО не се чуствате готови, АКО не желаете, етц, а не защото "така ще ви помислят за курви".

Не знам дали се обосновах добре, надявам се, че съм успяла, защото от някои горни коментари оставам с впечатлението, че до момента съм неправилно разбрана и хората са сложили акцент на думите ми не там, където аз съм го поставила :-)

Hellen said...

На мене ми убягва връзката между въпроса какво е станало, че мъжът вече не иска жената да му е вярна, и въпроса дали предпочита жената да обича повече да готви или да прави свирки.

Според мен това, което е станало, се нарича еманципация. Преди мъжът е искал жената да му е вярна, за да няма съмнение за наследствеността и прочие, а той не е имало проблем да не е верен по подразбиране. Сега не е приемлива вече тази концепция и се налага да се признае същото право на един равноправен партньор. Затова го казват, а дали го мислят, се съмнявам.

Anonymous said...

Хейз, аз този понеделник имах предвид, но нямам против и до другия да откарам, много си ми е добре така :)

Лейди, не визирах теб, като казах за крайностите. В случай, че си си го помислила. Иначе смятам, че идеално съм те разбрала. Не вярвам да сме на различно мнение по въпроса, че трябва да се прави секс, когато има сексуално желание от страна на двамата, а не социални и личностни предпоставки (които включват и причините и пречките).

Колкото до мъжа, който не иска жената да е вярна, според мен не говори от личен опит :)
Тук мога много да се разпростра, но мисля, че за днес вече прекалих, така че ще кажа само, че просто не е срещнал още тази, която ще предпочита да му е вярна :)

Anonymous said...

Гимли, успех! Чакаме с нетърпение!

hazel said...

@ frostie - няма връзка между двете. ЕДИН път всичко да не е свързано с всичко:Р

@ lady - аз въведох тоз 12 клас, сигурно подведена от 12-годишните римски - да не се бърка с ромски - булки;)
тва дали ще ги помислят за курви бтв не зависи от това дали са моногамни, или са преспали с половината випуск. it's all in the mind. затуй възпитанието е много важно.

@ gimli
аз съм запомнила 22, щото лесно се помни:)
мили момичета, заключвам темата.