Apr 17, 2007

Mitä Kuuluu

Горното значи "Как си?" Отговорът е Kiitos hyvää, демек "Благодаря, добре". Запознах се с двама фински младежи от last.fm и вече нищо не може да ме спре! Тук е блогът ми за фински език и култура, Kaunis Maa (красива страна), където ще поствам неща на фински, един вид, ще си пиша домашните. В него засега има още двама желаещи... финофили? Иначе ще отегча до смърт аудиторията тук, която въпреки отсъствието ми гледам не е намаляла. Алвин и без това не ме чете като пиша на английски, сега съвсем ще го изгубя:Р

За болница Токуда - ами много е добра. Имам впечатления само от педиатрията, но там всичко беше перфектно. Лекарите ни посещаваха три пъти на ден, преслушваха детето по двама едновременно (!), хигиената е на ниво, храната е добра, изобщо нямам никакви оплаквания. Мисля, че са се постарали да назначат качествени лекари, отговарящи на качествената база. Апаратурата е фантастична наистина, все едно си във филм. Нищо общо нямаше между рентгена там и този във ІІ поликлиника... За лечението на дете не се плаща нищо, аз платих само 50 лв за 10 дена като придружител. Там спах на едно походно легло, което за моя ръст беше удобно, но за някой по-висок ще да дойде късо:) Леглата изобщо ми се видяха къси, може само за педиатрията да са така, ама не ми се вярва. По-скоро са правени като за японци. Браво на японците! Final Fantasy и Болница Токуда, още малко и ще им простя другите кусури. Рада каза, че другия път като се разболее, иска пак там да иде.

Както и да е, вече сме у дома. Хубаво е да си у дома. Нищо, че има много за чистене, превеждане и още сто и едно неща. Рада ще пие поредния антибиотик и няма да ходи на училище още една седмица. После пък няма да играе физическо и така. Иначе й правих диктовка от Плутарх и тя се справи отлично, но с английския е много назад. За цяла година не е научила дори азбуката като хората, но аз й обясних, че английският е много по-лесен от финския и тя се съгласи:) Ученето на чужд език от първи клас според мен не е добра идея и без това. Децата овладяват две писмености едновременно и това ги обърква. Знайно е, че децата на носители на различни езици проговарят по-късно, с писмеността е същото.

В тази връзка, предложиха ми да почна работа като учител по английски в частно училище от наесен, като бонусът е, че децата ми ще могат да учат там безплатно. Засега казах не, едно, че не съм преподавала от 5-6 години и съм забравила как се прави, друго, че не съм фен на частните училища. Таксата там била 2100 евро на година. Бах аз тази средна класа, извинете за израза. Ами сигурно съм комплексар, но не искам децата ми да учат сред толкова богати хора. Да, другия вариант е кварталното училище и деца на продавачки и полицаи, но това е предпочитаният от мен вариант, а и Рада си харесва училището, учителката и съучениците. До другото училище се пътува 1 час с организиран транспорт, но предпочитам да им го спестя, както и на себе си, разбира се. Засега избора ще правя аз, като дойде време за 7 клас, ще си говорим пак. Дотогава я камилата...

Какво друго щях да казвам? Смених си номера на кю-то, ако случайно някой не знае. Новия номер си го сложих в профила на блогър. Hauska tutustua :)

3 comments:

бела said...

off topic реклама с идеална цел:
Ако сте здрави, в неделя пред Народния Театър ще има фестивал по случай деня на Земята, 1-st priority target аудитория са децата. Ще е шарено, весело и надявам се - просветително :)

Реших да ти кажа в замяна на линка към Горичка, който намерих тук преди някакво време :)

hazel said...

@ вещица
Благодаря, може да го пробваме:)

Anonymous said...

Искрено се надявам у нас положението да не е толкова трагично като описаното в коментарите (много са, но почти всички си заслужава да се прочетат):
Трудное детство
Но пък историята има и обратна страна. Преди няколко дни от един колега със съжаление разбрах - само не помня за кое училище ставаше дума, - че тормозът над по-малките ученици от страна на по-големи продължава - мислех, че това е останало някъде в миналото преди 5-7 години.