Jan 18, 2007

Око да види, ръка да пипне

Тази новина за наши сънародници в Австралия (завиждам леко, и аз искам в Австралия!) ми напомни, че онзи ден за пръв път видях от банкоматите, които според някои имат устройства за крадене на данни от банкови карти, а според други - сканиращи устройства за защита от крадене. Картинка и коментари има при pro-1. Въпреки вечния ми стремеж да представям като еднакво валидни и двете гледни точки за явленията, все ми се струва, че "другите" не са прави в този случай. Особено предвид, че те са банката. Нали, не върви да ти се обадят и да ти кажат "има съмнително изглеждащ ваш банкомат еди-къде си" и ти да кажеш: "о, благодарим ви, и други ни се обадиха, ей-сега ще го разкараме".

Както и да е, "моят" банкомат пак е на ПИБ и се намира на бензиностанцията на OMV на "Цариградско шосе" от страната на Младост 1. Аз ...ъъ... таковата, не се обадих на ПИБ. Даже и на служителите на бензиностанцията не се обадих. Просто влязох и платих с ПОС. Сега ми хрумва, че нищо не пречи и в него да е имало устройство за крадене на данни, муахаха.

Current mood: paranoic.

8 comments:

Anonymous said...

Мацка, това НЕ СА устройства за сканиране, а устройства, който ПРЕЧАТ да бъде поставено устройство за сканиране. Почти всички банкомати на ПИБ ги имат вече.
Познават се много лесно - издадената страна е от ляво, а магнитната лента на картата е от дясно. Т.е. при вкарване на каратта, тя няма как да бъде сканирана, защото там, където минава лентата няма как да сложиш какъвто и да било скенер.

Ако забележиш подобно устройство с издадена част от дясно, обаждай се в банката без да му мислиш.

hazel said...

@ lady
А защо тогава след обаждане в ПИБ, устройството е било отстранено, както разказва pro_1?
Аз не можах да снимам моето, но върху самата издадена част имаше някакво допълнително сиво петно от смачкана пластмаса. Изглеждаше зле.
Освен това чух за поне един случай (позната на позната), в който пари от карта са крадени.

А и ако банкоматите на ПИБ имат нужда от защитно устройство, нима нямат нужда ВСИЧКИ банкомати от такова устройство?

Anonymous said...

Странно ми е това отстраняване на устройството, направо съмнително. Възможно е някой да го е повредил, мислеки, че прави "услуга" на обществото и да са го свалили за ремонт ;-)

Моята карта е на ПИБ и по обясними причини тегля основно от ПИБ банкомати и ВСИЧКИТЕ имат такова нещо. Неотдавна се обсъждаше въпросът във фирмата и един колега писа до банката. От там отговориха това, което ти казах аз - че това е предпазител от сканиращи устройства. Устройствата си стоят на визираните банкомати след "сигнала" до банката.

И да, ВСИЧКИ банкомати имат нужда от такова устройство (до колко нуждата е голяма, не мога да коментирам), но дали ще ги имат, е въпрос преди всичко на банкова политика. Някои намират за достатъчно писменото предупреждение, залепено на устройството и не смятат за нужно да правят друго. За нормалните интелигентни хора това би трябвало да е достатъчно ;-)

А за крадени пари от карта - никой не може да ти открадне парите от картата без да ти знае ПИН-а, дори и да има всичката сканирана информация от магнитната лента. Ако човек е толкова глупав, че да каже ПИН-а си на друг, особенно пък на непознат или да си сложи ПИН, който се познава толкова лесно (година на раждане, последните 4 цифри на ЕГН-то и пр.), значи си е заслужил да му откраднат парите. Никоя техника не е в състояние да се пребори с човешката глупост ;-)

hazel said...

И на мен едната ми карта е от ПИБ.

Чакай сега, какво писмено предупреждение има залепено върху устройството? Това да не си казваш ПИН-кода на никого, или някакво специално за защитното устройство? Щото ако е второто, такова няма.

Впрочем, вчера пак ходих да зареждам на тази бензиностанция и забелязах следния надпис върху самия банкомат:
"Поради съображения за сигурност, този банкомат е под видеонаблюдение."
Тогава не се замислих, но сега... кое точно ти наблюдава видеокамерата? Мм?
Както и да е, дано на никого не се случва.

Anonymous said...

Говоря за стандартното предупреждение: "Ако картата Ви бъде задържана от банкомата, обадете се на (номер) . Не казвайте на никого своя ПИН код".
Смятам, че ТВОА предупреждение е повече от достатъчно за един нормално интелигентен човек.

Видеокамери има на доста банкомати, разположени са между екрана и процепа за картата, едни тъмни кръгчета. Разположени са под ъгъл, който позволява да бъде заснето лицето на всеки, който е работил с банкомата, но не може да запише набирането на ПИН-а. Идеята е ако някой се доближи до някоя бабичка например и й наднича през рамото или дойде до банкомата, за да постави истинско сканиращо устройство и пр., да може да бъде разпознат в последствие.

hazel said...

Не че искам да подкопавам вярата ти в родната банкова система, нищо подобно, но ето фрапиращ чуждоземски пример, пак от блога на pro_1:

http://www.engadget.com/2005/03/29/beware-phony-atm-facades/

@ M. - EICTE
"We're switching to the barter system, just to be safe. We've got tons of stuff lying around here that people might want."
:) (на последния МАС обсъждахме колко бутилки ракия струва едно прасе:)

Anonymous said...

На родната банкова система й вярвам като на брат. Което ще рече, че изобщо не й вярвам ;-)

Вярвам обаче в собстената си способност да запазя конфиденциаланата си информация и до голяма степен на познанията си за банковата система, които ми помагат да се съобразя с нея и да действам адекватно така, че финансите ми да се радват на относителна сигурност. :-)

Нали се сещаш, това, че не вярвам на полицията да ме пази, не ознаяава, че трябва да спра да се разхождам по улиците от страх да не ме пребие някой. Просто избягвам малките тъмни учички посред нощ и на места, които преценявам като "опасни", се движа с повишено внимание.

Сори, това е най-близката аналогия, която ми хрумва в момента.

Anonymous said...

Пазете си бележчиците от банкомата.Банкомат ми открадна 730 лв. Звучи странно нали! Опитах се да тегля пари. Имах преведена заплата. При първия опит ми разпечата бележка с текст - транзакция отказана. След това проверих състоянието на сметката - 538 лв. При третия опит - отказана транзакция. Отидох на друг банкомат. Опитах се да изтегля 530 лв. и отново отказана транзакция.
Повторих опита си за 200 лв и отново същото. След един един в банка ДСК се оказа че от картата имам изтеглени 550 лв. и усилено се опитваха да ме убедят че или аз или някой от семейството ми е изтеглил парите.Добре че си пазих разпечатките от банокамата. АМИ КАК СТАВА ТАКА, ЧЕ КАТО ИМАШ 538 ЛВ. В КАРТАТА БАНКОМАТА ЩЕ ТИ ДАДЕ 730 ЛВ.След множество реплики,които ще спестя като коментар се оказа, че е допусната ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА!! и парите ми трябва да се възстановят в картата. Това се случи преди 3 дни. А картата ми все още е блокирана. А все пак това са моите пари, нали.... И как ли ще се разреши случая........