Jun 22, 2006

Wikipedia Entry

Против ефебофилията

В една неотдавнашна дискусия относно "възрастта за съгласие за секс" имаше теза, че възрастта трябва да е по-ниска. Говори се много за правата на 13-годишните... момичета. 13-годишните момчета, по един крайно сексистки начин, бяха изключени от спора.

Няма да твърдя, че трябва да е незаконно, ще кажа само, че е несправедливо да се прави секс с момичета под 18 години.

Под тази възраст те, макар и полово зрели, обикновено правят секс, защото са влюбени, плюс солидна доза любопитство. Дори не откривам топлата вода с твърдението, че те дават секс, за да получат любов, което е нечестна сделка. Нарекох такова поведение подло, след което ме обориха, че сделката може да е честна, ако в отговор се предостави любов. Аз възразих, че сексът е "средство за размяна", което много по-лесно подлежи на удостоверяване, отколкото любовта, което пак не е честно:) Затова няма да коментирам доколко е глупаво, наивно и романтично момичетата да стават страни по този договор, който дори невинаги е ясно формулиран. Говоря само за секс (и донякъде за размяна "кон за кокошка").

Несправедливо е, когато е налице манипулация с цел собствена изгода. Възможно е манипулацията в нашия случай да не е злонамерена, тоест тийнейджърът отсреща да не е имал намерение да причини вреда. Обаче определено са налице пропуснати ползи! Доколкото съм чела биология, пикът на женското либидо е около 30-годишна възраст:) В тийнейджърска възраст въпросното е, меко казано, далеч от пика. Така че тийнейджърският секс поставя жената в неравноправно положение, лишава я от радостта на този вид общуване и потенциално я излага на риск от травмиране, което ще се отрази на бъдещия й сексуален опит. Тийнейджърът на тази възраст мисли основно за своето либидо, а и рядко притежава уменията и търпението, необходими за разгръщане на женствеността на партньорката. Така момичетата не получават "своята част от сделката" и се налага да се задоволят (pun unintended) с това, че са допринесли за щастието за човека, когото обичат.

Обобщавам:
Тийнейджърките, обект на ефебофили, стават жертва на несправедливост, защото:
а. физиологически и психологически не са достатъчно развити, за да се насладят пълноценно на секса.
б. партньорите им ги ощетяват като не могат/не желаят да се стараят за тяхното удоволствие.
в. поддават се на заблудата, че давайки секс, получават любов, което невинаги е факт. А дори и да е, пак е несправедливо, защото човек дава секс, за да получи секс.

Любовта е... друга бира.
И не съм феминистка, да си кажа:)

8 comments:

Anonymous said...

Оо, никой няма и да те сбърка за феминистка, спокойно ;)

Аз обаче като самопризнала се феминистка искам да възразя по някои въпроси.

Тийнейджърките, обект на ефебофили,...


Най-първо, не можем да разглеждаме на равна нога т.нар. от теб "ефебофили" (правилно ли разбирам, че това са _възрастни хора_, желаещи секс с тийнейджъри?) и тийнейджърите, които искат да правят секс помежду си. Разликата е огромна. Да, между 17 и 18 години не изглежда особено драстично (и не е), но между 17 и 45 би трябвало да илюстрира какво имам предвид.
Та струва ми се, че ти в графа "ефебофили" слагаш всички, независимо от възрастта им, и не мога да се съглася с това. А после разглеждаш само поведението на тийнейджърите.

Сега, нека възразя и по 3-те точки:

а. физиологически и психологически не са достатъчно развити, за да се насладят пълноценно на секса.

Съвсем не е непременно. Ти слагаш граница 18 години за това твърдение, и аз абсолютно не съм съгласна с нея. Нека женското либидо е в пика си когато си иска, ако ще на 30, но това не значи, че на 16-17 го няма, дори и по-рано. Трябва да отчетеш, че половата зрелост настъпва по различно време за всеки човек, но не можеш да вдигаш границата й на 18 - повечето хора отдавна са полово зрели на тази възраст, и това е достатъчно. Не е нужно да са в пика на либидото си, за да почнат да правят секс.
А какво означава "психически развити"? Да са поумнели? ;) Те някои цял живот не поумняват. При всички положения са на възраст, в която са способни да взимат вече някои решения за живота си, и би трябвало да са могат и да определят какво искат / не искат. Винаги съм била на мнение, че когато човек поиска да прави секс, това е индикация (и то единствената валидна индикация), че е готов за него. И не ми казвай, че са били обект на натиск, и само си мислят, че го искат, защото някой ги е изманипулирал да мислят така. Отговорност на самия човек е да се научи да разпознава желанията си и да прави разлика между какво му "идва отвътре" и какво му е вменено като чужди очаквания. Като се борят ежедневно с peer pressure-a, те се изграждат като личности. Нека. Не е лош опит това. Част от израстването е. Пък дори и да сбъркаш... Няма голяма драма. Полезно е, ако успееш да си направиш изводите (на първо място - че си сбъркал, и на второ място - да разбереш защо).

б. партньорите им ги ощетяват като не могат/не желаят да се стараят за тяхното удоволствие.

Изключително сексистко изказване, което мен, като феминистка, ме подразни :) А именно, не ти и хрумва, че ситуацията е валидна и в обратната посока. И двете страни в един невръстен сексуален контакт са еднакво неопитни и нито могат, нито искат да се стараят за нечие удоволствие. Но ти обвиняваш момчетата, че са некадърни да доставят удоволствие на момичетата. Що не обвиниш момичетата? Т.е. кой е ощетен в ситуация, дето и двамата са некадърни, не е много ясно. Мене ако питаш, ощетени няма. (А и че не искат също не е непременно вярно. И освен това, ще се повторя леко, някои и цял живот не започват да се стараят за другия.)
А, и още нещо. За некадърност можеш да говориш макс. до първите няколко контакта. После човекът продължава да е тийнейджър, но не е вече толкова некадърен, и аргументът ти съвсем отива на кино.
И за капак, има хора дето дори и сефтето им не е издънка. Мдам. Има ги ;)

в. поддават се на заблудата, че давайки секс, получават любов, което невинаги е факт. А дори и да е, пак е несправедливо, защото човек дава секс, за да получи секс.


Абе не е търговия това. Както вече обясних, ако някой е тъп, никой не му е виновен. И по-конструктивно - родители, пазете си дъщерите от мозъчната промивка на сексисткото ни общество, в което отвсякъде ги заливат послания, че жената дава секс, за да получи любов. А, и си научете синовете, че отказът на секс не е отказ на любов. Щото заблудата е валидна и от двете страни.
И аман от това вече, но все пак: изключително много са възрастните хора, които живеят по същото правило... Жените - дават секс, за да получат любов; мъжете - дават обещания за любов, за да получат секс. И едните, и другите е хубаво да пораснат малко. Щото после слушаш жени да се оплакват, че някой ги излъгал щото бил, видиш ли, гадняр. И мъже да се оплакват, че жените били курви и повърхностни и кухи лейки. Никой не се опитва да схване, че разминаването може би не е заради отсрещната страна, а защото може би си подходил с грешните очаквания, или си излъчил погрешните сигнали. Едно огромно недоразумение има между половете. Заблуда е, че жените нямат толкова нужда от секс, колкото мъжете; и че мъжете нямат толкова нужда от любов, колкото жените. Заблуда от най-сексистките ;)

Та така... това ми беше чисто феминисткия input по темата.
- W.

hazel said...

Аз съм съгласна с повечето неща, които казваш, написах един тролски пост като за форум. Това за ефебофилията е просто маркетингов трик;) Естествено, че правя разлика между двете. Но тийнейджърката няма да го направи, според мен.

Не съм съгласна само за индикацията. Ако искам да се напия и напуша зверски на 13, това значи ли, че съм готова?

Заблуда е, че жените нямат толкова нужда от секс, колкото мъжете; и че мъжете нямат толкова нужда от любов, колкото жените. Заблуда от най-сексистките ;)

Тези променливи варират във времето. И точно като си тийнейджър, не са никаква заблуда, а описание на по-голяма част от реалните взаимоотношения. Колко процента са нужни, за да обявим, че дадено описание на хората е "вярно"?

Това вероятно ще го копирам и пейстна във форума след малко.

vladimir said...

Здрасти,

"Сексът като средство за размяна" отразява само един аспект на нещото 'секс' в нашето общество. Аз го виждам като вид език и това, че хората го научават по-лесно от другото средство за общуване (любовта), не означава, че си заслужава ограничаващите определения :). А либидо има винаги - от момента на раждане до смъртта. Това с пика около 30те го разбирам по-скоро като способност на жената да се наслаждава истински (каквото и да означава това) на секса и да даде всичко (отново, каквото и да означава това) от себе си, познала тялото и желанията му, което е различно от либидото. Освен това, либидото е енергия, която невинаги тече натам, накъдето на обществото би му харесало да тече - този пик може да е най-удобният за обществото, не знам. Връзва ми се с това да е справедливо да правиш секс с момиче само ако то е над 18, защото иначе то има фантазии, че със секса се купува любов. И ми звучи като защита на ефебофилията: момичето не може да получи любов от момче на нейната възраст, защото то (караме по стереотипите) иска само секс. Следователно, единственият, който може да и даде любов, е някой зрял, който не търси само секс, знае какво точно очаква момичето (любов), предлагайки стоката си (секс), и е убеден в себе си, че той иска същото и може да го осигури. Не мога да си представя как шансът за това се увеличава изведнъж, щом момичето стане на 18. Или ограничение до момента, в който магически момичето само ще разбере какво иска, как да го получи, кой ще и го даде и как. Нещо почнах да се губя - всичко ми звучи твърде генерализирано, доста рационализирано и интелектуализирано... (Това са си критики към мен :).)

Ефебофилията, ако не се лъжа, е по-скоро желание към даден субект, което не е задължително да преминава в действия спрямо него или с него. Т.е. (за да влезна в тона на "секса като размяна" :P) то предполага по-скоро ценител, отколкото потребител. В този смисъл ми се струва трудно използването му в конкретна ситуация, каквато е евентуалната законова (дори ако става въпрос за закона във всеки от нас, което е моралът или съвестта, или каквототаммувикат), за която говориш: възрастова граница (при момичетата) за правене на секс, която съвпада с границата между зрял (за обществото) и незрял индивид. Освен това, класическата ефебофилия :) се съобразява с тази граница - там става въпрос за юноши и девойки, станали граждани, както пише в онази статия.

Аз не бих си помислил, че си феминистка :).

Последно, чела ли си тази книга - http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Oedipus?
Вече я има на български (Анти-Едип) и мисля, че ще ти е интересна.

Благодаря за интересната тема - доста мислопредизвикваща е.

hazel said...

@ armydreamer

Мерси за линка, но се съмнявам, че ще мога да се справя с Дельоз и Гатари. Макар да звучат интересно.

А, и този пост e tongue-in-cheek, всъщност.
:) Нищо, че звуча по-сериозно от обикновено.

vladimir said...

В петък не можах да си редактирам мнението, защото заваля силен дъжд (което при мен е равно на спиране на нет-а), и да кажа защо препоръчвам тази не чак толкова свързана с темата книга - има няколко страници, разхвърляни из отделните глави, с интересни размишления върху секса и размяната. Както и едно от най-хубавите описания на литературата и твореца, което съм чел, но това е съвсем вън от темата.

А за tongue-in-cheek-a: късно се усетих, вече се бях замислил и реших да поствам преди да се отмисля :).

пп: Дельоз и Гатари не ги препоръчвам горещо (най-малкото защото не съм ги разбрал и усетил напълно) - с френската мисъл всеки сам да си поема риска :).

Anonymous said...

Случайно попаднах тук, но тази статия, заедно с коментарите по нея, много ми хареса. Поздравления, както се казва :)
Моето мнение е далеч от компетентността на твоето и на другите, (дори ако трябва да съм искрена тук за първи път срещнах понятието "ефебофилия"), но ето какво мисля...
Да правиш секс на 16/17/18 е ОК, дори да не си пълнолетен, защото малко или много, искаш или не искаш си съзрял за това, осъзнаваш го и можеш да поемеш отговорността. Познавам момчета, които като бяха на по 16 си имаха приятелки от по 20 и нагоре и май се справяха добре (т.е. в един момент дали си добър или не в секса, предполагам зависи от желанието, не от възрастта). Да правиш секс на 13, обаче... това не го разбирам.
Вярно е, че повечето момичета дават секс с надеждата да получат любов, но това си продължава като тенденция и след като навършат 18год. Когато не я получат е несправедливо, но живот...
От това, което виждам около себе си, все повече момичета от по-рано "поумняват" и разбират, че срещу секс могат да получат само секс и са ок с това. Адаптация към обществото и "новият морал", предполагам.
И все пак на мен ми харесва повече използването на "секса като разменно средство" не за секс, а за любов, дори да е заблуда и да е глупаво. На думи винаги е "секс за секс", но на подсъзнателно ниво винаги си остава надеждата и за нещо повече. Поне така си мисля.
Приятен ден.

Anonymous said...

Именно!

:) (за секса между двама тийнейджъри).

Но как бракът би променил всичко това? Особено брак между сексуално неосъзната девойка и също толкова млад (нали говорим за предимствата на хормоналната буря) и дори по-малко психологически зрял младеж? И то в патриархална култура?

hazel said...

razmisli, чувала съм, че пръстенът действал като афродизиак.:)
иначе на прима виста ми идват следните подобрители на секса между женени тийнейджъри - липса на опасност от венерически заболявания, сигурност на дома и бъдещето, липса на страх от забременяване (който прецаква качеството на секса не само в тийн възраст, ами на големи хора), може да се изброява:)