Jun 19, 2006

Grey Wet Days

This is a quote from an email I wrote two years ago. The addressee was totally baffled:)

- ще има ли сиви влажни дни, в които не знам какво да правя, нямам нищо за четене или гледане и денят сякаш се влачи цяла вечност?
- никога.
- ще има ли ужасни ястия, приготвени по рецепти с чесън, розмарин и бобена гарнитура?
- всяко ястие ще бъде истински празник….всичко, което минава през устата ти, ще ти доставя само най-чисто удоволствие.
- и мога да нося зелени ръкавици и жълти гумени ботуши, направени като жаби?
- като жаби, патета, носорози или октоподи... каквито искаш. всяка сутрин ще създават един нов свят за теб. ако останеш тук, можеш да имаш каквото си поискаш.
коралайн въздъхна.
- ти наистина не разбираш. аз не искам онова, което искам. никой не иска, онова, което иска. не и наистина. какво забавно има в това да получаваш всичко, каквото искаш? просто ей-така, без да означава нещо?

Коралайн, Нийл Геймън


Много ценя книги, които поставят под съмнение любимата ми теория. А тя е, че раят е мястото, където ще получим всичко, което искаме, дори най-невероятното – съборената от булдозер къща с градина, басейн със спагети, в който да се цопнем, Клаудия Шифър за гадже. Кой решава какво ще получим или не от живота или следживота? Ако искаме нещо с цялата си същност, но то не ни се дава, ако напрягаме воля, аура и молитвени мускули до степен да изкривим космоса така, че да стане нашето, но въпреки това Бог казва “не”? Как да продължим да живеем? Дори вярата в рая не ми помага в момента... Така, това не е апостатично изявление, аз продължавам да си вярвам в рая, но си модифицирам малко мечтите, за да не заприличам на детенце, което врънка за всичко, което вижда по витрините. Хм, значи нещата опират до значението на получаването, според Коралайн. Когато получаваш – мъжа, когото обичаш, примерно (в твоя случай жената), то не означава само това, което е – сватба, дом, деца, внуци и компания на старини. Означава и нещо друго. Едно от нещата, което би могло да означава, е че Някой е решил да ти го подари. Можеше и да не ти го подари. Можеше да не срещнеш този човек или пък той да не те забележи. Можеше този Някой да е като мен и когато Рада поиска Барби, аз казвам не. Какво означава това “не”? Ако ще продължим паралела с Божествения Родител, не върви да кажа, немам пари. Пък и аз имам;) Значи, отказът ми да купя Барби означава нещо различно от безпаричие и желание да направя напук. Може да означава, че липсата на тази придобивка ще я направи по-добър човек според мен. Само че как да го обясня на Рада, без да ме намрази?

(И без никаква връзка с горното пиша още:)

Мъжете, които ми допадат, ВИНАГИ са имали нещо, което да поставят на първо място в живота си и аз поначало знаех, че съм втора цигулка. Ама втора цигулка, ей! Не кастанета, която се използва за пет секунди в алегрото;)

(Music is best:})

Май няма никакъв смисъл да се оплаквам от мъжете. Все пак, когато едно време ме поставиха пред избора “Или парашутизма, или аз”, хич даже не се поколебах:) Споко де, повечето жени не са така:Р

The more things change, the more they stay the same.


6 comments:

Anonymous said...

"Ама втора цигулка, ей! Не кастанета, която се използва за пет секунди в алегрото;)"
Просто ми се искаше да те поздравя за тези думи. Едно от най-редките качества, които срещам съчетани у жените, е достойнство и самоирония, онзи смях, който остава след всичко, който знае, че не можеш да отнемеш стойност от нещо, до което всъщност никога не си имал достъп.

Последните два абзаца много, много ми харесаха и ме усмихнаха много искрено и широко. Благодаря ти, hazel, пращам ти най-дружески гуш за това! :-))

hazel said...

@ Alex

Радвам се, хубаво е да има реципрочност:)
С риск от disenchantment, контекстът на последните абзаци беше онзи виц за алпиниста, който завършва на '... or do you wanna succeed'
:D

Anonymous said...

Същият го е казал и на друго място:

...the price for getting what you want, is getting what once you wanted.

А филмите със спагетите и Клаудия Шифър бяха много готини :) Не мога да повярвам, аз да гроквам препратки към филми! (А булдозера от клипа на Дидо ли е?)

Понякога си мисля, че Ада и Рая са само алегории за локални ситуации на земята, и че християнството би било супер ако не се опитваше да намесва свръхестественото. Измества се фокусът някак си :)


Mordred

hazel said...

Мне, булдозерът е от две места - от Пътеводителя и от моята родна къща с градина, която я няма вече, а на нейно място има блок. Но аз винаги съм вярвала, че не може да е изчезнала завинаги и в рая ще я видя пак. Или в алтернативна вселена, дедазнам:)

По въпроса за естественото и свръхестественото... ще пиша. Икю е хвърлил ръкавица голяма колкото Магратея. Ама не знам кога.

А и... Мордред, искаме от тебе мнение по дискусията за Брин и еволюцията!

Anonymous said...

Засичам разсъждения в стил Фильо (другото ми аз, или май беше това) и няма как да не се метна в кюпа:
Това с рая ми е наистина смешно. Аз поне не се сещам за по-голяма трагедия от това човек да получи всичко, което иска (примерът с барби е много удачен). От друга страна пък изнамерих начин да постигам каквото искам и тук в матрицата, така че за какво ми е рай :)
Допадна ми това с втората цигулка. Ако за някого си първа цигулка, значи му липсва индивидуалност и въображение. Пък и това води до обсебване.
Мерси, че ми припомни защо толкова обичам Геймън, Адамс, Пратчет и ко. Само това с басейна не грокнах откъде е :)

hazel said...

От Patch Adams:)
http://imdb.com/title/tt0129290/