Jun 30, 2006

Gender Bender

Поредната история с Миш.

Малко контекст: той се събужда към 6-6:30 сутринта. Вече е достатъчно самостоятелен да се оправи с тоалетната, да се измие, да си вземе нещо за ядене от хладилника и да си пусне "Ледена епоха" на видеото. Правилният филм за сезона, няма спор. (Любимата му плюшена играчка в момента е един бял слон, който той нарича "мамут". Дали ще играе Syberia като сестра си като порасне?:) През това време аз спя, докато не звънне будилникът към 8 без нещо. Оправяме се и изчезваме на градина.

Та вчера на излизане с потрес забелязвам, че моят бъдещ юнак си е лакирал ноктите. Аз се лакирам от дъжд на вятър и предната вечер бях извадила един лак и го бях оставила на плота в кухнята. Не можах да си намеря синия, само светлорозовия.

Гледам и не вярвам на очите си.
- Абе, Михаиле, какво е това?
- Имам гланц!
- Това не е гланц, а лак! Мъжете не си слагат лак! Лакът е женски!
(Леко истеричната нотка, която се усеща, е съвсем правилно усетена.)
- А къде ни е мъжкият лак? - невинно пита той.

Тука аз млъкнах и го заведох на градина. Наистина не знаех какво да кажа. "Лакирането на ноктите при мъжете не е еволюционно оправдано" не ми се видя подходящо.

Нямам думи, с които да обясня на тригодишния си син защо някои работи са "женски", а други "мъжки". Не знам как се възпитават мъже. Искрено се надявам Фройд да не е прав за отношенията между майка и син. Също така се надявам да не сме го орисали в онзи разговор с Cow през далечната 2002 г., в който обсъждахме как мъжете зодия Риби са алкохолици, наркомани и педерасти. Е, също така музиканти, поети и философи, ама то едното е за сметка на другото. Няма пълно щастие.

Което ми напомня, че днес е последният ден, в който той ще ходи на градина. Един вид, излиза във ваканция и почва да го гледа институцията "мама". (Институцията "баба и дядо" гледат само каката, а и тя им е много.) Институцията "мама" има работа за целия китайски народ, така че се очертава един тежък юли, през който ще трябва да работя, да му готвя 4 яденета на ден и да го забавлявам с други неща, а не само "Ледена епоха", "Феноменалните" и други холивудски възпитателни методики. А и наесен няма градина за него, ама това е тема за съвсем отделен рант.

На връщане от градината вчера минаваме през един магазин да си купим вода и внезапно малкият пожелава да му купя салам. Колбаси вкъщи почти не се ядат и аз му отказвам с аргумента, че саламът е вреден, освен това сме далече от къщи и ще ми тежи като го нося.

- Аз ще го нося, мамо! Аз съм ти голям помощник.

Купувам салама. Саламът е "Бургас" (Минутка за скрита реклама.) Продавачката го увива и понечва да го сложи в торбичка, но тук се проявява бъдещият войн и мъжкар и настоява:

- Не искам торбичка! Искам да го нося като меч!

Слава на небесата! Имало баланс във вселената;)

Следващият път дано сложи синия лак. Синьото е за момченца.

9 comments:

ikew said...

Аз като малък си лакирах играчките-оръжия :)
И количките матчбокс, които после блъсках една в друга като по филмите :)

hazel said...

Със синьо или с розово? Внимавай много какво ще отговориш:Р

vladimir said...

Е, не може първо да му откажеш лака, а после и салама :). Твърде много дабъл байнд в рамките на един ден :). На колко години е? 4 някъде?

Сестра ми наследи моите колички и сега е ОК, а един приятел събираше барбита и сега е ОК... предполагам. Като гледам обществото ни напоследък, тези неща (като желанието за лакиране на момчето) скоро ще отпаднат като чак толкова сигурни поводи за притеснение.

ikew said...

@at hazel

В квито цветове успявах да намеря.
Тва значи червено и кафяво :)

п.п.

Не ми казвай, че имаш у вас син лак за нокти? 0_o

hazel said...

@ armydreamer
Не съм му отказала нито едното от двете. Нали баланс, ала бала:)
На три и три месеца е.

@ ikew
Имах, за синята рокля:р
Нарича се "женственост":)

ikew said...

Мне, нарича се "goth". И се носи с латекс :Р

Освен ако не е светлосив, тогава е просто хипи :)

и тн.

hazel said...

A-ha. Goth. Eye-opener.
Купих си лак с естествен цвят. Image shifting ftw.
Така ако той си сложи, мое мине за метросексуален:)

Anonymous said...

hazel, благодаря! Денят ми е усмихнат, но заради теб е направо разсмян.

Прекрасно! Да ти е жив и здрав малкият суетен войн. И винаги да има свободата да избира без предразсъдъци. Фройд каквото е могъл, е съсипал, само над едно няма власт - истината ни прави свободни. Каквато и да е :-)

Та нека винаги да бъде непукист и честен :-)

vladimir said...

да е жив и здрав :).

и под останалото, написано от Алекс, се подписвам. (само не под твърде силната думичка 'съсипал' :P.)