Jan 30, 2013

Wo bist du

 Die Warmen Hände Sind So Kalt

Тук валя доста сняг и януари беше студен, имам чувството, че годината почна преди години. Времето тече много бавно, прочетох доста книги, не само на новия Киндъл, но и от библиотеката. Не бях ходила на библиотека от студентските си години, много е вълнуващо:) Хубавото и лошото е, че има доста богат избор от англоезични книги и не си упражнявам френския, но може би занапред ще се възползвам и от основния фонд на френски, а защо не и на немски? Да започнеш нов език от нулата на 41 г. не е най-добрата идея, но преминах първото ниво на немски с 90 от 100 точки. Хич не ме бива с говоренето, там имах само 14 от 20 точки, но вече поразбирвам някои текстове на Рамщайн:) За съжаление финският падна жертва на намаляващия  ми мозъчен капацитет и много малкото енергия в края на работния ден. 

След работа съм втора смяна готвене и чистене и занимаване с децата, не съм сигурна кое от трите е най-изтощително. Рада се възмути, че сме яли само здравословна готвена храна, трябвало отвреме навреме да ядем и junk food, та миналия уикенд им купих меню за вкъщи от Pizza Hut. На моменти дори мисля да си вземем чистачка, но нещо в мен се бунтува - чистенето зимно време е единственият ми фитнес, при нас проблемът е основно в разтребването, а не в чистенето, а и не ми се ще да експлоатирам някоя бедна португалка. Произхождам от бедно работническо семейство (почти де) и не ми се играе на средна класа от южноамерикански тип. А и апартаментът няма и сто квадрата, макар че, като почна да чистя, ми се струва много по-голям. Което ми напомня онзи лаф, че в казармата тоалетните се чистят от сгафилите новобранци, а след сватбата - от любимата жена. Я да видя има ли още опция за анкета тук? 

Не я намерих, пфу. Вариантите за отговор на въпроса "Кой чисти у вас?" щяха да са: а) жената б) мъжът в) чистачката г) чистачът. Буква г) е шега.

Децата растат, особено Рада, която вече е висока колкото мен и много женствена. Вярно, възмущава се от мен повече, отколкото заслужавам, и нерядко се караме, но все още успявам да си говоря с нея покрай многобройните й приятелки и приятели. Не знам какво е да си one of the popular kids и я гледам хем с възхита, хем с тих ужас. Това кина, гости, мотаене по молове... Даже малко си развали успеха, тоест, имам си истински пубер. Впрочем някой да е чувал за пубертет при момчетата около 10-годишна възраст? Знаех, че ще се засекат, но не очаквах чак толкова скоро. Споровете с Михаил са доста по-изнервящи от тези с Рада, но пък и той е много по-емоционална личност.

Съжалявам, че тук нямаше секция за гласуване на референдума, за да гласувам с ДА. Към настоящия момент токът от ядрените централи ни трябва, за да си караме електрическите коли, каквато се надявах да ми е следващата. Затова пък на 30 км оттук си имаме френската АЕЦ в Cattenom, която се виждала от по-високите сгради. И днес гледах в гугъл мапс на какво разстояние е Белене от Козлодуй и изведнъж изпитах силна носталгия по България.


1 comment:

gimli said...

Това с бедната португалка ме разсмя :) Погледни на нещата от друг ъгъл - някоя бедна португалка ще има възможност да заработи някой лев...
Макар че чувството да имаш чистачка е... кофти. Напълно те разбирам.