Aug 13, 2012

Glory of the Empire


Преди седмица отидох в Рим за пръв път. Както с всяко друго място, компанията има значение. Уговорката беше да гледаме само християнския Рим, без древноримската история - така и така имахме само три дни на разположение. По този повод ще трябва пак да ходя някой ден:) Затова пък разгледахме добре катедралата "Сан Пиетро" и прекарахме близо 6 часа във Ватиканските музеи. Средновековието и Ренесанса са били толкова бавни и славни периоди от европейската история... днешният живот е много забързан и различен. Кой би рисувал един стенопис три години?

Съчетахме обикалянето с похапване на любимата тамошна храна, пробвах италианско еспресо, капучино, вино, бира и дори коктейл. Бяхме отседнали в Задтибрието (Трастевере), където нощувките и ресторантите са значително по-евтини, отколкото в централната част. Пътувахме с автобус, метро и такси, доволни сме от всичко, но начинът да се види града е пешком. Улиците са с павета, тесни и очарователни, за хора, които обичат тесни улици. Е, с изключение на Виа дел Фори Империали...

Нямаше толкова тълпи, колкото очаквах, може би римляните са на почивка, а туристите страхуват от жегата в началото на август. На мен ми беше приятно топло, а и повяваше ветрец. Италианската мода доста отговаря на моя небрежен вкус за дрехи, дори си закупих едно якенце с качулка за тукашния дъждовен климат. Хареса ми, че навсякъде има фонтани и чешмички, разхлаждат те въпреки напечения камънак. Иначе паркът беше с пожълтяла тревица и рехави дървета, май съм се поразглезила от буйната ярка зеленина по нашите ширини.

Стотина снимки могат да се видят тук. Фонтанът Треви го няма, защото фотоапаратът беше останал в куфара. Монета за връщане ще хвърля другия път:)

No comments: