Apr 7, 2009

WindmillПътешественикът се завърна! Четири дни в Германия - Кьолн и Бон, 3 дни в Белгия - Брюксел и Брюж и 4 дни в Холандия, която е фаворитът на това пътуване. В Германия и Белгия бях на гости, а в Холандия - истински турист.

Амстердам е лежерен и приятен град с безброй велосипедисти. Навсякъде говорят английски, което е плюс, понеже холандският нещо не ме грабна. Направихме удар с хотела - 105 евро за двама души за три нощувки със закуска, закупихме си I amsterdam card за 48 часа, което препоръчвам на всички. Дава безплатен достъп до много музеи, безплатен транспорт, круиз с лодка по каналите и разни отстъпки в музеи, заведения и магазини. Не че ползвахме някой от ваучерите де:)

Приятелката ми беше ходила преди 10 години и имаше лоши спомени, но сега намери града чист, приветлив и безопасен. Хората са усмихнати и дружелюбни (не е това, което си мислите) и наистина има представители на разни националности. Видяхме чернокож полицай, което никога нямало да може да се случи в Германия. Никой не бърза за никъде (освен нас двете, които обиколихме 9 музея за два дена), транспортът е предимно трамваи, а със строящото се метро се гордеят толкова, че на гарата има музей в чест на новата станция.

Холандците разбират от музеи. Бях доволна от планираната обиколка на Rijksmuseum и музея на Ван Гог, от когото имаше картини не само от холандския му период. Много приятната изненада за мен беше Тропическия музей, за който 3 часа не стигат. Бившата колониална сила е събрала експонати от всички континенти, изключително добре оформени и поднесени с много интерактивност. Някои маски и предмети наистина будеха атавистичен страх. Вуду винаги са ми били смешни с еклектиката си, а временната изложба с артефакти и филмчета ми напомни най-вече за Уилям Гибсън:) Видяхме също и археологическия музей (само древноегипетската му част беше отворена, та затвърдих материала), музей на историята на Амстердам (невероятен), синагога, задължителните Стара и Нова църква и музеят на науката "Немо", който беше по-скоро за деца. Не успяхме да стигнем до къщата на Ане Франк, но пък аз съм чела Дневника, така че си я представям.

Музеите обаче са отворени от 10 до 5, така че след това има време за мотаене и снимане, за ядене на палачинки и стекове и, естествено, за холандска бира и други развлекателни субстанции. И двете сме бивши пушачки, но за идеята отидохме в съответното заведение. После в нарушение на закона 2 дена пушихме на пейки. Обещавам, че друг път няма да правим така. Разходките ни из нощен Амстердам бяха увенчани с изненада. (Пак не е това, което си мислите.) В 7 часа магазините затварят и в осем улиците се опразват. В 11 часа вече няма жив човек да се разхожда и да се наслаждава на прекрасното време. Споменах ли, че грееше чудесно слънце и беше нетипично топло за сезона?

Последния ден си метнахме багажа на гарата (автоматичните сейфчета ми признаха картата Visa Electron, за разлика от хотела) и срещу 7 евро получихме автобусен билет за целия ден. Скокнахме на автобус номер 118 и се отправихме към Едам, Волендам, Моникендам. Това са малки градчета в така наречената Waterland и според пътеводителя трябва да се обикалят с велосипед. Купих сувенирно сирене, сандвич със скариди и сладолед и пак се разходихме из кукленските улички покрай каналите и морето, пихме бира и снимахме лебеди.

Ето снимки.

По-късно може да разкажа и за fookin' Bruges:)

3 comments:

nousha said...

Амстердам ми е един от най-любимите градове, много се радвам, че и на теб е харесал :)

hazel said...

Нуша, то няма какво да не му харесаш:)

Anonymous said...

Не съм бил в Холандия и малко Ви завиждам за музея на моя любим художник Ван Гог. Преди три години бях на специализация във Вашингтон и в Националната галерия имаше цяла зала с негови картини. Пазачът негър ме попита защо плача.

Интересни снимки от Египет, където и аз бях през декември 2007 г. Сякаш не са съвсем на фокус или камерата е любителска. Посетихте ли Синайския манастир, който е уникален?

Привет,
о. Павел
http://archiman.livejournal.com/
pavel_11 at lycos.com