Feb 23, 2009

Egyptian Tales 2


Вчера в центъра на Кайро взрив убил един и ранил 20 туристи. Вярно, в ислямската туристическа част, близо до джамията Хюсеин, която възнамерявам да включа в следващото си посещение. С надежда, че няма ме взривят барабар с цялото домочадие.

В момента се гневя ужасно на хората с бомбите, които се оправдават с исляма и Корана. Те са същият тип хора, които са оправдавали инквизицията и погромите с християнството, извинете за отклонението. Заради тези взривове, хиляди европейци няма да идат в Египет и да оставят тъй нужните на египтяните долари. Заради тях хиляди семейства ще останат без препитание, защото камериерите, сервитьорите, продавачите и екскурзоводите няма да има кого да обслужват. Отделно, че безбройните руснаци вече няма да имат такива разполагаеми доходи, които да пръснат на "Ривиерата" на Червено море.

Странно усещане е да се разхождаш из арабски град и местните да ти викат "Здрасти". Предполагам, че искат да кажат "Здравствуй", но им се опъва. Туроператорът ни беше руски - безупречна организация впрочем - и две от трите ни екскурзии се водеха на руски, което разрови отдавна забравени лингвистични гънки из мозъка ми. (Едната вечер седнахме в християнска кръчма в Хургада и до нас седяха финландци, с които си поупражних и рудиментарния фински:) Но иначе руският е навсякъде - агенции за недвижими имоти, сувенири, книги и брошури. Екскурзоводката ни обясни, че тук е много евтино за руснаците, а Третият свят се нагажда, за да отговори на изискванията на Великата сила.

Арабският свят ме привлича неудържимо от малка и първата година неуспешно кандидатствах "Арабистика" в СУ. Винаги съм била очарована от извивките на арабската азбука и мелодиката на арабските думи. "Алф Лейла Уа Лейла" означава 1001 нощ, но ние не бяхме в едноименния хотелски комплекс, а в скромен, но красив и чист хотел с плаж в центъра на Хургада, откъдето се разхождахме навсякъде. Първия ден се адаптирахме с разходка до "Hard Rock Cafe", където ядохме грамаден вреден американски хамбургер, но поне видях китара на Джон Андерсън от "Джетро Тъл". После си купих и тениска-менте, за да затвърдя компонента "глупавичка руса туристка, която всички заговарят на руски, прави шопинг на египетски памук".

Вечер пиехме бира и пушихме "шиша" в заведението срещу хотела, където достигахме с риск за живота, понеже трафикът беше ужасяващ. Ходихме три пъти и накрая сервитьорите ни познаваха. В Египет алкохол се продава само на чужденци, а арабите пият кафе и чай от каркаде и пушат наргиле. Поне мъжете де. По заведенията, които не са ориентирани към западни туристи, седят само мъже с чалми. Изобщо, в тази страна жени не се виждат много-много. Те са заети да раждат и отглеждат деца - в Северен Египет само по 4-5, в Южен - по 9-10. Направо да го избие човек на феминизъм...

Ще има продължение.

3 comments:

Anonymous said...

На руски "здрасти" е съкратено "здравствуйте", съвсем на руски са ви говорили ;)
М.

hazel said...

:) И ние разбирахме, което е по-важното. Успях дори да кажа 2-3 изречения на руски.

Anonymous said...

Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740